5 curiozități despre delfini, animalele care „păcălesc” somnul

Delfinii sunt animale sociale și au dat dovadă în numeroase rânduri de o inteligență remarcabilă. Însă, în afară de aceste lucruri, câte curiozități despre delfini cunoști?

În acest articol îți prezentăm câteva lucruri mai puțin știute despre aceste ființe uimitoare.

1

Au evoluat din animale terestre

curiozități despre delfini
Foto: Shutterstock

Oamenii de știință cred că delfinii nu au trăit întotdeauna în apă, ci sunt animale care s-au întors în mediul marin. Cu milioane de ani în urmă, strămoșii delfinilor trăiau pe uscat și aveau picioare prevăzute cu degete ca niște copite.

Potrivit Live Science, cu circa 50 de milioane de ani în urmă, aceste animale au decis că le-ar fi mai bine în ocean. S-au întors în apă și s-au transformat în delfinii care astăzi populează mările și oceanele.

Dovezile acestei transformări pot fi văzute la delfinii de azi: înotătoarele exemplarelor adulte au niște oase care sunt vestigii ale degetelor, precum și oase-vestigii ale picioarelor.

2

Nu dorm săptămâni în șir

curiozități despre delfini
O femelă cu puiul ei. Foto: iStockPhoto

Cercetările recente au arătat capacitatea extraordinară a delfinilor de a „păcăli” somnul săptămâni întregi – sau chiar și pentru o perioadă mai îndelungată.

Pe de o parte, această abilitate are o explicație precisă. Delfinii trebuie să iasă la suprafață pentru aer. Trebuie să rămână mereu în stare de veghe pentru a respira, evitând înecul.

Cum reușesc asta? Odihnindu-și pe rând cele două emisfere ale creierului, proces numit „somn uniemisferic”. Biologul marin Brian Branstetter a desfășurat un test cu doi delfini pentru a vedea pentru cât timp puteau aceștia să rămână în stare de veghe.

Iată ce spune Live Science:

„Savanții au descoperit că delfinii au folosit cu succes ecolocația cu acuratețe aproape perfectă și fără niciun semn de deteriorare a performanței timp de 15 zile. Cercetătorii nu au continuat să urmărească pentru cât timp delfinii ar fi putut să facă acest lucru. Delfinii pot continua să înoate zile întregi fără odihnă sau somn. Este posibil să poată face asta pe o perioadă de timp nedefinită.”

Respirația și evitarea prădătorilor sunt două motive excelente pentru a păstra mereu activă măcar jumătate din creier. Însă cum procedează puii de delfin? Ei bine, aceștia nu dorm deloc!

După naștere, pentru o perioadă de până la o lună, puii nu dorm nici măcar un minut.

Cercetătorii cred că acesta este un avantaj: puii reușesc astfel să fugă de prădători, să-și păstreze temperatura corporală ridicată până când acumulează grăsime și chiar își stimulează creșterea creierului.

3

Delfinii nu pot mesteca

curiozități despre delfini
Delfinii au dinți, însă nu îi folosesc la mestecat. Foto: Shutterstock

Când se hrănesc, delfinii înghit hrana întreagă fiindcă nu pot să mestece. În schimb, își folosesc dinții pentru a prinde prada.

Uneori, o scutură sau o freacă de fundul oceanului, ca să o rupă în bucăți mai mici. Potrivit unei teorii, delfinii ar fi renunțat la mestecat deoarece erau nevoiți să consume repede peștii, înainte ca aceștia să se poată îndepărta.

Faptul că nu își mestecă prada le permite să se asigure că aceasta nu scapă.

4

Delfinii își învață puii să folosească unelte

Delfini
Foto: Greelane

Un studiu din 2005 a arătat că o populație de delfini din Shark Bay, Australia, folosește unelte și transmite această abilitate de la mamă la fiică.

Indivizii din acest grup mic caută bureți de mare în formă de con, pe care îi smulg de pe fundul oceanului și apoi îi cară în bot până în zona de vânătoare, unde îi folosesc pentru a căuta peștii care se ascund pe sub nisip.

Cercetătorii cred că astfel își protejează boturile sensibile atunci când vânează. Biologii au descoperit că acesta nu este singurul exemplu de folosire a unor unelte la cetacee.

De asemenea, acest comportament este o dovadă a existenței culturii în rândul animalelor, potrivit unei cercetări publicate de Eric Patterson și Janet Mann în revista PLOS ONE.

5

Se strigă unul pe altul pe „nume”

Când își aud „numele”, delfinii răspund. Foto: Shutterstock

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre delfini. Știam că delfinii comunică, însă această constatare este ceva cu totul nou: delfinii au „nume” și răspund atunci când sunt chemați.

Fiecare membru al unui grup are propriul semnal specific, un fel de nume. Ceilalți delfini folosesc aceste „fluierături” pentru a atrage atenția unui anumit delfin.

Dat fiind că sunt o specie socială și simt nevoia să păstreze legătura pe distanțe mari și să se coordoneze, faptul că delfinii au dezvoltat un fel de „nume” pentru a comunica nu e chiar atât de surprinzător.

Foto: Shutterstock

Potrivit BBC, cercetătorii au urmărit un grup de delfini cu bot de sticlă, înregistrându-le semnalele, pe care apoi le-au difuzat înspre grupul de delfini.

„Au descoperit că delfinii reacționau când își auzeau numele și emiteau la rândul lor semnalul respectiv. Echipa crede că delfinii reacționează precum oamenii: când își aud numele, răspund.”

Delfinii nu răspund la semnalele specimenelor din alte grupuri, ceea ce arată faptul că reacționează doar la anumite informații codificate în aceste semnale.

Cercetările ridică noi semne de întrebare în privința vocabularului delfinilor și ar putea oferi unele răspunsuri privind evoluția limbajului la om.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu