5 curiozități despre delfini, animalele care „păcălesc” somnul

Câte curiozități despre delfini cunoști? Delfinii sunt mai inteligenți și mai ciudați decât ai fi crezut și nu încetează să ne uimească. Pe măsură ce biologii studiază aceste cetacee, aflăm cât de surprinzătoare sunt ele, de fapt.

Au vieți sociale interesante și o inteligență remarcabilă. Așadar, iată câteva lucruri interesante despre delfini.

1

Au evoluat din animale terestre

curiozități despre delfini
Foto: Shutterstock

Delfinii nu au trăit întotdeauna în apă, ci sunt animale care s-au întors în mediul marin. Cu milioane de ani în urmă, strămoșii delfinilor umblau pe pământ.

Delfinii de azi au evoluat din animale care aveau niște degete ca niște copite la capătul fiecărui picior.

Potrivit Live Science, cu circa 50 de milioane de ani în urmă, aceste animale au decis că le-ar fi mai bine în ocean. S-au întors în apă și s-au transformat în delfinii de azi.

Dovezile acestei transformări pot fi văzute la delfinii de azi: exemplarele adulte au la înotătoare niște oase care sunt vestigii ale degetelor, precum și oase-vestigii ale picioarelor.

2

Nu dorm săptămâni în șir!

curiozități despre delfini
O femelă cu puiul ei. Cei doi nu prea dorm! Foto: iStockPhoto

Cercetările recente au arătat capacitatea extraordinară a delfinilor de a „păcăli” somnul săptămâni întregi – sau chiar și pentru o perioadă mai îndelungată.

Pe de o parte, această abilitate are o explicație precisă. Delfinii trebuie să iasă la suprafață pentru aer. Trebuie să rămână mereu în stare de veghe pentru a respira, evitând înecul.

Cum reușesc asta? Odihnindu-și pe rând cele două jumătăți ale creierului, proces numit „somn uniemisferic”. Biliogul marin Brian Branstetter a desfășurat un test cu doi delfini pentru a vedea pentru cât timp puteau aceștia să rămână în stare de veghe.

Iată ce spune Live Science:

„Savanții au descoperit că delfinii au folosit cu succes ecolocația cu acuratețe aproape perfectă și fără niciun semn de deteriorare a performanței timp de 15 zile. Cercetătorii nu au continuat să urmărească pentru cât timp delfinii ar fi putut să facă acest lucru. Delfinii pot continua să înoate zile întregi fără odihnă sau somn. Este posibil să poată face asta pe o perioadă de timp nedefinită.”

Respirația și evitarea prădătorilor sunt două motive excelente pentru a păstra mereu activă măcar jumătate din creier. Însă cum procedează puii de delfin? Ei bine, nu dorm deloc!

După naștere, pentru o perioadă de până la o lună, puii nu dorm nici măcar un minut.

curiozități despre delfini
Delfinii au mai multe comportamente ce sunt transmise de la o generație la alta. Foto: Shutterstock

Cercetătorii cred că acesta este un avantaj: puii reușesc astfel să fugă de prădători, să-și păstreze temperatura corporală ridicată până când acumulează grăsime și chiar își stimulează creșterea creierului.

3

Delfinii nu pot mesteca

Dacă ai văzut vreodată un delfin mâncând, poate că ai observat că înghite hrana întreagă. Asta, fiindcă nu poate să mestece. În schimb, își folosește dinții pentru a prinde prada.

Uneori, o scutură sau o freacă de fundul oceanului, ca s-o rupă în bucăți mai mici. Potrivit unei teorii, delfinii ar fi renunțat la mestecat deoarece erau nevoiți să consume repede peștii, înainte ca aceștia să se poată îndepărta.

curiozități despre delfini
Delfinii au dinți, însă nu îi folosesc la mestecat. Foto: Shutterstock

Faptul că nu își mestecă prada le permite să se asigure că aceasta nu scapă.

4

Delfinii își învață puii să folosească unelte

Un studiu din 2005 a arătat că o populație de delfini din Shark Bay, Australia, folosește unelte și transmite această abilitate de la mamă la fiică.

Indivizii din acest grup mic caută preț de mai multe minute bureți de mare în formă de con. Smulg bureții de pe fundul oceanului și apoi îi cară în bot până în zona de vânătoare, unde îi folosesc pentru a căuta peștii care se ascund pe sub nisip.

Delfini
Foto: Greelane

Cercetătorii cred că astfel își protejează boturile sensibile atunci când vânează. Biologii au descoperit că acesta nu este singurul exemplu de folosire a unor unelte la cetacee.

De asemenea, acest comportament este o dovadă a existenței culturii în rândul animalelor, potrivit unei cercetări publicate de Eric Patterson și Janet Mann în jurnalul PLOS ONE.

5

Se strigă unul pe altul pe „nume”

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre delfini. Știam că delfinii comunică, însă această constatare este ceva cu totul nou: delfinii au „nume” și răspund atunci când sunt chemați.

Când își aud „numele”, delfinii răspund. Foto: Shutterstock

Fiecare membru al unui grup are propriul semnal specific, un fel de nume. Ceilalți delfini folosesc aceste „fluierături” pentru a atrage atenția unui anumit delfin.

Dat fiind că sunt o specie socială și simt nevoia să păstreze legătura pe distanțe mari și să se coordoneze, faptul că delfinii au dezvoltat un fel de „nume” pentru a comunica nu e chiar atât de surprinzător.

Potrivit BBC, cercetătorii au urmărit un grup de delfini cu bot de sticlă, înregistrându-le semnalele, pe care apoi le-au difuzat înspre grupul de delfini.

Foto: Shutterstock

„Au descoperit că delfinii reacționau când își auzeau numele și emiteau la rândul lor semnalul respectiv. Echipa crede că delfinii reacționează precum oamenii: când își aud numele, răspund.”

Delfinii nu răspund la semnalele specimenelor din alte grupuri, ceea ce arată faptul că reacționează doar la anumite informații codificate în aceste semnale.

Cercetările ridică noi semne de întrebare în privința vocabularului delfinilor și ar putea oferi unele răspunsuri privind evoluția limbajului la om.


În continuare, citește și povestea delfinului care s-a sinucis pentru o femeie: Cel mai tulburător experiment NASA. Apoi, descoperă 6 animale folosite la război de-a lungul istoriei.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>