5 curiozități amuzante care-ți vor însenina ziua

Lumea este plină de surprize. Deși par desprinse din opere de ficțiune, toate aceste curiozități amuzante pe care ți le prezentăm în cele ce urmează au la bază fapte cât se poate adevărate.

Așadar, iată cinci lucruri interesante care îți vor demonstra încă o dată că trăim într-o lume în care orice este posibil.

1

Un urs în rang de caporal

Curiozitati amuzante - Caporal Wojtek
Foto: Wikimedia

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sodații din Unitatea 11 a armatei poloneze au cumpărat un urs brun din Iran. Pentru a-l putea hrăni și transporta, soldații l-au înrolat în armată ca „soldat Wojtek”.

Soldatul Wojtek a însoțit armata poloneză în Italia și chiar i-a ajutat pe soldați să care muniție în timpul Bătăliei de la Monte Cassino (1944).

Acest „militar” a fost obișnuit să bea bere și să fumeze. Wojtek a învățat să salute și a devenit celebru atât printre soldați, cât și printre civili.

Datorită ajutorului pe care l-a dat armatei poloneze, Wojtek a fost promovat în rang de caporal. După război, veteranul și-a petrecut restul vieții la grădina zoologică din Edinburgh.

Wojtek a rămas o vedetă și după ce s-a retras din armată: a fost prezentat frecvent la emisiunea pentru copii Blue Peter, produsă de BBC. Ursul a murit la vârsta de aproximativ 21 de ani, în decembrie 1963.

2

Pasărea care imită orice sunet

Pasărea-liră este faimoasă pentru gama enormă de sunete pe care le poate emite. Masculul păsării-liră își folosește trilurile pentru a seduce femelele.

Este capabil să reproducă sunetele emise de 20 de specii de animale, dar nu se oprește aici. Pasărea poate imita orice sunet pe care îl aude, de la motoare, mașini, drujbe, lanțuri, chiar și camere de fotografiat, așa cum se poate observa în clipul de mai sus.

3

Andre Stander, polițistul care jefuia bănci în pauza de masă

Curiozitati amuzante - Andre Stander
Foto: brightreview.co.uk

Andre Stander, polițist sud-african, avea preocupări mai puțin ortodoxe în timpul său liber. În pauza de masă, în loc să meargă la restaurant, omul legii obișnuia să jefuiască bănci.

Stander se născuse într-o familie cu tradiție în apărarea legii, tatăl său având o poziție importantă în administrația penitenciarelor din Africa de Sud.

Încă de mic, Stander a fost obligat de părinți să urmeze o carieră în poliție, deși, așa cum avea să se dovedească mai târziu, avea alte înclinații.

Primul jaf l-a comis în 1977, iar în timp a câștigat o foarte mare încredere în sine și mult sânge rece. După ce comitea crima, se întorcea la locul faptei, de această dată pentru a investiga jaful.

După ce a jefuit peste 30 de bănci, Andre Stander a fost arestat și condamnat, pe 6 mai 1980, la 75 de ani de închisoare. Dar povestea lui Stander nu se termină aici.

Pe 11 august 1983, bărbatul a evadat din închisoare împreună cu alți doi deținuți. A fugit în Statele Unite ale Americii, unde a trăit mai multe luni sub diverse nume.

Pe 13 februarie 1984, Stander a fost rănit mortal într-o confruntare cu polița americană, care-i dăduse de urmă.

4

Și păsările au dialecte

Curiozitati amuzante - Pasari
Foto: bbc.co.uk

Credeai că doar oamenii au diferite accente? Cercetătorii au descoperit că păsările au, la rândul lor, diverse dialecte și că există diferențe între cântecele lor în funcție de zonă.

Așadar, chiar dacă noi nu suntem capabili să facem distincția între o cioară de Maramureș și una de Constanța, ciorile cu siguranță vor putea sesiza diferența.

Mai mult, oamenii de știință susțin că există o diferență inclusiv între cântecele păsărilor care trăiesc la țară și ale celor care trăiesc în oraș.

5

Caracatița argonaut și împerecherea

Curiozitati amuzante - Argonaut
Foto: blogs.discovermagazine.com

Masculul caracatiței argonaut este, probabil, cel mai liniștit dintre toții masculii de pe Terra: a scăpat de procesul de seducție și se împerechează de la distanță.

Deși sunt de cinci ori mai mici decât femelele (doi centimetri versus zece centimetri), masculii se descurcă de minune când vine vorba de împerechere.

Au penisuri detașabile care se desprind de corp, găsesc femelele cu ajutorul feromonilor din apă, se atașează de corpurile lor şi depoziteză sperma.

Așadar, când o femelă se află în apropierea masculului, acesta nici nu se mai obosește să o curteze. Pur și simplu își detașează organul sexual și îl aruncă spre ea.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu