5 copii inventatori și creațiile lor deosebite

Copiii au un potențial enorm de gândire neconvențională. Tocmai de aceea, istoria consemnează numeroase descoperiri ale unor minți tinere, dar sclipitoare.

Așadar, iată cinci exemple de lucruri inventate de copii, creații care sunt și astăzi extrem de populare.

1

Instalațiile electrice ca decorațiuni pentru bradul de Crăciun

Foto: Pinterest

Înainte ca luminile de Crăciun să devină electrice, oamenii foloseau lumânări pentru decorarea brazilor.

Urmașii lui Albert Sadacca dețin o companie de iluminat care prosperă de pe urma unei idei care i-a venit adolescentului inventator în 1917, când a auzit despre un incendiu care a pornit de la lumânările atârnate de un copac din New York.

În vârstă de 17 ani, Albert și-a convins familia să fabrice și să vândă șiruri de lumini colorate. Afacerea lor a înflorit, dominând piața instalațiilor de Crăciun până în anii ‘60.

2

Înghețata (din suc de fructe) pe băț, inventată din întâmplare

Foto: Pinterest

Într-o noapte geroasă din 1905, Frank Epperson, un copil de 11 ani, a amestecat apă cu o pulbere cu arome de fructe și a uitat-o ​​din greșeală pe verandă.

A doua zi, a descoperit că băutura lui era înghețată și fixată de lingurița folosită ca să o amestece. Ani mai târziu, în 1922, a prezentat creația la un bal al pompierilor, unde a avut un succes fulminant.

În anul următor, Epperson a început să vândă înghețată pe băț marelui public. În 1924 a înregistrat brevetul pentru „Epsicle”, pe care a redenumit-o „Popsicle” la insistențele copiilor săi.

3

Tehnica de polenizare a florilor de vanilie a fost inventată de un sclav în vârstă de 12 ani

Foto: Wikimedia

Inventată în 1841, tehnica lui Edmond Albius, un sclav în vârstă de 12 ani, implică utilizarea unui băț sau a unei frunze de iarbă pentru a separa organul masculin de cel feminin al florii de vanilie și apoi scuturarea manuală a polenului.

Fără tehnica lui Albius, vanilia nu ar fi fost astăzi atât de populară și nu ar fi fost nici ușor de cultivat. Aproape toată vanilia este polenizată manual cu ajutorul acestei tehnici simple.

4

Louis Braille a creat alfabetul care îi poartă numele când avea 15 ani

Braille și-a pierdut un ochi când avea trei ani, în timp ce se juca în atelierul tatălui său. Infecția de la ochiul bolnav s-a extins și la cel sănătos, astfel că la vârsta de cinci ani era deja orb.

În ciuda acestui fapt, în 1824, pe când avea 15 ani, a dezvoltat un cod tactil pentru alfabetul francez, adaptând un sistem care era folosit la acea vreme de armată.

Foto: Pinterest

Deși alfabetul Braille nu a fost adoptat decât după moartea inventatorului, a devenit popular în întreaga lume și este larg utilizat în zilele noastre.

5

Căștile de protecție termică au fost inventate de Chester Greenwood, în vârstă de 15 ani

Originar din Maine, SUA, Greenwood a avut această idee în 1873, în timp ce era la patinoar. I-a cerut bunicii sale să-i facă două petece de piele îmblănită pe care le-a atașat de un arc de sârmă.

Foto: Wikimedia

După ce a obținut un brevet (la vârsta de 19 ani), a continuat să îmbunătățească invenția, dezvoltând o afacere care a creat locuri de muncă în orașul său timp de 60 de ani.

Pe când Chester Greenwood avea 28 de ani, compania sa livra deja marfă în toată lumea.

Ca să știi mai mult, citește „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS”

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

„Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „5 copii inventatori și creațiile lor deosebite”

  1. Televiziunea electronica a fost inventata de Philo Taylor Farnsworth al-II-lea pe cand era in varsta de 14 ani.
    Lucra pamanturile familiei la ferma si a vizualizat cum plugul trecea peste camp si forma linii pe sol si astfel i-a venit ideea ca ar putea un aparat scana o imagine iluminata si transfera pe un ecran prin impulsuri electrice imaginea scanata linie cu linie.

Lasă un comentariu