5 clădiri arhaice impresionante care au rezistat cu brio trecerii timpului

Când vorbim de structuri sau clădiri antice, ne gândim imediat la Marea Piramidă din Gizeh, turnul Ierihonului sau Colosseum. Cu toate acestea, există o mulțime de alte construcții antice uimitoare care sunt utilizate chiar și astăzi.

Aceste clădiri vechi de aproape două milenii au reușit să reziste trecerii secolelor, păstrându-și măreția de odinioară. Ele nu servesc doar ca amintiri ale unui trecut fascinant, ci ne spun multe și despre cunoștințele de inginerie ale acelor vremuri.

Să explorăm acum câteva dintre aceste superstructuri antice minunate care s-au încăpățânat să facă față trecerii timpului.

1

Turnul lui Hercule, Spania

Cunoscut ca fiind cel mai vechi far din lume, Turnul lui Hercule este una dintre cele mai bine conservate structuri din epoca romană clasică. Conform legendei, acesta a fost locul exact în care Hercule l-a ucis pe uriașul Gerion.

Cunoscută inițial sub numele de Farum Brigantium sau Farul Brigantia, structura a fost construită în jurul secolului II. Cu toate acestea, este atât de bine conservată, încât pare că a fost construită cu doar câteva decenii în urmă.

Foto: Wikimedia

Clădirea se află la intrarea în portul La Coruña, din nord-vestul Spaniei, unde a servit ca far și reper prețios pentru marinari vreme de secole.

La baza farului există o inscripție în latină, sculptată în piatră, care spune că este opera unui arhitect numit Gaius Sevius Lupus și că turnul este dedicat zeului Marte. Turnul lui Hercule are înălțimea de 55 de metri și a fost renovat o dată, în secolul XVIII.

2

Amfiteatrul din Arles, Franța

Foto: Wikimedia

Amfiteatrul din Arles (cunoscut în franceză sub denumirea de Les Arènes d’Arles) este exemplul perfect al arhitecturii romane și se spune că este inspirat de renumitul Colosseum din Roma.

La apogeul Imperiului Roman, Arles era un oraș înfloritor și plin de viață. Amfiteatrul a fost construit pentru a găzdui 20.000 de oameni și a devenit un reper important pentru locuitorii orașului.

Structura are peste 120 de arcade, numeroase galerii și scări și două niveluri de scaune. Timp de patru veacuri, a servit ca platformă pentru o varietate de spectacole, cum ar fi bătălii de gladiatori, curse de caruri, lupte cu animale și execuții.

Aici au avut loc și spectacole culturale, precum piese de teatru, și discursuri. Amfiteatrul a fost transformat în cetate după căderea Imperiului Roman, în secolul V, și a fost în scurt timp înconjurat de case, biserici și o piață.

Apoi, în secolul XIX, amfiteatrul a fost readus la starea inițială și a fost chiar pictat de Vincent van Gogh. Astăzi, amfiteatrul găzduiește diverse piese de teatru și concerte. Uneori, este folosit pentru coride.

3

Teatrul lui Marcellus, Roma

Finalizat în anul 13 î.e.n., teatrul lui Marcellus a fost cândva cel mai mare și mai important teatru din Roma. Construcția clădirii a început în timpul domniei împăratului Iulius Cezar și a fost finalizată de Augustus Cezar.

Foto: Wikimedia

Era o clădire impunătoare – 33 de metri înălțime, 130 de metri lungime – și a fost dedicată nepotului lui Augustus, Marcus Claudius Marcellus (42-23 î.e.n.).

Teatrul avea capacitatea de 20.500 de spectatori, care puteau urmări spectacole de pantomimă, recitaluri de poezie și muzică și piese de teatru.

Istoricii spun că teatrul a fost folosit uneori și de Cezar, pentru a se adresa populației orașului. După anii de glorie, teatrul lui Marcellus a căzut în uitare, materiale din structura sa fiind folosite la construirea altor clădiri.

Apoi, în secolele XI și XII, familia Pierleone a transformat teatrul în fortăreață. În 1712, o altă familie bogată, Orsini, a adus clădirii mai multe modificări, iar teatrul este acum cunoscut sub numele de Palazzo Orsini.

Structura încă include două niveluri ale celor 12 arcade originale ale teatrului.

4

Palatul lui Dioclețian, Croația

Foto: Wikimedia

Palatul lui Dioclețian din Split este unul dintre obiectivele turistice de top ale Croației, fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. A fost construit în anul 305 de către împăratul roman Dioclețian.

După o domnie de 21 de ani, acesta s-a retras în Split. Clădirea a fost locul său de refugiu, unde și-a petrecut aproape 10 ani din viață.

Stilul arhitectural unic, pe jumătate grecesc, pe jumătate bizantin, a stârnit fascinația privitorilor vreme de secole, iar palatul, mare și bine conservat, continuă să uimească oamenii chiar și astăzi.

Răspândit pe o suprafață de trei hectare, palatul avea ziduri masive pe toate laturile, 16 turnuri (dintre care astăzi mai există doar trei) și patru porți.

În interior există chiar și o magnifică galerie cu arcade mari, care era folosită pentru expoziții de artă și avea deschidere spre mare.

Chiar dacă împăratul folosea locul pentru relaxare, palatul avea și o cazarmă unde era încartiruită o forță armată substanțială, care îl proteja.

După moartea lui Dioclețian, palatul a fost grav avariat după ce zona a fost invadată de slavi, în secolul VII. În scurt timp, locul a devenit refugiu pentru locuitorii plecați din orașul devastat Solin, aflat în apropiere.

În jurul palatului au început să apară noi construcții și, în scurt timp, vechiul oraș Split s-a mutat aproape cu totul între zidurile casei împăratului roman.

O mare parte din palatul original încă rezistă și continuă să fie o sursă de inspirație pentru numeroși arhitecți și pictori.

5

Templul Mundeshwari, India

Foto: Wikimedia

Templul Mundeshwari din Kaura, India, este considerat cel mai vechi templu hindus încă funcțional, pe baza inscripțiilor găsite aici.

Dovezile descoperite de arheologi arată, de asemenea, că templul exista deja în epoca Saka (inaugurată de Kanishka, liderul imperiului Kushana, în anul 78).

Este, așadar, unul dintre cele mai vechi temple funcționale din lume, fiind dedicat zeului Shiva și zeiței Shakti. Se crede că structura – realizată din piatră – datează din jurul anului 600.

Templul are forma octogonală și prezintă multe gravuri și decorațiuni interesante. Istoricii cred că templul a fost inițial mai mare, deoarece în jurul clădirii încă se mai pot găsi rămășițele unei vechi structuri.

Arheologii studiază fragmentele rămase și există speranța că templul antic poate fi restaurat la gloria sa originală.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu