Lista cetăților din întreaga lume este bogată și include edificii în multe stiluri arhitecturale, de la clădiri înfricoșătoare până la castele pitorești pe care le poți chiar cumpăra. Dar un tip de cetate mai puțin cunoscut este fortul în formă stea.
Proiectate pentru prima oară la mijlocul secolului al XV-lea, în Italia, cetățile stelare erau fortărețe geometrice de tip nou, create ca răspuns la schimbarea tacticilor pe câmpul de luptă.
Castele din vârf de deal, cu formă inelară, s-au dovedit eficiente până la apariția tunurilor, a căror forță a făcut ca zidurile înalte să devină inutile.
Forturile stelare foloseau un sistem complex de bastioane triunghiulare, ziduri mai groase și mai joase și șanțuri largi, care expuneau infanteria care ataca și protejau zidurile exterioare în fața artileriei artilerie.
Aceasta a fost fortificația standard în cea mai mare parte a Europei până în secolul XIX, când dezvoltarea artileriei mai puternice a necesitat forturi mai simple și mai robuste.
Astăzi, cetățile stelare care s-au păstrat sunt vestigii istorice superbe, unele abandonate și măcinate de trecerea secolelor, în timp ce altele prosperă, fiind centre turistice la mare căutare.
Așadar, iată cinci dintre cele mai frumoase cetăți în formă de stea.
Palmanova, Italia
Palmanova se află în partea de nord-est a Italiei și a fost fondată de Republica Veneția în 1593.
Deși a fost proiectată ca parte a unui plan de oraș idealizat pentru a avea o populație de sine stătătoare, când a fost construită, nimeni nu a vrut să se mute acolo.
Guvernul venețian a grațiat mai mulți deținuți în 1622 și le-a acordat proprietăți în Palmanova, pentru a încuraja dezvoltarea așezării.
Astăzi, Palmanova este monument național și centru în care se organizează mai multe festivaluri de-a lungul anului.
Bourtange, Olanda
În această superbă fortificație olandeză construită în secolul al XVI-lea se află „cuibărit” sătucul Bourtange. În 1851, Olanda a dezafectat fortul, care s-a transformat într-un sat pitoresc.
Totuși, la mijlocul secolului XX, guvernul a restaurat fortul pentru a încuraja turismul. De ce nu? Căile navigabile geometrice și terasamentele sunt pur și simplu fascinante.
Fortul Charles, Irlanda
Una dintre cele mai frumoase cetăți în formă de stea din Irlanda este Fortul Charles, situat în comitatul Cork.
Fortul Charles a fost construit la sfârșitul secolului XVII și a fost utilizat constant timp de câteva sute de ani drept cale de acces spre portul Cork. A devenit obiectiv turistic în anii ’70.
Cetatea din Oradea
Cetatea din Oradea, cu forma de stea pentagonală (cu cinci bastioane) pe care o vedem astăzi, a fost ridicată la începutul secolului XVII de arhitecți italieni.
Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți renascentiste în stil italian din Europa centrală. Acest fort stelar a fost cucerit de două ori.
În 1598, cetatea s-a aflat sub asediul oștilor otomane timp de cinci săptămâni, însă nu a putut fi cucerită. La acea vreme, a fost apărată cu ajutorul lui Mihai Viteazul, iar turcii au avut împotriva lor și ploile (care le-au inundat tabăra), și bolile (care le-au omorât soldații).
Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia
Cea mai mare cetate din România, ce rezistă de mai bine de trei secole, se găsește la Alba Iulia: Cetatea Alba Carolina.
Ridicată la începutul secolului XVIII, cetatea înglobează alte două structuri: cetatea medievală și castrul roman (pe ruinele căruia a fost construită structura din Evul Mediu).
A fost ridicată în aproximativ 23 de ani, piatra de temelie fiind pusă în 1715.
Cetatea stelară de la Alba Iulia are șapte colțuri, șapte bastioane și șase raveline, toate fiind străbătute de galerii boltite și delimitate de șanțuri de apărare adânci.
Zidurile bastioanelor au 2.5 metri grosime la bază și ating înălțimea de zece metri. Cetatea Alba Carolina a fost atacată o singură dată, în 1849, de 8.000 de soldați maghiari, care nu au reușit să o cucerească.
Astăzi, după lucrările de renovare, cetatea este o importantă atracție turistică.