5 dintre cele mai valoroase lucruri descoperite vreodată în ocean

5 dintre cele mai valoroase lucruri descoperite vreodată în ocean featured_compressed

Pământul are un singur ocean global, iar acesta este împărțit în cinci bazine oceanice: Atlantic, Pacific, Indian, Arctic și Sudic (sau Antarctic). În ultimele milenii, oceanul planetar a fost scena unor evenimente deosebite, de la călătorii istorice la bătălii izolate și războaie care au cuprins întreaga planetă.

Drept urmare, pe fundul mării zac astăzi multe comori, unele vechi de sute de ani. Nu vom ști niciodată cu adevărat ce se află în străfundurile oceanului, întrucât 95% din acest tărâm rămâne neexplorat.

Totuși, din când în când, marele necunoscut își deschide porțile și ne permite recuperarea unor adevărate splendori ale trecutului. Iată care sunt unele dintre cele mai valoroase lucruri care au fost găsite până acum pe fundul oceanului.

1

Epava Titanicului (200 de milioane de dolari)

Grafică: Incredibilia. Sursa

Titanicul este una dintre cele mai faimoase nave din toate timpurile. S-a scufundat în aprilie 1912 și rămășițele sale au fost descoperite abia în ​​1985.

Se presupunea că nava s-a scufundat întreagă, într-o singură bucată, conținutul ei rămânând intact. Cu toate acestea, Robert Ballard a descoperit că Titanicul s-a rupt în două, iar epava găsită pe fundul mării în anii ’80 se dezintegra cu repeziciune.

În ciuda acestui fapt, mai multe articole recuperate erau în stare suficient de bună pentru a fi vândute cu mii de dolari la licitație. Epava a fost evaluată la 200 de milioane de dolari și există posibilitatea să conțină multe alte obiecte de valoare, dar este foarte probabil că acestea vor dezintegra odată cu epava.

2

Sfinxul Subacvatic (600 de milioane de dolari)

Foto: Frank Goddio

Alexandria era unul dintre cele mai importante orașe din Egiptul Antic, era reședința Cleopatrei și tot aici se găsea și Marea Bibliotecă, una dintre cele mai mari și mai semnificative biblioteci din lumea antică.

Cu toate acestea, o serie de cutremure și valuri puternice făcut ca orașul să se scufunde. În 1992, arheologul subacvatic francez Frank Goddio a descoperit rămășițe nedeteriorate ale orașului, inclusiv o imensă statuie a unui sfinx, cu o valoare estimată la 600 de milioane de dolari.

A fost scoasă de pe fundul oceanului și expusă în muzeul din Cairo, unde poate fi văzută și astăzi.

3

Naufragiul din Salcombe (800 de milioane de dolari)

Foto: Pinterest

Salcombe este un mic oraș pitoresc din Anglia. La începutul anilor 1990, aici a avut loc o descoperire care „a pus pe localitatea pe hartă”.

Pe fundul mării a fost descoperită o navă, datând de la mijlocul  secolului al XVII- lea, care conținea grămezi de aur marocan. Apoi, în 2004, a avut loc o altă mare descoperire.

Au ieșit la iveală rămășițele unei alte nave și au fost recuperate numeroase artefacte din secolul al XIII-lea.

Se crede că există mai multe lucruri de descoperit pe acest amplasament, care are o valoare estimată la 800 de milioane de dolari.

4

RMS Republic (7 miliarde de dolari)

RMS Republic. Foto: White Star Line / Domeniul public

Vasul RMS Republic s-a scufundat în 1909, după ce s-a ciocnit cu o altă navă. Transporta circa 1.500 de pasageri (mulți dintre ei erau foarte bogați), dar sistemul radio de ultimă generație a permis efectuarea unui apel SOS care a făcut ca toți să fie salvați.

Cu toate acestea, obiectele lor de valoare s-au scufundat și au ajuns pe fundul oceanului. Se crede că nava transporta și aur în valoare de câteva milioane de dolari (destinat Rusiei), dar acest tezaur încă nu a fost descoperit.

În 1987, Martin Bayerle a încercat să recupereze aurul pierdut, dar nu a reușit. Experții au estimat în ultimii ani că monedele valorează în jur de 7 miliarde de dolari, fără a include obiectele de valoare pierdute de pasagerii milionari.

5

Comoara din Caesarea (valoare inestimabilă)

Foto: European Photopress Agency

În 2015, viața lui Zvika Fayer a luat o turnură neașteptată. Ceea ce credea că va fi o excursie de scufundare de rutină s-a dovedit a fi un eveniment epocal. Explora rămășițele unui naufragiu, când a observat ceva sclipind în nisip.

Când a ridicat obiectul, și-a dat seama că era o monedă de aur. Îndepărtând nisipul, a observat altă monedă, apoi un întreg morman de aur. Zvika s-a întors repede la țărm și a sunat la Autoritatea Israeliană pentru Antichități și, cu ajutorul specialiștilor, a reușit să descopere aproape 2.000 de monede de aur și o serie de statui.

Se crede că ambarcațiunea care transporta comoara a fost o navă de marfă romană care s-a scufundat în urmă cu aproximativ 1.600 de ani.

O epavă similară a fost găsită la începutul anului 2015, cele două evenimente fiind considerate unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu