5 dintre cele mai stranii coincidențe din istorie

Desigur, tot timpul se petrec coincidențe: ne gândim la cineva și, câteva clipe mai târziu, primim un telefon de la respectiva persoană. Alteori, avem în minte un cântec, iar în secunda următoare îl auzim la radio.

Cel mai adesea, coincidențele nu au vreo semnificație importantă, dar uneori sunt extrem de bizare ori au impact major asupra lumii în care trăim. Așadar, iată câteva dintre cele mai ieșite din comun coincidențe din istorie.

1

Gavrilo Princip și Arhiducele Franz Ferdinand

Coincidente - Princip Franz Ferdinand
Foto: Wikimedia

Este puțin probabil ca Gavrilo Princip, un bosniac de doar 20 de ani, să-și fi dat seama că acțiunile lui aveau să schimbe radical cursul istoriei secolului XX.

Princip a fost cel care i-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand, liderul austro-ungar, și pe soția acestuia, în iunie 1914.

Asasinarea celor doi este considerat prima verigă din lanțul de evenimente care au dus izbucnirea Primului Război Mondial. Mai mult, evenimentul a creat climatul propice pentru apariția comunismului și a nazismului în următoarele decenii.

Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi petrecut o remarcabilă coincidență. Princip făcea parte dintr-un grup de complotiști care intenționau să-l ucidă pe arhiduce în acea zi, dar care dăduseră greș în prima lor tentativă, petrecută în aceeași zi.

Întâmplarea face că, la câteva ore după ce au aruncat spre arhiduce o grenadă care a explodat prea târziu, ratându-și ținta, Pincip tocmai ieșea dintr-un restaurant, când soarta i l-a adus din nou în cale pe Franz Ferdinand.

Mașina în care se aflau arhiducele și soția lui a oprit la doar câțiva metri de Princip. Șoferul intrase pe o stradă greșită și tocmai împingea automobilul în sens opus, când tânărul bosniac a profitat de ocazie și i-a împușcat.

2

Titanic și Titan

Coincidente - Titanic
Foto: Wikimedia

În 1898, scriitorul Morgan Robertson a scris o nuvelă cu titlul „Inutilitate sau epava lui Titan”, care a prevestit în detaliu scufundarea legendarului vas Titanic, ce avea să se petreacă 14 ani mai târziu.

Cartea are drept subiect călătoria unui vapor de lux britanic, HMS Titan. Acesta lovește un aisberg în timpul traversării nordului Oceanului Atlantic și se scufundă, iar mii de pasageri mor din cauză că nu există suficiente bărci de salvare.

Similitudinile dintre evenimentul descris în cartea lui Robertson și scufundarea vasului Titanic, din 1912, sunt frapante:

Și Titan, și Titanicul erau vase de lux cu lungimea de aproximativ 240 de metri. Ambele au lovit un aisberg în luna aprilie, în timp ce traversau Oceanul Atlantic cu o viteză de 25 de noduri.

Atât în opera de ficțiune, cât și în realitate, 2.500 de oameni au pierit în tragicul eveniment.

3

Cometa Halley și viața lui Mark Twain

Coincidente - Mark Twain
Foto: Real Clear

Cometa Halley trece pe lângă Pământ o dată la 76 de ani, astfel că puțini sunt cei care prind trecerea ei de două ori în viață.

O astfel de persoană este scriitorul Mark Twain, care s-a născut în 1835, în timp ce cometa tocmai trecea pe lângă planeta noastră, și a murit în 1910, exact când cometa era din nou vizibilă de pe Terra.

Mai ciudat însă este că, în 1909, Mark Twain chiar a prezis în ce circumstanțe își va găsi sfârșitul:

„M-am născut odată cu cometa Halley, în 1835. Ea vine din nou anul viitor și mă aștept să părăsesc lumea aceasta odată cu ea. Va fi cea mai mare dezamăgire din viaţa mea dacă nu o să plec odată cu Halley. Atotputernicul a spus, fără îndoială: Avem aici doi ciudați de neînţeles; au venit împreună și trebuie să plece împreună.

4

Regele Umberto I și proprietarul de restaurant din Monza

Coincidente - Umberto I
Foto: Wikimedia

Pe 28 iulie 1900, regele Umberto I al Italiei se afla în orașul Monza și a decis să ia masa la un restaurant din partea locului. Proprietarul restaurantului l-a servit personal pe rege, însă întâlnirea a fost foarte ciudată.

Pe lângă o puternică asemănare fizică, cei doi au descoperit că purtau același nume, se născuseră în aceeași zi (14 martie 1844) și în același oraș.

Coincidențele nu s-au oprit aici: soțiile amândurora se numeau Margherita și ambele cupluri aveau câte un fiu numit Vittorio.

Și, cum viețile celor doi erau atât de asemănătoare, nici în moarte nu au fost prea deosebiți. A doua zi, proprietarul restaurantului a fost împușcat accidental și a decedat. Regele Umberto I a fost asasinat câteva ore mai târziu.

5

Legătura J. F. Kennedy – Abraham Lincoln

Coincidente - JFK Lincoln
Foto: Biblioteca Congresului American

Președinții americani John F. Kennedy și Abraham Lincoln sunt legați de o serie de coincidențe cel puțin ciudate. Au fost aleși în funcție la exact 100 de ani distanță (Lincoln în 1860, Kennedy în 1960).

Amândoi au fost urmați la conducerea țării de persoane cu numele Johnson, iar cei doi Johnson s-au născut la exact 100 de ani distanță unul de celălalt (Andrew Johnson în 1808, Lyndon B. Johnson în 1908).

Seria de coincidențe continuă: Lincoln avea o secretară pe nume Kennedy, iar Kennedy avea o secretară pe nume Lincoln.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „5 dintre cele mai stranii coincidențe din istorie”

  1. Lincoln a fost ales în Congres în 1846.
    Kennedy a fost ales în Congres în 1946.

    Lincoln a fost votat ca preşedinte în 1860.
    Kennedy a fost votat ca preşedinte în 1960.

    Numele Lincoln şi Kennedy conţin fiecare câte 7 litere.

    Soţiile ambilor preşedinţi au pierdut fiecare câte un copil în timp ce locuiau la Casa Albă.

    Amândoi preşedinţii au fost ucişi cu câte un glonţ în cap.

    Ambii preşedinţi şi-au pierdut viaţa într-o zi de vineri.

    Secretara lui Lincoln se numea Kennedy.
    Secretara lui Kennedy se numea Lincoln.

    Amândoi preşedinţii au fost asasinaţi de un sudist.
    Amândoi preşedinţii au avut ca succesor un sudist.

    Ambii succesori se numeau Johnson.
    Numele Johnson conţine 7 litere.

    Succesorul lui Lincoln, Andrew Johnson, s-a născut în 1808.
    Succesorul lui Kennedy, Lyndon Johnson, s-a născut în 1908.

    Totalul literelor fiecăruia din cele două nume este 13.

    John Wilkes Booth, asasinul lui Lincoln,s-a născut în 1839.
    Lee Harvey Oswald, asasinul lui Kennedy, s-a născut în 1939.

    Amândoi asasinii aveau câte 3 nume.
    Totalul literelor fiecăruia dintre cele 3 nume este 15.

    Lincoln a fost împuşcat pe când se afla într-un teatru numit „Ford“.
    Kennedy a fost împuşcat pe când se afla într-o maşină marca „Ford Lincoln“.

    John Wilkes Booth a fugit dintr-un teatru şi s-a ascuns într-o bibliotecă.
    Lee Harvey Oswald a fugit dintr-o bibliotecă şi s-a ascuns într-un teatru.

    Amândoi asasinii au fost omorâţi înainte de proces.

Lasă un comentariu