Top 5 cele mai mari gropi de gunoi create vreodată

Unde sunt oameni, este și gunoi. Întinse pe sute de hectare, mormanele deșeurilor noastre ating înălțimi colosale. Unele gropi de gunoi sunt eficiente, moderne și avansate, altele sunt un pericol iminent pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu.

Unde sunt oameni, este și gunoi. Pe măsură ce populația crește, locurile unde aruncăm deșeurile cresc și ele, ajungând uneori la proporții inimaginabile. Iată cinci dintre cele mai mari gropi de gunoi create vreodată.

1

Puente Hills, Los Angeles, California, SUA (2.5 kilometri pătrați)

Dealurile înverzite de lângă fosta groapă de gunoi, astăzi transformată în parc. Foto: Wallofhair/Flickr

De-a lungul a trei decenii, până când a fost închisă, pe 31 octombrie 2013, în groapa de gunoi Puente Hills au fost aruncate peste 130 de milioane de tone din reziduurile Los Angeles-ului.

Era cea mai mare groapă de gunoi din SUA și acolo încă să află un complex de recuperare a materialelor ce pot fi refolosite. Groapa de la Puente Hills a fost deschisă în 1957, ca proprietate privată.

În perioada de vârf, groapa putea primi până la 13.200 de tone de gunoi într-o singură zi. Gazul metan generat de gunoi era convertit într-o turbină care genera 50 de MW de energie electrică, destul pentru a alimenta 70.000 de case.

Acum, locul pe care a fost groapa de gunoi de la Puente Hills este pe cale să fie transformat într-un parc!

2

Gropi de gunoi din Europa: Malagrotta, Roma (2.7 kilometri pătrați)

Înconjurat de pescăruși, un buldozer nivelează gunoiul din Malagrotta, de lângă Roma. Foto: Bloomberg via Getty Images

Groapa Malagrotta, de lângă Roma, are capacitatea de 60 de milioane de tone. La sfârșitul anilor ’70, era o groapă de gunoi ilegală, dar a fost reglementată în 1984.

Groapa primește zilnic între 4.500 și 5.000 de tone de gunoi, fiind cea mai mare groapă de gunoi municipală din Europa. Metanul produs de gunoiul care se descompune este captat și folosit pentru a genera electricitate.

Însă groapa a cauzat pagube de mediu considerabile în Valea Galeria, unde se află. Pagubele au inclus contaminarea aerului, a stratului acvifer și a solului cu arsenic, mercur și cantități mari de amoniac, azot și bacterii.

3

Gropi de gunoi din Asia: Shanghai (3.3 kilometri pătrați)

Acoperind o zonă de peste 3 kilometri pătrați, cu mormane atingând înălțimea de 20 de metri, groapa Laogang, de lângă orașul chinez Shanghai, este una dintre cele mai mari gropi de gunoi din Asia.

Primește până la 10.000 de tone de gunoi în fiecare zi, adică jumătate din gunoiul orașului, potrivit autorităților din Shanghai.

Groapa Laolang. Foto: Business Insider

Gazul metan rezultat generează anual 102 MW de energie electrică, folosită pentru a alimenta 100.000 de case. Compania franceză Veolia este cea care se ocupă de procesul de generare a energiei electrice la groapa Laogang.

4

Bordo Poniente, Ciudad de Mexico, Mexic (3.7 kilometri pătrați)

Până când a fost închisă, în decembrie 2011, groapa de gunoi Bordo Poniente, din Mexico, acoperind o suprafață de 3.7 kilometri, primea 12.000 dintre cele 15.000 de tone de gunoi generate în fiecare zi în acest oraș. Era cea mai mare groapă de gunoi din America Latină.

Groapa, care fusese inițial un fund de lac care secase, a fost înființată în 1985, cu scopul de a depozita resturile rezultate în urma cutremurului care a avut loc în 1985 în Ciudad de Mexico.

Aici au fost depozitate în jur de 70 de milioane de tone de gunoi, produse de cei 9 milioane de locuitori ai capitalei Mexicului, potrivit unui studiu din 2012 al Universității din Mexic.

Copil dintr-o familie care trăia din colectarea gunoiului. Foto: LaTimes.com

Când groapa a fost închisă, peste 1.500 de familii care colectau gunoi au rămas fără mijloacele de subzistență.

5

Apex Regional, Las Vegas, Nevada, SUA (8.9 kilometri pătrați)

Această groapă de gunoi primește zilnic aproximativ 9.000 de tone de deșeuri, însă are capacitatea de stoca zilnic până la 15.000 de tone. Groapa a fost deschisă în 1993 și este cea mai mare din SUA.

Este proiectată pentru a fi exploatată timp de 250 de ani, potrivit Review Journal, și conține deja aproximativ 50 de milioane de tone de gunoi.

Gazul metan de aici alimentează o centrală electrică de 11 MW, care poate asigura energie pentru 10.000 de gospodării din sudul Nevadei. Centrala a costat 25 de milioane de dolari.

La Apex Regional, muncitorii împrăștie gunoiul cu buldozerele. Foto: David Becker/ZUMA Wire/Alamy

Autoritățile de mediu din SUA afirmă că gazul produs de groapă reprezintă 17.7% din totalul de emisii de metan din acest stat.  De aceea, captarea energiei acestei gropi ajută la reducerea volumului gazelor care afectează mediul.


În continuare, află cum reușește Norvegia să recicleze 97% din deșeurile de plastic, apoi citește despre firma olandeză care dresează ciorile să strângă mizeria de pe stradă.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu