Top 5 cele mai interesante insule de pe Pământ

Când auzim cuvântul „insulă”, primul reflex este să ne gândim la vacanță, plaje cu nisip fin și ape azurii. Dar stațiunile turistice nu sunt singurele atracții pe care le putem găsi pe insulele din jurul lumii.

De la oameni cu mutații genetice ciudate, la plante și animale nemaiîntâlnite până acum, ecosistemele de pe insulele îndepărtate continuă să ne impresioneze încă de când au fost descoperite de exploratorii europeni. Iată cinci astfel de locuri fascinante.

1

Gena misterioasă a locuitorilor din Insulele Solomon

Insula Solomon
Foto: Travel See

În ciuda faptului că au pielea închisă la culoare, aproximativ 10% din locuitorii acestor insule din Pacificul de Sud se nasc cu părul blond și cu ochii albaștri.

Inițial, oamenii de știință au crezut că această trăsătură neobișnuită se datorează unei mutații apărute din cauza dietei bogate în pește. Potrivit unei alte teorii, ar fi vorba de o genă moștenită de la exploratorii și negustorii europeni.

Însă cercetările desfășurate de Universitatea Stanford din SUA au invalidat aceste ipoteze. Potrivit cercetătorilor de la Stanford, gena care duce la apariția părului blond la caucazieni este foarte diferită de gena care determină apariția părului blond în rândul populației de pe Insulele Solomon.

După ce au studiat mostre de salivă provenind de la aproximativ 1.000 de insulari, oamenii de știință au descoperit că nuanța blondă a părului este cauzată de o mutație suferită de gena TYRP1.

2

Insula japoneză invadată de iepuri

Insula japoneză Okunoshima are niște locuitori ieșiți din comun. De data aceasta, însă, nu este vorba despre oameni, ci despre niște localnici foarte „dințoși”: iepurii.

În lipsa prădătorilor naturali, iepurii de pe Okunoshima s-au înmulțit necontrolat, iar acum întreaga insulă este cucerită de rozătoare. Sute de mii de iubitori de animale din întreaga lume vin aici în fiecare an, pentru a interacționa cu simpaticele animale.

Deși pare un sanctuar pentru iepuri, insula are un trecut întunecat. Cândva, aici se produceau arme chimice. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata japoneză a inițiat un program secret pentru dezvoltarea armelor chimice (iar despre ororile săvârșite cu aceste arme poți citi aici).

Este posibil ca primii iepuri să fi fost aduși pe insulă pentru a fi folosiți în cadrul testelor de laborator. Când războiul s-a sfârșit, proiectul a fost anulat. De atunci, guvernul a interzis prezența oricăror animale pe insulă, cu excepția iepurilor.

3

Insula Fazanilor își schimbă stăpânirea o dată la șase luni

Insula Fazanilor
Acest mic petec de pământ este împărțit între Franța și Spania. Foto: Theo Live Press

Cu lungimea de doar 200 de metri și lățimea de 40 de metri, Insula Fazanilor este unul dintre cele mai interesante locuri din lume. Această insulă minusculă se află la granița dintre Franța și Spania, pe Râul Bidasoa.

Conform Tratatului Pirineilor, semnat după încetarea războiului franco-spaniol (1635-1659), insula se află sub suveranitatea Franței și a Spaniei.

Această insulă nelocuită își schimbă stăpânii la fiecare șase luni. De la 1 februarie până pe 31 iulie este guvernată de Spania, iar între 1 august și 30 ianuarie, de Franța.

4

Pe insula Yap, pietre gigantice sunt folosite pe post de monede

Pietrele rai
Foto: Latestly

Insula Yap (despre care am mai scris aici) face parte din Micronezia și este celebră pentru faptul că locuitorii ei folosesc niște pietre gigantice pe post de bani.

Denumiți „pietrele Rai”, acești monoliți au forma unei gogoși și pot avea diametrul de până la patru metri. Potrivit istoricilor, aceste pietre au fost excavate din carierele de pe insula învecinată, Palau, și au fost transportate pe Yap în canoe și plute.

Se crede că din cauza lipsei de calcar de pe insula Yap, aceste pietre erau considerate valoroase.

Până în ziua de azi, oamenii de pe insula Yap folosesc pietrele Rai în cadrul diferitelor tranzacții. Cum „monedele” sunt prea grele pentru a fi mutate din loc, pietrele își schimbă proprietatea în urma unor acorduri verbale.

Unele dintre pietrele Rai s-au scufundat în ocean în timpul transportului spre insulă, dar sunt folosite și în ziua de astăzi în tranzacțiile comerciale.

5

Animalele din Insulele Galapagos care nu simt frica

Datorită faunei diverse, Insulele Galapagos sunt un paradis pentru cercetători. Acest arhipelag de insule vulcanice este situat lângă Ecuador, la o distanță de 960 de kilometri de continent.

Charles Darwin, unul dintre vizitatorii celebri ai insulei, a fost uimit de fauna de aici și de comportamentul animalelor. Unul dintre cele mai fascinante lucruri pe care savantul le-a observat este faptul că animalele sunt surprinzător de blânde și aparent lipsite de frică.

Insulele Galapagos
Foto: REI

Potrivit biologilor, mai multe specii de animale de aici nu au noțiunea de teamă, iar asta deoarece nu au niciun dușman natural pe insulă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu