5 dintre cele mai ciudate boli de care suferă oamenii

De la bacterii care îți devorează carnea, la dorința incontrolabilă de a-ți smulge tot părul, iară undele dintre cele mai ciudate boli și procese care lovesc corpul uman.

Unele sunt de natură psihologică, altele au cauze externe, însă toate au ceva în comun: afectează puternic viața celor care suferă de ele.

1

Tricotilomania

Această afecțiune este, fără îndoială, una dintre cele mai ciudate boli din lume. Tricotilomania este adeseori declanșată de stres, depresie sau de un defect genetic.

Cei care suferă de tricotilomania au tendința să-și smulgă părul din cap, de pe corp, din nas și chiar și genele. Aici poți afla mai multe detalii despre această boală stranie.

2

Latah

Cele mai ciudate boli 1
Foto: Shutterstock

Latah este o boală din cauza căreia cei afectați intră în transă și devin complet inconștienți de acțiunile lor.

Cei care suferă de această boală sunt numiți „latahi”. Aflându-se în transă, pacienții imită vorbirea și acțiunile celor din jur și ascultă toate comenzile care li se dau.

3

Cele mai ciudate boli - Fasceita necrozantă

Fasceita necrozantă este o boală sinistră, cunoscută cel mai bine drept „boala bacteriei care devorează carnea”. Această afecțiune este cauzată de o bacterie care pătrunde în corp prin mici tăieturi sau zgârieturi.

Cele mai ciudate boli 2
Fasceita necrozantă este cauzată de o bacterie foarte agresivă. Foto: iStock

Ea distruge pielea și țesuturile moi, inclusiv grăsimea și țesutul care acoperă mușchii. În cazurile extreme, bacteria poate cauza pierderea membrelor și, dacă nu este tratată, cauzează moartea.

Potrivit statisticilor, decesul survine la 30% dintre pacienții afectați. Dacă vrei să știi mai multe despre fasceita necrozantă, citește acest articol.

4

Sindromul Cotard

Aceasta este, într-adevăr, una dintre cele mai ciudate boli. „Sindromul Cotard” sau „boala lui Cotard” îi face pe cei afectați să sufere de convingerea că sunt morți, că nu există sau chiar că sunt nemuritori.

Cele mai ciudate boli 3
Foto: Shutterstock

Cei care au această tulburare sunt adeseori extrem de îngrijorați de propria stare de sănătate și se tem că suferă de o boală incurabilă. Apoi, pacienții intră într-o stare de delir, în care sunt convinși fie că sunt morți, fie că au dobândit nemurirea.

Unii devin convinși că le lipsesc anumite organe, alții au tendințe spre automutilare sau suicid.

De aceea, tulburarea se mai numește și „sindromul cadavrului ambulant”. Cauzele acestei boli psihice (despre care poți afla mai mult aici) nu sunt cunoscute.

5

Cele mai ciudate boli - Liniile lui Blaschko

Cele mai ciudate boli 4
Foto: Pinterest

Observate pentru prima dată în 1901, liniile lui Blaschko sunt un fenomen medical foarte rar și, deocamdată, inexplicabil.

Deși nu e vorba o afecțiune propriu-zisă, liniile lui Blaschko sunt un tipar invizibil înscris în ADN-ul uman și care duce la apariția unor linii pe corpul celui afectat.

cele mai ciudate boli liniile lui blashko_compressed
Foto: Pinterest


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>