5 dintre cele mai ciudate boli de care suferă oamenii

De la bacterii care îți devorează carnea, la dorința incontrolabilă de a-ți smulge tot părul, iară undele dintre cele mai ciudate boli și procese care lovesc corpul uman.

Unele sunt de natură psihologică, altele au cauze externe, însă toate au ceva în comun: afectează puternic viața celor care suferă de ele.

1

Tricotilomania

Această afecțiune este, fără îndoială, una dintre cele mai ciudate boli din lume. Tricotilomania este adeseori declanșată de stres, depresie sau de un defect genetic.

Cei care suferă de tricotilomania au tendința să-și smulgă părul din cap, de pe corp, din nas și chiar și genele. Aici poți afla mai multe detalii despre această boală stranie.

2

Latah

Cele mai ciudate boli 1
Foto: Shutterstock

Latah este o boală din cauza căreia cei afectați intră în transă și devin complet inconștienți de acțiunile lor.

Cei care suferă de această boală sunt numiți „latahi”. Aflându-se în transă, pacienții imită vorbirea și acțiunile celor din jur și ascultă toate comenzile care li se dau.

3

Cele mai ciudate boli - Fasceita necrozantă

Fasceita necrozantă este o boală sinistră, cunoscută cel mai bine drept „boala bacteriei care devorează carnea”. Această afecțiune este cauzată de o bacterie care pătrunde în corp prin mici tăieturi sau zgârieturi.

Cele mai ciudate boli 2
Fasceita necrozantă este cauzată de o bacterie foarte agresivă. Foto: iStock

Ea distruge pielea și țesuturile moi, inclusiv grăsimea și țesutul care acoperă mușchii. În cazurile extreme, bacteria poate cauza pierderea membrelor și, dacă nu este tratată, cauzează moartea.

Potrivit statisticilor, decesul survine la 30% dintre pacienții afectați. Dacă vrei să știi mai multe despre fasceita necrozantă, citește acest articol.

4

Sindromul Cotard

Aceasta este, într-adevăr, una dintre cele mai ciudate boli. „Sindromul Cotard” sau „boala lui Cotard” îi face pe cei afectați să sufere de convingerea că sunt morți, că nu există sau chiar că sunt nemuritori.

Cele mai ciudate boli 3
Foto: Shutterstock

Cei care au această tulburare sunt adeseori extrem de îngrijorați de propria stare de sănătate și se tem că suferă de o boală incurabilă. Apoi, pacienții intră într-o stare de delir, în care sunt convinși fie că sunt morți, fie că au dobândit nemurirea.

Unii devin convinși că le lipsesc anumite organe, alții au tendințe spre automutilare sau suicid.

De aceea, tulburarea se mai numește și „sindromul cadavrului ambulant”. Cauzele acestei boli psihice (despre care poți afla mai mult aici) nu sunt cunoscute.

5

Cele mai ciudate boli - Liniile lui Blaschko

Cele mai ciudate boli 4
Foto: Pinterest

Observate pentru prima dată în 1901, liniile lui Blaschko sunt un fenomen medical foarte rar și, deocamdată, inexplicabil.

Deși nu e vorba o afecțiune propriu-zisă, liniile lui Blaschko sunt un tipar invizibil înscris în ADN-ul uman și care duce la apariția unor linii pe corpul celui afectat.

cele mai ciudate boli liniile lui blashko_compressed
Foto: Pinterest

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu