5 dintre cele mai ciudate animale din lume

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai ciudate animale din lume? Trăim pe o planetă cu o varietate uimitoare de forme de viață. De la caracteristicile fizice și până la comportament, fiecare creatură este unică în felul ei.

Există animale drăguțe și animale înspăimântătoare. Unele arată de parcă ar fi desprinse din filme cu monștri, însă în natură înfățișarea și comportamentul pot fi foarte înșelătoare.

cele mai ciudate animale
Maimuța Proboscis (sau maimuța cu trompă) te invită să o privești cu seriozitate, dacă poți. Foto: Alamy

Multe dintre ele sunt pur și simplu letale și te vor doborî dacă le deranjezi. Pentru unii, animalele prezentate în continuare sunt înspăimântătoare; alții, în schimb, le vor găsi drăguțe.

Oricum le-am percepe, este cert că toate au ceva ieșit din comun, într-un fel sau altul. Așadar, iată cinci dintre cele mai ciudate animale din lume.

1

Peștele-șarpe, unul dintre cele mai ciudate animale

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu cele mai ciudate animale. Înfățișarea peștelui-șarpe le poate da coșmaruri chiar și celor mai curajoși dintre noi.

Este cunoscut pentru apetitul său vorace și se impune drept prădător principal într-o anumită zonă dacă nu are adversari. Însă nu faptul că are dinții ascuțiți ca niște lame este înspăimântător, ci abilitatea de a trăi pe pământ.

cele mai ciudate animale
Un pește-șarpe (familia Channidae) din Java, Indonezia. Foto: Wikimedia

Poate supraviețui fără apă până la trei zile. Crește până la un metru și atinge greutatea de șase kilograme la maturitate.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În mediul său natural, există mai mulți prădători care i se pot opune, însă dacă se mută în alt habitat, poate suprima cu ușurință specii întregi. Acest pește face ca piranha să pară niște peștișori docili și simpatici.

2

Izopodul gigant: „Gândacul” de mare adâncime

Observând ce se petrece în adâncimile oceanului, îți vei da seama că există multe asemănări între formele de viață de aici și felul în care filmele și mass-media își imaginează extratereștrii.

Asta, datorită faptului că aceste creaturi au servit drept surse de inspirație pentru filmele de SF. Izopodul gigant este o astfel de creatură. Te face să te gândești la forme de viață de pe alte planete.

cele mai ciudate animale
Un izopod uriaș (Bathynomus giganteus). Foto: NOAA/Laika/Wikimedia

Habitatul său natural se află la 1.800 de metri sub suprafața oceanului, unde lumina nu pătrunde. Se hrănește în mare parte cu organisme moarte, aflate în descompunere, și are o înfățișare uimitoare.

Aceste animale arată ca niște gândaci, dar sunt crustacee care își fac vizuina pe fundul oceanului. Cele mai multe ating lungimi cuprinse între 19 și 35 de centimetri, dar s-au găsit specimene care măsurau 60 de centimetri.

3

Aye Aye: Animalul care te va îngrozi sau te va cuceri

Aye Aye este un lemur a cărui înfățișare creează confuzie: e și înspăimântător, și simpatic. Localnicii din zona unde trăiește acest animal cred că aduce ghinion, așa că nu sunt rare cazurile în care este ucis atunci când iese în calea oamenilor.

Malgașii cred că această creatură are puteri magice și că aduce moartea atunci când le vizitează satele. Nu este un animal periculos pentru oameni, însă are de suferit din cauza înfățișării.

cele mai ciudate animale
Aye Aye (Daubentonia madagascariensis). Foto: Rob Cousins/Alamy Stock

Aye Aye atinge lungimea de 40 de centimetri, iar coada stufoasă ajunge și la 60 de centimetri. Mai există însă un lucru foarte interesant legat de această creatură, pe lângă ochii galbeni siniștri și capul asemănător cu al unui liliac: degetul său mijlociu este de trei ori mai lung decât celelalte.

4

Cârtița cu bot stelat: Remarcabilă și înspăimântătoare

Iată încă o ființă care, prin înfățișare, cere cu insistență să intre în topul celor mai ciudate animale. Cârtița cu bot stelat este un animal unic, cu bot în formă de stea sau floare deschisă.

Este un organ remarcabil.

Cârtița cu botul stea. Foto: Ken Catania

Se estimează că botul stelat poate detecta câmpurile electrice și joacă rolul unei antene pentru cârtiță. Este un organ tactil care conține 25.000 de receptori și care ajută cârtița să se orienteze sub pământ.

Arată ciudat, însă este un organ puternic și eficient.

5

Cele mai ciudate animale: Cârtița golașă

Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră cu cele mai ciudate animale. Această micuță rozătoare este răspândită în estul Africii.

Trăiește în medii aspre și are un metabolism cu sânge rece, unic în lumea mamiferelor. Ceea ce este cu adevărat unic la această creatură este că nu are sensibilitate la durere.

Mamiferele au de obicei „substanța P”, un neurotransmițător care dă semnale dureroase sistemului nervos central.

Cârtița golașă. Foto: Joel Sartore/Getty/National Geographic

Însă cârtița golașă nu are această substanță și nu poate simți durerea. Cârtițele golașe sunt mici, dar foarte rezistente.

Au o rezistență mare la cancer (nu dezvoltă tumori) și pot trăi în medii cu foarte puțin oxigen. De asemenea, trăiesc până la 32 de ani, lucru nemaiîntâlnit printre rozătoare.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu