fbpx

5 dintre cele mai ciudate animale din lume

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai ciudate animale din lume? Trăim pe o planetă cu o varietate uimitoare de forme de viață. De la caracteristicile fizice și până la comportament, fiecare creatură este unică în felul ei.

Există animale drăguțe și animale înspăimântătoare. Unele arată de parcă ar fi desprinse dintr-un film cu monștri, însă, în natură, înfățișarea și comportamentul pot fi foarte înșelătoare.

cele mai ciudate animale
Maimuța Proboscis (sau maimuța cu trompă) te invită să o privești cu seriozitate. Foto: Alamy

Multe dintre ele sunt pur și simplu letale și te vor doborî dacă le deranjezi. Pentru unii, animalele de mai jos sunt de-a dreptul înspăimântătoare, în vreme ce alții le-ar putea găsi drăguțe.

Însă oricum le-am percepe, este cert că toate au ceva ieșit din comun, într-un fel sau altul. Așadar, iată cinci dintre cele mai ciudate animale din lume.

1. Peștele-șarpe, unul dintre cele mai ciudate animale

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu cele mai ciudate animale. Peștele-șarpe pare într-adevăr desprins dintr-un film de groază. Înfățișarea sa le poate provoca adevărate coșmaruri chiar și celor mai curajoși dintre noi.

Este cunoscut pentru apetitul său vorace și poate să devină prădătorul principal într-o anumită zonă dacă are adversari. Însă cu adevărat înspăimântător nu este faptul că are dinții ascuțiți ca niște lame, ci faptul că poate trăi pe pământ.

cele mai ciudate animale
Un pește-șarpe (familia Channidae) din Java, Indonezia. Foto: Wikimedia

Poate supraviețui fără apă până la trei zile. Poate crește până la lungimea de un metru și atinge greutatea de 6 kilograme la maturitate.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În mediul natural al acestui pește, există mai mulți prădători care i se pot opune, însă dacă se mută în alt habitat, poate suprima cu ușurință specii întregi. Acest pește face ca piranha să pară niște peștișori docili și simpatici.

2. Izopodul gigant: „Gândacul” de mare adâncime

După ce intri în lumea vastă și remarcabilă a adâncimilor oceanului, îți vei da seama că există multe similarități între formele de viață de aici și felul în care filmele și mass-media își imaginează extratereștrii.

Asta, probabil datorită faptului că artiștii vizuali au luat aceste creaturi drept surse de inspirație pentru filmele de science-fiction. Izopodul gigant este o astfel de creatură care te va face să te gândești la forme de viață de pe alte planete.

cele mai ciudate animale
Un izopod uriaș (Bathynomus giganteus). Foto: NOAA/Laika/Wikimedia

Habitatul său natural se află la 1.800 de metri sub suprafața oceanului, unde lumina nu pătrunde. Se hrănește în mare parte cu organisme moarte și aflate în descompunere și are o înfățișare uimitoare.

Aceste animale arată ca niște gândaci, însă sunt crustacee care își fac vizuina pe fundul oceanului. Cele mai multe dintre aceste animale ating lungimi cuprinse între 19 și 35 de centimetri, dar s-au găsit specimene care măsurau cel puțin 60 de centimetri.

Deci iată că aceste creaturi pot ajunge la mărimi înspăimântătoare.

3. Aye Aye: Animalul care te va îngrozi sau te va cuceri

Aye Aye este un lemur a cărui înfățișare provoacă confuzii. Pentru unii pare înspăimântător, pentru alții, simpatic. Localnicii din zona unde trăiește acest animal cred că aduce ghinion, așa că îl ucid atunci când îl întâlnesc.

Malgașii cred că această creatură are puteri magice și că aduce moartea atunci când le vizitează satele. Nu este un animal periculos pentru oameni, însă este adeseori ucis din cauza înfățișării sale.

cele mai ciudate animale
Aye Aye (Daubentonia madagascariensis). Foto: Rob Cousins/Alamy Stock

Corpul lui Aye Aye atinge lungimea de 40 de centimetri, iar coada stufoasă ajunge și la 60 de centimetri.

Mai există însă un lucru foarte interesant legat de această creatură, pe lângă ochii galbeni siniștri și capul asemănător cu al unui liliac: degetul său mijlociu este de trei ori mai lung decât celelalte degete.

4. Cârtița cu botul stea: Remarcabilă și înspăimântătoare

Iată un concurent a cărui înfățișare cere cu insistență să fie considerat unul dintre cele mai ciudate animale. Cârtița cu botul stea este un animal unic; la o primă vedere, te va șoca din cauza botului în formă de stea sau floare deschisă.

Arată de parcă ar fi venit de pe o altă planetă. Însă acest atribut care o face să pară înspăimântătoare este, de fapt, un organ remarcabil.

Cârtița cu botul stea. Foto: Ken Catania

Unii savanți cred că organul în formă de stea poate detecta câmpurile electrice și joacă rolul unei antene pentru cârtiță. Ceea ce știm este faptul că e un organ tactil, care conține 25.000 de receptori, care ajută cârtița să se orienteze sub pământ.

Arată înspăimântător, însă este un organ puternic și eficient.

5. Cele mai ciudate animale: Cârtița golașă

Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră cu cele mai ciudate animale. Aceasta este o altă creatură care poate fi considerată înspăimântătoare sau simpatică, în funcție de preferințele fiecăruia.

Această micuță rozătoare este răspândită în estul Africii. Trăiește în medii aspre și are un metabolism cu sânge rece, unic în lumea mamiferelor.

Dar ceea ce este cu adevărat unic la această creatură este faptul că pielii sale îi lipsește sensibilitatea la durere. Mamiferele dețin „substanța P”, un neurotransmițător care dă semnale dureroase sistemului nervos central.

Cârtița golașă. Foto: Joel Sartore/Getty/National Geographic

Însă cârtița golașă nu are această substanță și nu poate simți durerea. Aceste creaturi sunt mici, însă excepțional de puternice. Au o rezistență mare la cancer (nu dezvoltă tumori) și pot trăi în medii cu foarte puțin oxigen.

De asemenea, trăiesc până la vârsta de 32 de ani, lucru nemaiîntâlnit printre rozătoare.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>