5 dintre cele mai ciudate animale din lume

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai ciudate animale din lume? Trăim pe o planetă cu o varietate uimitoare de forme de viață. De la caracteristici fizice la comportament, fiecare creatură este unică în felul ei.

Există animale considerate „drăguțe” și animale care stârnesc teama. Unele arată de parcă ar fi desprinse din filme de groază, însă în natură înfățișarea și comportamentul sunt adeseori înșelătoare. Multe dintre cele care par docile sunt periculoase și te vor doborî dacă vei încerca să le deranjezi.

cele mai ciudate animale
Maimuța Proboscis (sau maimuța cu trompă) te invită să o privești cu seriozitate, dacă poți. Foto: Alamy

Pentru unii, animalele prezentate în continuare sunt înspăimântătoare; alții, în schimb, le vor găsi drăguțe. Oricum le-am percepe, este cert că toate au ceva ieșit din comun, într-un fel sau altul. Așadar, iată cinci dintre cele mai ciudate animale din lume.

1

Peștele-șarpe, unul dintre cele mai ciudate animale

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu cele mai ciudate animale. Înfățișarea peștelui-șarpe le poate da coșmaruri chiar și celor mai curajoși oameni.

Acest animal este cunoscut pentru voracitate și se impune drept prădător principal în orice areal dacă nu are adversari. Însă nu faptul că are dinții ascuțiți ca niște lame este înspăimântător, ci abilitatea de a trăi pe uscat.

cele mai ciudate animale
Un pește-șarpe (familia Channidae) din Java, Indonezia. Foto: Wikimedia

Poate supraviețui fără apă până la trei zile. Crește până la un metru și atinge greutatea de șase kilograme la maturitate.

În mediul său natural, există mai mulți prădători care i se pot opune, însă dacă se mută în alt habitat, poate suprima cu ușurință specii întregi. Acest pește face ca piranha să pară niște peștișori docili și simpatici.

2

Izopodul gigant: „Gândacul” de mare adâncime

Observând ce se petrece în adâncimile oceanului, îți vei da seama că există multe asemănări între formele de viață de aici și felul în care filmele și mass-media își imaginează extratereștrii.

Asta, datorită faptului că aceste creaturi au servit drept surse de inspirație pentru filmele de SF. Izopodul gigant este o astfel de creatură. Te face să te gândești la forme de viață de pe alte planete.

cele mai ciudate animale
Un izopod uriaș (Bathynomus giganteus). Foto: NOAA/Laika/Wikimedia

Habitatul său natural se află la 1.800 de metri sub suprafața oceanului, unde lumina nu pătrunde. Se hrănește în mare parte cu organisme aflate în descompunere și are o înfățișare uimitoare.

Aceste animale arată precum gândacii, dar sunt crustacee care își fac vizuina pe fundul oceanului. Cele mai multe ating lungimi cuprinse între 19 și 35 de centimetri, dar s-au găsit și specimene care măsurau 60 de centimetri.

3

Aye Aye: Animalul care fie te va îngrozi, fie te va cuceri

Aye Aye este un lemur a cărui înfățișare creează confuzie: este și înspăimântător, și simpatic. Oamenii din zonele în care trăiește acest animal cred că aduce ghinion, așa că nu sunt rare cazurile în care este ucis pentru simpla lui prezență.

Malgașii cred că această creatură are puteri magice și că aduce moartea atunci când le vizitează satele. Nu este un animal periculos pentru oameni, însă are de suferit din cauza înfățișării.

cele mai ciudate animale
Aye Aye (Daubentonia madagascariensis). Foto: Rob Cousins/Alamy Stock

Aye Aye atinge lungimea de 40 de centimetri, iar coada stufoasă ajunge și la 60 de centimetri. Mai există însă un lucru foarte interesant legat de această creatură, pe lângă ochii galbeni oarecum siniștri și capul asemănător cu al unui liliac: degetul său mijlociu este de trei ori mai lung decât celelalte.

4

Cârtița cu bot stelat: Remarcabilă și înspăimântătoare

Iată încă o ființă care, prin înfățișare, cere cu insistență să intre în topul celor mai ciudate animale. Cârtița cu bot stelat este un animal unic, cu bot în formă de stea sau floare deschisă.

Cârtița cu botul stea. Foto: Ken Catania

Este un organ ieșit din comun. Se estimează că botul stelat poate detecta câmpurile electrice și joacă rol de antenă pentru cârtiță.

Conține 25.000 de receptori și care ajută cârtița să se orienteze sub pământ. Arată ciudat, însă este un organ puternic și eficient.

5

Cele mai ciudate animale: Cârtița golașă

Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră cu cele mai ciudate animale. Această micuță rozătoare este răspândită în estul Africii. Trăiește în medii aspre și are un metabolism cu sânge rece, unic în lumea mamiferelor.

Ceea ce este cu adevărat unic la această creatură este că nu are sensibilitate la durere. Mamiferele au de obicei „substanța P”, un neurotransmițător care dă semnale dureroase sistemului nervos central.

Cârtița golașă. Foto: Joel Sartore / Getty / National Geographic

Însă cârtița golașă nu are această substanță și nu poate simți durerea. Cârtițele golașe sunt mici, dar foarte rezistente.

Au o rezistență mare la cancer (nu dezvoltă tumori) și pot trăi în medii cu foarte puțin oxigen. De asemenea, trăiesc până la 32 de ani, lucru nemaiîntâlnit printre rozătoare.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>