Unele dintre cele mai impresionante repere naturale de pe planetă sunt monoliții. Aceste roci masive s-au format în timpurile preistorice în urma unor erupții violente, prin deplasarea plăcilor tectonice sau în urma eonilor de eroziune.
Unii monoliți sunt încă înconjurați de legende, alții sunt locuri numai bune pentru escaladă, în timp ce alții sunt considerați sacri, iar a pune piciorul pe ei este privit ca un păcat. Oricum ar fi, toate aceste formațiuni sunt exemple uimitoare ale talentului arhitectural al naturii.
Turnul Diavolului, SUA
Turnul Diavolului, situat în nord-estul statului american Wyoming, este cel mai vechi monument național din SUA. Denumirea stâncii a fost aleasă de președintele Theodore Roosevelt în 1906.
Monolitul are 386 de metri înălțime și se distinge de alte formațiuni similare datorită șanțurilor care îl brăzdează și vârfului său plat. O legendă amerindiană spune că șanțurile de pe stâncă au fost create de un urs uriaș, care a zgâriat-o cu ghearele.
Sigiriya, Sri Lanka
Una dintre cele mai cunoscute atracții din Sri Lanka, Sigiriya este un monolit de granit care se ridică deasupra junglei din centrul țării insulare.
Pereții stâncii sunt aproape verticali, iar cei care escaladează monolitul trebuie să folosească o serie de scări care nu sunt pentru cei slabi de inimă.
Priveliștea care poate fi admirată din acest turn natural este extraordinară, dar adevărata atracție sunt rămășițele unei civilizații străvechi, pe care vizitatorii le întâlnesc în timpul urcării.
Pe stâncă există numeroase fresce care datează din secolul V, precum și o serie de scări placate și grădini. În secolul V, monolitul a fost folosit drept fortăreață de un rege srilankez, iar apoi a fost transformat în mănăstire budistă.
Uluru, Australia
Uluru, un imens monolit de gresie situat în Parcul Național Uluru-Kata Tjuta, din Australia, este unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale acestei țări.
Stânca are 348 de metri înălțime și este cunoscută sub două denumiri: Uluru, numele oficial dat de aborigeni, și Ayers Rock, nume dat în memoria lui Sir Henry Ayers, un politician din perioada colonială.
Unii oameni vin aici special pentru a escalada stânca, însă urcușul este periculos, în special atunci când vântul este puternic. Escaladarea Uluru a fost multă vreme o chestiune controversată deoarece formațiunea naturală este considerată sacră de aborigenii Anangu, care le-au cerut vizitatorilor să nu pună piciorul pe stâncă.
Stânca Zuma, Nigeria
Stânca Zuma se află în Nigeria, la aproximativ 45 de minute de capitala Abuja. Monolitul de 701 metri înălțime este înconjurat de numeroase legende.
Una dintre ele se referă la o secțiune a stâncii care seamănă cu o față umană, cu ochi, nas și gură. Localnicii susțin că stânca are puteri spirituale.
Mulți dau ca exemplu în acest sens povestea unei stațiuni de lux controversate, care a fost construită cândva lângă această secțiune. Proiectul hotelier nedorit a eșuat rapid, iar clădirea se află acum într-o stare avansată de degradare.
El Peñon de Guatape, Columbia
Acest monolit din Columbia se află lângă orașul Guatape, într-o zonă dominată de un baraj hidroelectric de mari dimensiuni. Băștinașii Tahami se închinau stâncii, care a fost escaladată prima dată în anii ‘50.
Pentru a face ascensiunea mai ușoară, într-o crăpătură mare de pe El Peñon au fost construite sute de trepte din lemn. Urcarea mai ușoară a transformat monolitul într-o atracție turistică, relatează Huffington Post.
Vizitatorii fac călătoria de două ore de la Medellin pentru a urca pe vârf, de unde pot achiziționa suveniruri și se pot bucura de o vedere de ansamblu asupra barajului construit în anii ’70.