5 cazuri extreme de oameni care au refuzat să își părăsească locuințele

Ai avut vreodată senzația, atunci când ai revăzut un oraș după câțiva ani de absență, că locul părea mai mare decât îți aduceai aminte?

Probabil că nu aveai probleme de memorie – clădirile și drumurile pe care nu le-ai recunoscut chiar nu erau acolo ultima dată când ai trecut pe acel drum.

Se estimează că populația urbană a planetei este de aproximativ 3.9 de miliarde de oameni și, până în 2050, numărul va crește până aproape de șapte miliarde.

Construcțiile și dezvoltarea vor continua, însă nu toți se bucură de acest lucru, mai ales dacă sunt în China și trebuie să-și găsească o nouă locuință ca să facă loc noilor proiecte imobiliare din jurul lor.

1

Viața într-o casă în mijlocul autostrăzii

Cât timp crezi că ai rezista într-o casă situată în mijlocul unei autostrăzi? Pentru familia lui Luo Baoling, un crescător de rațe trecut de 67 de ani, răspunsul a fost „mai bine de un an”.

În 2008, autoritățile din Wenling au decis că locul cel mai potrivit pentru o șosea nouă trecea prin casa lui Luo și prin casele altor 450 de vecini.

Casa pe jumătate demolată a lui Luo Baogen din Wenling, China. Foto: Pinterest

S-au făcut oferte pentru cumpărarea proprietăților și toată lumea s-a supus voinței guvernului. Toată lumea, cu excepția încăpățânatului Luo Baoling.

Luo a susținut că a cheltuit mulți bani ca să-și ridice casa, iar atunci când i s-a oferit numai o treime din banii cheltuiți, a refuzat. Autoritățile au construit autostrada oricum, în jurul casei.

Și casa a rămas acolo, stingheră, pentru mai bine de un an. Este greu de spus cine a câștigat în cele din urmă. Probabil că lui Luo Baoling i s-a plătit o sumă de bani, deoarece casa a fost demolată.

Între timp, crescătorul de rațe a dispărut. Mass-media chineze au relatat că Luo se plângea că era „obosit”. Jurnaliștilor care au încercat să-l contacteze le-a răspuns cineva care susținea că este o rudă și care afirma că Luo Baoling este prea ocupat ca să răspundă la telefon.

2

Vor să facă un mall pe locul tău? Transformă-ți casa în magazin!

Proprietarii unei case din Changsha au ales să locuiască la etaj, în timp ce la parter funcționează afacerea lor. Foto: Pinterest

Așadar, vor să-ți dărâme casa ca să construiască un spațiu comercial? Ai putea să vinzi și să pleci, dar dacă nu îți place ceea ce se întâmplă și nu vrei să vinzi?

Ai putea să continui să locuiești acolo, în timp ce ei construiesc în jurul tău, dar oare acest lucru înseamnă că i-ai învins? De ce să nu faci și tu ca ei?

Tocmai asta au făcut proprietarii unei case din Changsha, China. Aflați în mijlocul zonei comerciale a orașului, s-au hotărât să profite de situație și să deschidă o afacere la parterul locuinței lor.

Chiar dacă locul nu arată tocmai spectaculos, măcar sunt în centru…

3

Au refuzat trei ani ofertele dezvoltatorilor

Viața pe piscul semeț din mijlocul șantierului. Foto: Pinterest

Tot în China, dar în Chongqing, un cuplu s-a opus schimbării pentru o perioadă foarte îndelungată. Toată lumea credea că locul în care Wu Ping și soțul ei, Yang Wu, dețineau o clădire frumoasă cu două etaje era un loc deosebit.

Însă cel mai mult admirau locul dezvoltatorii unui nou mall. 280 de familii și-au vândut proprietățile dezvoltatorilor, însă acest cuplu a refuzat s-o facă. Oamenii au rămas pe loc în timp ce totul în jurul lor era demolat.

Până și pământul din jur a fost excavat, lăsându-i pe cei doi suspendați pe un pisc de pământ care se înălța în mijlocul săpăturilor. Însă au rămas pe loc timp de trei ani.

În cele din urmă, tribunalul a decis că trebuiau să plece, dar Yang s-a strecurat înapoi pentru o vreme. Soția lui îi ducea mâncare și apă, pe care el le trăgea în apartament cu o frânghie.

În cele din urmă, Wu și Yang au părăsit locuința. S-au mutat într-un apartament nou cu o mărime similară cu cea a vechii lor case și care are un lift în loc de frânghie.

4

Un cui încăpățânat, ce refuză să se lase scos

În China există multe povești cu oameni care au rezistat dezvoltatorilor imobiliari. Foto: Pinterest

În China, fenomenul este atât de comun, încât are și o denumire: „casă-cui”. Termenul vine din cuvântul mandarin „dingzihu”, care se traduce prin „casă-cui” sau „gospodărie-cui”.

Termenul provine de la faptul că locuitorii acestor case, care refuză să fie evacuați de stat sau să cedeze dezvoltatorilor imobiliari, sunt ca niște cuie încăpățânate care refuză să se lase scoase.

Această „casă-cui” se afla în Nanning. Povestea e mereu aceeași: proprietarul nu a ajuns la o înțelegere cu autoritățile locale în privința unei compensații potrivite, așa că autoritățile au construit în jurul proprietății.

Povestea continuă la fel de familiar: oamenii au rămas pe loc în timp ce totul se schimba în jur, până când au fost obligați să cedeze, iar casa lor a fost demolată.

5

Viața într-o casă pe jumătate demolată

Zheng Meiju a rezistat chiar și atunci când i-a fost tăiată energia electrică. Foto: Pinterest

În Ruian, din provincia Zhejiang, o femeie pe nume Zheng Meiju a ales să rămână în casa ei pe jumătate demolată în loc să își vândă proprietatea.

A rămas acolo mult timp după ce alimentarea cu apă și energie electrică i-a fost oprită, trăind probabil cu teama că un vânt mai puternic i-ar putea demola casa și i-ar pune viața în pericol.


În continuare, descoperă Stott Hall, ferma care rezistă miraculos în mijlocul unei autostrăzi, apoi citește despre omul care și-a construit propriul munte pe acoperișul unui bloc.

Ca să știi mai mult, citește cartea „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.
Cartea „China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>