5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google

5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google FEATURED_compressed

Pe Internet poți găsi orice, de la lucruri fascinante la rețete de prăjituri sau sfaturi despre cum să construiești o casă. Așadar, când ai nevoie de o informație, Google e cel mai la îndemână instrument de documentare.

De cele mai multe ori, informațiile găsite sunt utile și te pot scoate din încurcături. Uneori, însă, Google este mai degrabă un dușman decât un ajutor.

Îți prezentăm o listă a lucrurilor pe care ar fi mai bine să nu le cauți pe acest motor de căutare.

1

Informații medicale și diagnostice

Google- Informatii medicale
Foto: rochesterworks.wordpress.com

În ultimii ani, s-a observat o tendință tot mai pronunțată a oamenilor de a se autodiagnostica. Internetul este plin de site-uri și forumuri de discuții pe teme de sănătate; puține dintre acestea sunt administrate de specialiști.

De aceea, pentru a evita sperieturile și alarmele false sau, dimpotrivă, pentru a diagnostica orice boală din timp, este mai bine să te consulte un medic.

Când ai anumite simptome, tentația de a le căuta pe Google este foarte mare. Noi te sfătuim, totuși, să mergi la un specialist, care te va consulta așa cum trebuie.

2

Ce să nu cauți pe Google – Orice informație cu tentă penală

Google - Criminali
Foto: defense.gov

Dacă nu vrei să ai probleme juridice, încearcă să eviți căutările care te-ar putea incrimina. Spre exemplu, chiar dacă o faci doar din curiozitate, evită căutările precum „cum se construiește o bombă” sau „cum se confecționează amfetaminele”.

Nu mai este un secret pentru nimeni că autoritățile urmăresc astfel de căutări, iar IP-ul tău ar putea apărea pe o listă neagră. Ca să nu te trezești acuzat sau suspectat pe nedrept, e mai bine să te abții de la astfel de căutări.

3

Propriul tău nume

Google - Propriul nume
Foto: cloudfront.net

Nu mai este niciun secret că în era Internetului intimitatea este pusă la mare încercare. Dacă îți cauți numele pe Google, s-ar putea să dai peste rezultate neplăcute: fotografii care nu-ți plac, informații depășite, conținut irelevant.

Toate acestea îți pot provoca neplăceri și, din păcate, este extrem de greu să obții ștergerea lor. Pentru a evita astfel de situații, trebuie să acorzi foarte mare atenție fiecărei fotografii sau informații pe care o postezi despre tine.

Peste ani, s-ar putea să regreți decizia de a posta anumite lucruri.

4

Ce să nu cauți pe Google – Informații despre naștere

Google - Informatii nastere
Foto: thespruce.com

Femei care urlă de durere, doctori care încearcă să le calmeze și eforturi supraomenești – aceasta este imaginea care ni s-a întipărit în minte despre naștere.

Este o situație extrem de stresantă, chiar și în filme. Dacă vrei să ai un copil sau dacă ești însărcinată, e mai bine pentru liniștea ta să nu cauți pe Google informații prea detaliate.

Imaginile filmate la naștere au un impact emoțional foarte mare și pot chiar descuraja femeile să aibă copii.

5

Informații care permit Google să te identifice

Google - Informatii personale
Foto: fortune.com

Cu cât mai multe informații personale introduci despre tine, cu atât de ușor le va fi celor de la Google să-ți creeze un profil. Cu ajutorul informațiilor disparate, algoritmii pot sorta datele a sute de mii de utilizatori și pot prezice o mulțime de lucruri despre tine.

Computerele sunt capabile să lege profilurile digitale de adevărata noastră identitate, astfel că anonimitatea nu mai este de mult garantată.

Personalizarea devine omniprezentă, iar profilurile segmentate pe care agențiile de publicitate, editorii și chiar și politicienii le folosesc pentru a ne defini devin o armă în mâna celor care se servesc de ele în propriul interes.

Așadar, ferește-te să furnizezi Google informații personale. Deși crezi că ele sunt disparate, datele pot dezvălui despre tine mult mai multe decât crezi.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

4 comentarii la „5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google”

  1. Apreciez grija celor patiti de a ne pune in garda! Nu este un secret ca oamenii gandesc diferit, asa ca este posibil sa exprimi ceva ce poate fi interpetat in mai multe feluri. Se pare ca decenta si discretia nu sunt inoculate in mintea computerelor si nu numai!

    • Va multumim ….este adevarat pentru acountul meu pe web site este folosit de foarte mult timp …realizez asta prin emailurile cae le primesc ..nu am solicitat niciodata asemenea e mailuri si numarul de telefon este folosit in Tweeter …primesc pe acest site comentari intre omeni cu politica in Canada ….informatia numelui meu este folosit la emailurile lor

Lasă un comentariu