5 boli rare din trecut de care omenirea a uitat

Cu toții am auzit de ciuma bubonică sau de variolă, dar există și alte boli rare, care au făcut mii de victime și care acum nu mai există. Deși e greu să ne dăm seama, maladiile nu sunt veșnice, ci apar și dispar de-a lungul secolelor.

Boli care au terorizat la un moment dat întreaga omenire s-au stins fie datorită unei igiene mai bune, fie datorită vaccinurilor. Iată câteva astfel de boli rare, care te vor face să te bucuri că trăiești în vremurile noastre.

1

Sindromul dinților care explodează

Dacă ai fi trăit în secolul XIX, ai fi avut „șansa” ca dinții să-ți explodeze. La propriu. Fenomenul avea loc din cauza metalelor utilizate la acea vreme pentru plombarea danturii.

Totul începea cu dureri care creșteau în intensitate, iar când victima ajungea aproape în stare de agonie, dintele în cauză îi exploda în gură. Un astfel de caz a fost documentat de un medic stomatolog din statul american Pennsylvania:

„Caninul drept superior a început să doară atât de tare, încât pacientul aproape a înnebunit. În timp ce agoniza, pacientul a încercat diverse metode de a scăpa de durerile chinuitoare.

Totul a fost în van, până când o pocnitură puternică i-a fărâmițat dintele în două. Pacientul s-a culcat, a dormit profund, iar a doua zi s-a trezit simțindu-se bine.”

2

Boli rare: Cloroza

Boli rare - Cloroza
Foto: Pinterest

În secolul XVIII, din cauza anemiei severe, femeile tinere se îmbolnăveau de cloroză. Maladia se manifesta prin scăderea dramatică a cantității de hemoglobină din sânge și prin culoarea galben-verzuie a pielii.

Din cauză că oprea menstruația și deoarece cunoștințele medicale erau superficiale la acea vreme, medicii credeau că cloroza este cauzată de castitate. De aceea, au supranumit-o „boala virginelor”. Cloroza a dispărut definitiv în prima parte a secolului XX.

3

Epidemia de la National Hotel

Când vorbim de boli rare, epidemia de la National Hotel trebuie neapărat inclusă pe listă. La începutul lunii ianuarie 1857, oaspeții National Hotel, din capitala SUA, Washington DC, au fost loviți de o boală misterioasă.

Maladia se manifesta prin diaree persistentă, însoțită de colici intense. Victimele cădeau într-o stare pronunțată de apatie și sufereau de vărsături violente.

De asemenea, limbile lor indicau o inflamație a mucoasei stomacale. Statisticile arată că aproape 400 de oameni au căzut victimă acestei boli rare, iar peste 30 de persoane au decedat din cauza ei.

Maladia și-a „făcut de cap” câteva luni, iar apoi a dispărut la fel de brusc cum a apărut. Există mai multe teorii cu privire la ce s-a întâmplat la National Hotel, însă nu se știe cu exactitate ce a cauzat epidemia.

4

Fosfonecroza

Boli rare - Fosfonecroza
Foto: Wikimediat

Muncitorii din fabricile de chibrituri din secolele XIX și XX sufereau de o boală profesională teribilă. Din cauză că intrau în contact cu cantități mari de fosfor, oamenii dezvoltau această maladie, care îi lăsa desfigurați pe viață.

Fosfonecroza debuta cu dureri puternice de dinți și cu umflarea gingiilor. Apoi, osul maxilarului începea să se infecteze, iar în întuneric căpăta culoarea verde.

În timp, osul și țesutul se necrozau, iar în unele cazuri era afectat chiar și creierul. Singurul mod în care viața pacientului putea fi salvată era îndepărtarea chirurgicală a maxilarului.

5

Spaima sticlei

Boli rare - Spaima sticlei
Foto: How Stuff Works

Între secolele XV și XVII, o tulburare psihică ieșită din comun afecta un număr mare de europeni. Cei care sufereau de această boală aveau convingerea de nestrămutat că sunt făcuți din sticlă și erau terorizați de frica să nu se spargă.

Din această cauză, bolnavii evitau aproape orice mișcare și trăiau o viață chinuită. Unul dintre oamenii celebri care au suferit de spaima sticlei a fost Regele Carol al VI-lea al Franței.

Monarhul nu lăsa pe nimeni să îl atingă și purta haine ranforsate, ca să se protejeze de orice contact cu mediul ostil.

 

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „5 boli rare din trecut de care omenirea a uitat”

  1. Să se discute despre covidul acesta că atacă plămînii și doar Medicii de pneumofiziologie .Cum funcționează plămînii ce rol au și cum se curăță că trag din aier diferiți microbi toxine fum praf metale grele și cam tot ce se mai găsește prin aier și zonă .Plămînii elimină bruxc ceva cum e prin strănut și voi Medicii nu puteți explica cum și de unde acel aier jet puternic cum și de ce se propagă .Gripa care o numim de sezon dar eu aveam cam de 3 ori pe an și greu cam 7 – 9 zile și după ma simțeam ușor și mai puternic cu alt gust și miros mai bun .Ce face la acea răceală plămînii aruncă afară tot ce praf microbi tot ce sa acumulat prin respirare .Tusea la fel curge nasul tot din plămîni secretă DECI PLĂMÎNII SE CURĂȚĂ LA GRIPA AIEA ATUNCI ȘI IMUNITATEA E MICĂ .DECI VOI CEI CARE VĂ VACCINAȚI ANTIGRIPAL VOI OPRIȚI CORPUL PLĂMÎNII SĂ SE MANIFESTE SĂ TUȘEASCĂ SĂ STRĂNUTE SĂ ELIMINE MUCUS Și ce mai elimină prin tusea cu erupție .DECI VOI ACEIA ACUMA AȚI OPRIT ASREA TOATE PRIN VACCIN ȘI LA O AȘA RĂBUFNIRE CARE FACE RESPIRAȚIEA GREA E ALERGIEA CARE O FACE PLĂMÎNII DIN PRAF ȘI TOT CE A INSPIRAT DIN AIER ȘI SE INFLAMEAZĂ PLĂMÎNII CU MIZERIE VECHE CĂ NU AI RĂCIT ANUAL SĂ ELIMINI DECI VACCINAREA ANTIGRIPALĂ DUCE LA ACEST COVID .ÎNTREBAȚII PE CEI CU COVID DACĂ SAU VACCINAT ANTIGRIPAL ÎNAINTE .EU ASTA VĂD CEI CARE SAU VACCINAT ANUAL DE GRIPĂ FAC COVID .

Lasă un comentariu