5 boli rare din trecut de care omenirea a uitat complet

Cu toții am auzit de ciuma bubonică sau de variolă, dar există și alte boli rare, care au făcut mii de victime și care acum nu mai există. Deși e greu să ne dăm seama, maladiile nu sunt veșnice, ci apar și dispar de-a lungul secolelor.

Boli care au terorizat la un moment dat întreaga omenire s-au stins fie datorită unei igiene mai bune, fie datorită vaccinurilor. Iată câteva astfel de boli rare, care te vor face să te bucuri că trăiești în vremurile noastre.

1. Sindromul dinților care explodează

Boli rare - Sindrom dinti explozie
Foto: bbc.co.uk

Dacă ai fi trăit în secolul al XIX-lea, ai fi avut „șansa” ca dinții să-ți explodeze. La propriu. Fenomenul avea loc din cauza metalelor utilizate la acea vreme pentru plombarea dinților.

Totul începea cu dureri care creșteau în intensitate, iar când victima ajungea aproape în stare de agonie, dintele în cauză îi exploda în gură. Un astfel de caz a fost documentat de un medic stomatolog din statul american Pennsylvania:

„Caninul drept superior a început să doară atât de tare încât pacientul aproape a înnebunit. În timp ce agoniza, pacientul a încercat diverse metode de a scăpa de durerile chinuitoare.

Totul a fost în van, până când o pocnitură puternică i-a fărâmițat dintele în două. Pacientul s-a culcat, a dormit profund, iar a doua zi s-a trezit simțindu-se bine.”

2. Boli rare: Cloroza

Boli rare - Cloroza
Foto: eclectariumshuker.blogspot.ro

În secolul al XVIII-lea, din cauza anemiei severe, femeile tinere se îmbolnăveau de cloroză. Maladia se manifesta prin scăderea dramatică a cantității de hemoglobină din sânge și prin culoarea galben-verzuie a pielii.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Din cauză că oprea menstruația și deoarece cunoștințele medicale erau superficiale la acea vreme, medicii credeau că cloroza este cauzată de castitate. De aceea, au supranumit-o „boala virginelor”. Cloroza a dispărut definitiv în prima parte a secolului XX.

3. Epidemia de la National Hotel

Boli rare - National Hotel
Foto: wikipedia.org

Când vorbim de boli rare, epidemia de la National Hotel trebuie neapărat inclusă pe listă. La începutul lunii ianuarie 1857, oaspeții National Hotel din capitala SUA, Washington DC, au fost loviți de o boală misterioasă.

Boala se manifesta prin diaree persistentă, însoțită de colici intense. Victimele cădeau într-o stare pronunțată de apatie, însoțită de vărsături.

Mai mult, limbile lor indicau o inflamație a mucoasei stomacale. Statisticile arată că aproape 400 de oameni au căzut victimă acestei boli rare, iar peste 30 de persoane au decedat din cauza ei.

Maladia și-a făcut de cap câteva luni, iar apoi a dispărut brusc. Există mai multe teorii cu privire la ce s-a întâmplat la National Hotel, însă nu se știe cu exactitate ce a cauzat epidemia.

4. Fosfonecroza

Boli rare - Fosfonecroza
Foto: boredomtherapy.com

Muncitorii din fabricile de chibrituri din secolele al XIX-lea și al XX-lea sufereau de o boală profesională îngrozitoare. Din cauză că intrau în contact cu cantități mari de fosfor, oamenii dezvoltau această boală, care-i lăsa desfigurați pe viață.

Fosfonecroza debuta cu dureri puternice de dinți și cu umflarea gingiilor. Apoi, osul maxilarului începea să se infecteze, iar în întuneric căpăta culoarea verde.

În timp, osul și țesutul se necrozau, iar în unele cazuri era afectat chiar și creierul. Singurul mod în care viața pacientului putea fi salvată era îndepărtarea chirurgicală a maxilarului.

5. Spaima sticlei

Boli rare - Spaima sticlei
Foto: howstuffworks.com

Între secolele al XV-lea și al XVII-lea, o tulburare psihică ieșită din comun afecta un număr mare de europeni. Cei care sufereau de această boală aveau convingerea de nestrămutat că sunt făcuți din sticlă și erau terorizați de frică să nu se spargă.

Din această cauză, bolnavii evitau aproape orice mișcare și trăiau o viață chinuită. Unul dintre oamenii celebri care au suferit de spaima sticlei a fost Regele Carol al VI-lea al Franței.

Monarhul nu lăsa pe nimeni să-l atingă și purta haine ranforsate, pentru a se proteja de orice contact cu mediul ostil.


Te pasionează subiectul? Te invităm să citești și Bizarerii în medicina antică: Ce făceau oamenii pentru a scăpa de boli


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu