Erori cu efecte catastrofale: 5 cazuri uimitoare de boli infecțioase scăpate din laborator

Me-a lungul istoriei, au murit milioane de oameni din cauza epidemiilor de boli infecțioase. Omenirea a fost mult timp vulnerabilă în fața virusurilor. Dar, odată cu intrarea în uz a vaccinurilor, am reușit să ne protejăm sau să combatem aceste boli.

În laboratoarele din întreaga lume, echipe de cercetători lucrează la descoperirea de noi vaccinuri. Însă, în câteva ocazii, s-a dovedit că tocmai instituțiile care au rolul de a preveni răspândirea bolilor infecțioase au ajutat la răspândirea lor.

Aparent, de fiecare dată a fost vorba de erori umane, și nu de intenții criminale. Și chiar dacă admitem că a fost vorba de scăpări accidentale, acestea demonstrează că, până și în cazul laboratoarelor cu cele mai severe măsuri de securitate, erorile umane pot duce la răspândirea unor boli infecțioase necruțătoare.

1. Epidemia de gripă H1N1 din 1977

Boli infectioase - gripa porcina
Foto: Pinterest

Noile cercetări arată că pandemia de gripa N1H1 din 1977, care a ucis peste 300 de oameni, s-ar fi produs din cauza unei erori de manipulare comise într-un laborator situat în China sau Uniunea Sovietică.

„Analiza amănunțită a originii genetice a virusului răspândit în 1977 arată că el era înrudit cu o tulpină din 1950. Această descoperire sugerează că tulpina care a cauzat pandemia din 1977 fusese conservată din 1950.

Reapariția acestei boli infecțioase a fost, probabil, cauzată de o «scurgere» dintr-un laborator”, se arată într-un studiu publicat în revista The New England Journal of Medicine.

Gripa N1H1 este cunoscută și sub denumirea de „gripă porcină”. Ca simptome, ea se aseamănă unei gripe normale. Însă virusul care cauzează acest tip de gripă este rezistent la vaccinurile clasice.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Cea mai mare pandemie cauzată de virusul N1H1 a fost pandemia de gripă spaniolă din 1918, în urma căreia au murit între 50 și 100 de milioane de oameni (aproximativ 3% din populația globului la acea vreme).

Epidemia de gripă spaniolă a fost unul dintre cele mai mari tragedii din istoria omenirii.

2. Epidemiile de variolă din Marea Britanie

Boli infectioase - variola
Janet Parker, fotograf specializat în domeniul medical, a fost ultima persoană care a murit de variolă. Ea s-a infectat accidental, după ce a intrat în contact cu o tulpină crescută într-un laborator al Facultății de Medicină a Universității din Birmingham. Foto: Pinterest

Eradicată complet la sfârșitul anilor ’70, variola mai există astăzi doar în laborator. Aceasta este una dintre cele mai sinistre boli infecțioase ale tuturor timpurilor.

A cauzat una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii în secolul XX, făcând între 300 și 500 de milioane de victime. De parte de a se considera norocoși, cei care nu mureau din cauza bolii rămâneau desfigurați pe viață.

Variola se manifestă prin niște erupții care apar pe piele, dar și în gură. În câteva zile, erupția se transformă în vezicule pline cu lichid, care se sparg și se transformă în cicatrici permanente.

În trei cazuri, epidemiile de variolă au fost cauzate de neglijența oamenilor. Între 1963 și 1978, din cauza unor erori produse în laboratoarele din Marea Britanie, au avut loc trei epidemii de variolă care puteau fi evitate.

Autoritățile cred că cel puțin 80 de oameni au murit din cauza aplicării defectuoase a procedurilor în două laboratoare din Marea Britanie.

3. Boli infecțioase – epidemia de encefalită cabalină venezueleană din 1995

Boli infectioase - Encefalita
Foto: Pinterest

Encefalita cabalină venezueleană este cauzată de un virus purtat de țânțari. Boala poate afecta toate cabalinele, precum caii, măgarii sau zebrele.

După ce sunt infectate, animalele fie mor brusc, fie încep să manifeste probleme ale sistemului nervos central. Din păcate, boala poate fi contractată și de oameni, la care se manifestă ca o gripă obișnuită.

Totuși, copiii și bătrânii, precum și oamenii cu sistem imunitar slab pot dezvolta forme grave sau chiar muri din cauza acestei boli infecțioase.

Deși a fost dezvoltat un vaccin împotriva encefalitei cabaline venezuelene, în 1995 virusul a ajuns la populație după ce „a scăpat” dintr-un laborator.

10.000 de oameni din Venezuela și 75.000 de oameni din Columbia s-au îmbolnăvit, 3.000 dintre aceștia dezvoltând complicații neurologice. Aproximativ 300 de persoane și-au pierdut viața.

4. Epidemii de SARS, cauzate de neglijență

Boli infectioase - SARS
Imagine din timpul epidemiei de SARS din Singapore, 2003. Foto: Pinterest

Sindromul respirator sever acut este o boală care afectează sistemul respirator al omului. Boala este cauzată de virusul SARS.

Cea mai mare epidemie de SARS a avut loc în 2003 și și-a avut originile în China. Atunci, peste 8.000 de oameni din 37 de țări au fost infectați. 774 de oameni au murit din cauza acestei boli infecțioase.

După ce epidemia a fost oprită, au mai existat cazuri de infectare cu SARS. În șase rânduri, virusul „a scăpat” din laboratoare din Beijing, Singapore și Taiwan, din cauza neglijenței și a erorilor umane.

În unul dintre cazuri, un angajat al unui laborator a contractat boala, iar apoi a contaminat și alte persoane. În restul cazurilor, virusul a ieșit din laboratoare din cauza „securizării necorespunzătoare”.

Din fericire, în niciunul dintre cazuri nu s-a declanșat o nouă epidemie.

5. Epidemia de „boală picior-gură” din Marea Britanie

De aici a pornit epidemia din 2007 din Marea Britanie. Foto: Pinterest

Așa-numita „boală picior-gură” este una dintre maladiile infecțioase care afectează animalele copitate. Astfel de epidemii pot cauza pierderi de miliarde de dolari, deoarece animalele bolnave trebuie sacrificate pentru a opri răspândirea bolii.

În 2007, 278 de animale din Marea Britanie s-au îmbolnăvit, după ce virusul „a scăpat” dintr-un laborator aflat la patru kilometri distanță de primul animal infectat.

Raportul privitor la epidemie arată că urme ale virusului au fost identificate într-o conductă a Institutului Pirbright (finanțat de statul britanic), ce funcționa în clădirea companiei Merial, deținută de gigantul farmaceutic Sanofi.

Potrivit raportului, virusul a ieșit din conducte prin mai multe fisuri, de unde a fost „preluat” de oamenii care interveneau pentru a le etanșeiza. Apoi, acești oameni „au transportat” virusul la o fermă, de unde a început epidemia.

Din cauza acestei boli infecțioase, 1.578 de animale au fost ucise. Pagubele au  fost estimate la 200 de milioane de lire sterline. Oamenii se pot infecta cu „boala picior-gură”, dar cazurile sunt extrem de rare, deoarece virusul care cauzează maladia este sensibil la acidul din stomac.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Erori cu efecte catastrofale: 5 cazuri uimitoare de boli infecțioase scăpate din laborator”

  1. Cele mai mari epidemii au fost cauzate de virusurile cercetate in laboratoarele americane. Americanii nu au semnat tratatul de neproliferare a armelor chimice asa ca fac cercetari si experimenteaza, se zice, pe populatiile din Africa si de acolo se raspandesc. vezi hiv care nu se stie provenienta

    Răspunde

Lasă un comentariu