5 atracții turistice populare pline cu rămășițe umane

În general, rămășițele umane sunt ultimul lucru pe care ne-am aștepta să-l întâlnim într-un obiectiv turistic. Totuși, există câteva atracții turistice populare unde se află la vedere sute de schelete sau cadavre perfect conservate.

Unele adăpostesc cadavre în mod discret, iar vizitatorii nici măcar nu își dau seama că ele se află acolo. În alte cazuri, rămășițele sunt puse la vedere, iar turiștii trec pe lângă ele ca și cum ar fi vorba niște artefacte obișnuite.

Iată, deci, cinci atracții turistice populare pline cu rămășițe umane.

1

Muntele Everest

atracții turistice populare
Corpul lui Tsewang Paljor, „Bocancii verzi”. Foto: Reuters

Iată primul loc de pe lista noastră de atracții turistice populare. Pe Muntele Everest se află multe rămășițe umane. De fapt, pe latura nordică se află atât de multe cadavre, încât a fost botezată neoficial „Creasta curcubeului”, datorită culorii hainelor și echipamentelor turiștilor și ghizilor șerpași care au pierit acolo.

Numărul total de cadavre de pe Everest este necunoscut, însă în 2015 s-a estimat că este vorba de aproximativ 200 de trupuri umane. Un cadavru celebru este cel al lui Tsewang Paljor.

Corpul său se află pe Everest din 1996, când alpinistul a fost ucis în timpul un viscol. Paljor este poreclit „Bocancii verzi”, după culoarea ghetelor sale de alpinism.

atracții turistice populare
Recuperarea cadavrelor de pe Everest costă enorm. Foto: Pinterest

A devenit atât de celebru, încât caverna în care a înghețat este numită „Peștera ghetelor verzi”. Locul este un punct de odihnă popular pentru cățărătorii care coboară de pe vârf.

De cele mai multe ori, cadavrele sunt abandonate pe munte din cauza costurilor mari și a pericolelor pe care le implică recuperarea lor. Este nevoie chiar și de opt ghizi șerpași pentru a recupera un trup neînsuflețit.

Cadavrele sunt grele, ajungând uneori la dublul greutății pe care o avea victima când era vie, pentru că sunt înghețate. Cărăușii sunt adeseori nevoiți să sape în jurul corpului și să îl transporte cu tot cu gheață. Astfel de operațiuni de recuperare costă mii de dolari.

2

Atracții turistice populare: Pompei

atracții turistice populare
Victime de la Pompei. Foto: Wikimedia

Printre cele mai bizare atracții turistice populare se numără și orașul antic Pompei, îngropat sub cenușa produsă de vulcanul Vezuviu. Vulcanul a erupt în jurul orei prânzului, pe 24 august 79 (sau, potrivit noilor descoperiri, cândva în luna octombrie sau noiembrie a acelui an).

Erupția a aruncat în aer mii de tone de cenușă fierbinte, care au ajuns deasupra orașelor Pompei și Herculaneum. Cenușa a căzut pe oameni și pe case, blocând uși și cauzând prăbușirea acoperișurilor. A umplut drumurile, împiedicându-i pe oameni să scape.

Mii de oameni s-au luptat cu cenușa și au scăpat, dar alte câteva mii au rămas în casele lor, unde s-au ascuns și, de frică, și-au acoperit capetele cu perne.

atracții turistice populare
Un porc și un câine, două victime descoperite la Pompei. Foto: Wikimedia

Cei care au supraviețuit cenușei și acoperișurilor care se prăbușeau au murit în dimineața următoare, când fluxul piroclastic a început să se scurgă pe laturile muntelui.

Pompei a rămas uitat până în 1738, când a fost redescoperit. Săpătorii s-au pus pe lucru și și-au dat seama imediat că scheletele celor uciși în erupția din anul 79 erau înconjurate de spații goale, care păstrau contururile corpurilor lor.

Așa că au început să toarne ghips în spațiile din jurul scheletelor. Astăzi, avem sute de modele de ghips cu rămășițele celor care au murit în timpul celebrei erupții.

Tot aici se află și rămășițele de ghips ale unui porc și ale unui câine. Ghipsul înfățișează cu claritate figurile și trăsăturile oamenilor și ale animalelor, exact așa cum erau în momentul morții.

La Pompei au fost excavate aproximativ 1.150 de cadavre, dar istoricii cred că alți 2.000 de oameni și-au găsit sfârșitul imediat după erupție. Ținând cont de faptul că numai trei pătrimi din Pompei au fost excavate, probabil că sub pământ se află și mai multe schelete.

3

Atracții turistice populare: Sac Uayum

atracții turistice populare
Un craniu deformat descoperit la Sac Uayum. Foto: AP

O cenotă (sau crov) este un element de relief carstic plin cu apă. Se creează atunci când solul din calcar se prăbușește și expune caverna de dedesubt. În Peninsula Yucatan, din Mexic, se află numeroase cenote, care sunt astăzi atracții turistice de top.

Însă cenota Sac Uayum iese în evidență deoarece conține rămășițe de oameni și animale moarte. Sac Uayum era temut de vechii mayași și încă este temut de localnici, care cunosc multe povestiri folclorice ce avertizează împotriva coborârii în grotă.

În 2013, o echipă de arheologi, condusă de Bradley Russel, a sfidat presupusele pericole și a decis să intre în cenotă pentru a investiga locul. Au descoperit că era plină cu cranii și oase de oameni și animale mari.

Savanti
Foto: National Geographic

Cercetătorii au găsit 15 cranii umane, dar este posibil ca numărul lor să fie și mai mare. Unele cranii sunt aplatizate, indicând faptul că aparținuseră civilizației mayașe.

Se crede că vacile au căzut accidental în gaură, dar modul în care oamenii au ajuns în cenotă nu poate fi explicat.

Arheologii știu că cenota nu a fost niciodată cimitir și că oamenii ajunși aici nu au fost sacrificați. Ei cred că trupurile au fost îngropate acolo temporar, deoarece mayașii credeau în reîncarnare.

O altă variantă este aceea că oameni au murit de ciumă și au fost aruncați acolo pentru a nu-i infecta pe cei vii.

4

Marele Zid Chinezesc

atracții turistice populare
În Marele Zid Chinezesc au fost îngropate mii de cadavre. Foto: Wikimedia

Lung de aproximativ 21.000 de kilometri, Marele Zid Chinezesc este cea mai populară structură din China. Zidul a fost ridicat de mai mulți împărați, începând cu Qin Shi Huang, în jurul anului 221 î.e.n.

Însă ceea ce a rămas din zid până în ziua de azi a fost construit în timpul dinastiei Ming (1368 – 1644). Condamnații și soldații formau grosul forței de muncă la momentul în care împăratul Qin Shi Huang a ordonat construirea zidului.

Se estimează că aproximativ 400.000 de muncitori au murit în timpul construcției. Majoritatea celor decedați au fost îngropați în zid.

5

Atracții turistice populare: Osuarul din Sedlec

Foto: iStock

Iată și ultimul loc de pe lista noastră de atracții turistice populare, dar ieșite din comun. Osuarul din Sedlec (cunoscut și ca Biserica de oase), din Cehia, este plin cu scheletele a aproximativ 70.000 de oameni.

Oasele nu sunt ascunse, ci sunt expuse la vedere, fiind transformate în opere de artă. Aici se află piramide, stative pentru lumânări și un candelabru confecționat din cranii și oase de om.

Istoria osuarului începe în secolul XIII, când un călugăr s-a întors dintr-un pelerinaj din Ierusalim, aducând cu el niște pământ pe care l-a aruncat în cimitirului din Sedlec.

Candelabrul din oase este atracția principală a locului. Foto: iStock

În scurt timp, toți oamenii de pe teritoriul de astăzi al Cehiei și din regatele învecinate își doreau să fie îngropați în Sedlec. Peste 30.000 de oameni au fost înmormântați la Sedlec, până când cimitirul a rămas fără spațiu.

Localnicii au fost de acord să mute cadavrele într-o criptă, pentru ca în cimitir să poată fi îngropate trupuri noi. Această criptă este Osuarul din Sedlec.

În 1870, Frantisek Rint, un cioplitor în lemn, a transformat scheletele în opere de artă, printre care candelabrul ce reprezintă principala atracție a osuarului. Atent la partea estetică, Rint a albit oasele, pentru ca toate să aibă aceeași culoare.

Ca să știi mai mult, citește „Pompeii. Viața unui oraș roman”

Scrisă de Mary Baker, specialistă în istoria antică, această carte aruncă în aer o serie de mituri, începând cu data erupției Vezuviului (petrecută probabil cu câteva luni mai târziu decât se credea până acum), igiena băilor (care trebuie să fi fost focare de microbi) și numărul legendar de bordeluri (cel mai probabil, a fost doar unul). La Băile Suburbane trecem de la scăldatul comunal la igienă la erotică; un local de tip fast-food de pe Via dell ‘Abbondanza prezintă mâncăruri și băuturi, diete și viață de stradă. Acestea sunt doar câteva dintre firele care alcătuiesc unul dintre cele mai vii portrete ale unui oraș antic legendar, permițându-ne să înțelegem mult mai bine cum era viața romanului de rând acum două milenii.

„Pompeii. Viața unui oraș roman” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu