5 artiști care au devenit celebri doar după moarte

Personalități complexe și vizionare, unii artiști sunt de neînțeles pentru contemporanii lor. În cel mai bun caz, opera lor este complet ignorată. În alte situații, este chiar ridiculizată de critici.

Mulți pictori ale căror lucrări valorează astăzi milioane de dolari au dus vieți de mizerie, îngropați în datorii sau suferind depresii, în așteptarea faimei. Cât timp au trăit, nu s-au bucurat de recunoașterea și aprecierea de care beneficiază astăzi.

În acest articol îți prezentăm cinci artiști care au devenit celebri abia după ce au trecut în neființă.

1

Vincent Van Gogh, săracul deprimat

Un autoportret al pictorului Van Gogh, după ce și-a tăiat o bucată de ureche în urma unui acces de furie. Foto: Wikimedia

În ziua de astăzi, picturile lui Vincent Van Gogh (1853-1890) se vând cu milioane de dolari și sunt printre cele mai valoroase și căutate opere de artă din lume.

De exemplu, în 1990, „Portretul doctorului Gachet” s-a vândut pentru 82.5 milioane de dolari, fiind una dintre cele mai scumpe picturi vândute vreodată.

Însă, în timpul vieții, Van Gogh a fost un artist sărac și fără succes. A creat peste 2.000 de opere de artă, însă a vândut numai două.

Suferind de o boală psihică și căzând în depresie din cauza lipsei de succes, Van Gogh s-a sinucis la vârsta de 37 de ani.

Stilul său – postimpresionist – plin de mișcare, emoție și vitalitate nu a fost popular cât timp artistul a fost în viață, însă avea să influențeze generațiile următoare de artiști. Operele sale rămân unele dintre cele mai prețuite picturi ale artei moderne.

2

Tablourile lui El Greco, disprețuite de rege

artisti_celebri_el_greco
El Greco nu și-a împlinit visul de a deveni pictorul Casei Regale a Spaniei. Foto: Wikimedia

Domenikos Theotokopoulos, cunoscut ca El Greco (1541-1614), nu s-a bucurat de mare succes în timpul vieții. Născut în Creta, artistul a studiat la Roma și la Veneția, iar apoi s-a stabilit în Toledo, Spania.

Aici, a pictat unele dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale, pentru familia regală spaniolă. Avea comenzi și a trăit confortabil ca artist, însă era în mare parte criticat de specialiștii vremii.

Mai mult, tablourile pictate pentru familia regală i-au displăcut regelui. Astfel, toate speranțele artistului de a deveni pictor al Casei Regale au fost spulberate.

De cele mai multe ori, lucrările sale stârneau râsul și erau ignorate de comunitatea artistică. Opera sa a început să primească atenția pe care o merită abia în secolul XIX.

Cu timpul, tablourile lui au devenit o sursă de inspirație pentru artiștii care aveau să promoveze mișcările expresionistă și cubistă. Aceștia s-au inspirat din compozițiile dramatice ale lui El Greco și din figurile sale bizar de alungite și distorsionate.

În prezent, criticii și artiștii îi laudă opera ca aparținând unui adevărat geniu artistic.

3

Johannes Vermeer a murit uitat de lume

artisti_celebri_vermeer
Foto: Wikimedia

În orice lucrare despre arta modernă vei găsi o multitudine de pagini dedicate acestui pictor flamand. Însă Johannes Vermeer (1632-1675) nu a fost întotdeauna vedeta care este astăzi.

În timpul vieții, și-a câștigat onorabil existența ca artist, dar nu a dobândit vreo mare avere sau recunoaștere la scară largă. Folosirea cu pricepere a culorii și a luminii, precum și modul în care trata subiectele operelor sale i-au adus o oarecare recunoaștere în Olanda în timpul vieții.

Însă Vermeer a murit uitat de lume și așa a rămas timp de aproape două secole. Opera lui Vermeer a fost luată în seamă în lumea artei abia în secolul XIX, când istoricii de artă G. F. Waagen și Tépohile Thoré-Bürger au publicat un eseu despre pictor.

În ziua de astăzi, numărul limitat de tablouri pe care le-a creat (doar 34) și extraordinara sa îndemânare l-au transformat într-unul dintre cei mai căutați pictori din lume.

4

Claude Monet, neînțelesul

artisti_celebri_claude-monet
Foto: Wikimedia

Claude Monet (1840-1926) a fost un personaj-cheie al mișcării impresioniste, care a transformat pictura franceză în cea de-a doua jumătate a secolului XIX. Însă stilul său unic și filosofia sa nu au fost întotdeauna apreciate sau înțelese.

De-a lungul îndelungatei sale cariere, Monet a ieșit mereu din tipare. A deschis calea către modernismul secolului XX, dezvoltând un stil unic, care încerca să surprindă pe pânză chiar actul perceperii naturii.

Operele sale au fost respinse de societate și de expozițiile de artă, fiindcă se opuneau stilului și metodei tradiționale de a picta de la acea vreme. În ziua de azi, dacă vrei să deții un tablou de Monet, trebuie să plătești între 7 și 81 de milioane de dolari.

5

Paul Gauguin, pictorul de care criticii au râs

artisti_celebri_paul_gauguin
Foto: Wikimedia

Dată fiind legătura apropiată de prietenie dintre Paul Gauguin (1848-1903) și Vincent Van Gogh, nu este surprinzător că cei doi au avut o soartă asemănătoare în lumea artei.

Astăzi, privim opera lui Gauguin ca anunțând mișcarea simbolistă și ca deschizând calea spre noi stiluri artistice. Însă, în timpul vieții, Gauguin a fost un exclus și nu a primit ovațiile criticii pentru operele sale.

A renunțat la o viață prosperă ca agent de bursă și a dus o viață solitară în sudul Pacificului. Însă nu a găsit paradisul ideal pe care îl căuta, și nici succesul pe care și-l dorea atât de mult ca artist.

Opera sa era apreciată de puțini oameni și a fost ridiculizată când a fost expusă în cadrul unei expoziții postimpresioniste din Londra, în 1910. Lucrările sale au dobândit succes pe piața artei și au fost apreciate de publicul larg abia în anii ’40.

În prezent, tablourile sale sunt printre cele mai scumpe opere de artă modernă și foarte puțini critici mai îndrăznesc să le ridiculizeze.


Acum, descoperă 5 secrete surprinzătoare ascunse în mari opere de artă, iar apoi află mai multe despre cele 7 opere de artă cu defecte ciudate. Ulterior, citește povestea celor 5 genii fără studii care au câștigat Premiul Nobel.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu