5 arme biologice folosite de războinicii din Antichitate

Când ni se vorbește despre războiul biologic, avem tendința să ne gândim la mai degrabă la conflicte din vremurile moderne. Dar armele biologice nu sunt o invenție a zilelor noastre. Au fost folosite încă din Antichitate, cu toate că nu aveau gradul de sofisticare a celor de astăzi.

În acest articol îți prezentăm cinci arme biologice pe care le foloseau războinicii antici.

1

Săgețile otrăvite

Sageata otravita
Foto: Onedio

Pentru a face cât mai multe victime, grecii și romanii antici otrăveau săgețile pe care le foloseau în luptă. În acest scop, utilizau o plantă erbacee deosebit de toxică, denumită spânz. În doze mici, spânzul era prescris ca leac de medicii vremii.

În doze mari, cauzează crampe musculare, convulsii, delir și atacuri de inimă. De aceea, nu este de mirare că era folosit la otrăvirea săgeților.

Dat fiind că toate părțile lui sunt otrăvitoare, spânzul este foarte greu de cules, iar uneori cei care îl colectau se îmbolnăveau sau chiar mureau.

2

Contaminarea apei

Spanz
Foto: Gardening Know How

În 590 î.e.n., mai multe orașe-stat grecești au creat Liga Amfictionică pentru a proteja sanctuarul religios al oracolului din Delphi.

În timpul Primul Război Sacru, Liga (condusă de Atena și Sicyon) a atacat orașul fortificat Kirrha, care controla drumul ce lega Golful Corintului de Delphi.

Pentru a cuceri fortăreața, invadatorii au aplicat o tactică neobișnuită. Au tăiat alimentarea cu apă a orașului și au adunat o cantitate uriașă de spânz, cu care au otrăvit sursa de apă.

Apoi, au refăcut alimentarea, în speranța că, însetați, soldații vor bea apa fără să își pună prea multe întrebări. Ceea ce s-a și întâmplat: în curând, cei care apărau Kirrka au început să se îmbolnăvească, iar atacatorii au cucerit orașul fără prea mult efort.

3

Catapultarea cadavrelor ciumaților

Catapulta
Foto: Medium

În timpul asediului orașului Caffa (astăzi Feodosia, Ucraina) din 1346, în rândul soldaților mongoli a izbucnit un focar de ciumă bubonică.

Știind că apropierea de un bolnav sau de un cadavru cauzează răspândirea bolii, conducătorii armatei mongole au decis să folosească ciuma ca armă.

Au strâns câteva catapulte, cu care au aruncat cadavrele soldaților răpuși de ciumă peste zidurile orașului Caffa. Oamenii au început să se îmbolnăvească, iar panica s-a răspândit în rândul soldaților care apărau așezarea.

4

Săbiile cu venin

Sabii
Foto: Ancient World Magazine

În 326 î.e.n., Alexandru cel Mare și armata sa au ajuns în apropierea orașul fortificat Hamartelia (astăzi Mansura, Pakistan).

Potrivit surselor istorice, apărătorii orașului erau foarte încrezători în victorie, deoarece aveau un avantaj secret: săbiile și săgețile lor erau acoperite cu o otravă deosebit de puternică.

Această otravă provenea, cel mai probabil, de la o specie de viperă. Viperele erau ucise și lăsate să se descompună la soare. Pe măsură ce căldura își făcea efectul, veninul și țesutul lichefiat se amestecau, iar această substanță era folosită pentru a otrăvi săbiile.

Soldații răniți cu armele otrăvitoare sufereau dureri cumplite, convulsii și vărsături puternice, iar uneori paralizau. În scurt timp, din rană începea să curgă o spumă neagră, iar cangrena se răspândea rapid, provocând o moarte oribilă.

5

„Bombele” cu scorpioni

Bombe
Foto: Wikimedia

La sfârșitul secolului II, împăratul roman Septimius Severus era în plină campanie de cucerire a Mesopotamiei.

Pe măsură ce legiunile romane înaintau prin deșert spre fortăreața Hatra, regele Barsamia și trupele sale au pus la cale o strategie de apărare neobișnuită.

Au umplut zeci de vase de lut cu scorpioni, creaturi periculoase care se găsesc din abundență în regiune.

Localnicii știau că înțepăturile scorpionilor sunt foarte dureroase și că veninul lor poate provoca dificultăți de respirație, tulburări de puls, convulsii și, ocazional, moartea.

Când armata lui Severus a ajuns la zidurile orașului Hatra, asupra soldaților a început să „plouă” cu vase de lut pline cu scorpioni.

Numeroși soldați romani au fost mușcați de picioare, brațe sau fețe. Datorită scorpionilor, armata din Hatra a respins atacurile romanilor timp de 20 de zile. Apoi, Severus a decis să abandoneze lupta și să se retragă.


În continuare, citește despre armele de obsidian ale aztecilor: tehnologia de război din Lumea Nouă. Apoi, descoperă secretul oțelului de Damasc și a armelor formidabile de care se temeau cruciații.

Ca să știi mai mult, citește „Ceasul deșteptător al lui Platon și alte invenții antice uimitoare”

Omul modern crede că dispune de cele mai noi tehnologii și că este beneficiarul celor mai mari progrese științifice, dar arheologia și studiul textelor antice arată că aceasta este o concepție greșită.

„Ceasul deșteptător al lui Platon” dezvăluie o serie de invenții ale civilizațiilor antice care s-au pierdut în timp și ne amintește că au existat unele tehnologii ale căror secrete, chiar și cu cele mai noi echipamente și cunoștințe, încă nu am reușit să le deslușim.

Cartea adună poveștile a sute de dispozitive antice, invenții și descoperiri din întreaga lume, de-a lungul secolelor. De la primul telescop până la invenția arbaletei și de la dinții falși etrusci până la ceasurile mecanice chinezești timpurii, aceasta este o privire fascinantă asupra epocilor, care erau mult mai complexe și avansate din punct de vedere tehnologic decât ne dăm seama uneori.

Grecii aveau focul grecesc, o armă teribilă, iar romanii aveau sticla incasabilă și betonul care se întărea singur în apa de mare. Unele civilizații au reușit chiar să încorporeze nanotehnologia în produsele lor, chiar dacă nu înțelegeau prea bine de ce funcționau aceste procese.

James Russell ne ajută să pătrundem în mințile geniale ale civilizațiilor antice și ne avertizează să nu avem o părere atât de bună despre noi înșine, pentru ca ceea ce creăm astăzi să nu fie într-o zi uitat pentru totdeauna.

„Ceasul deșteptător al lui Platon și alte invenții antice uimitoare” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu