5 anomalii care demonstrează că natura ascunde multe secrete

Ai spune că știința modernă are o explicație pentru orice, însă natura ne oferă surprize bizare, precum lacuri care dispar peste noapte, ploi cu pești și alte fenomene uimitoare.

Te invităm să privești îndeaproape aceste anomalii ale naturii, care încă nu pot fi explicate în totalitate.

1

Un lac enorm a dispărut complet peste noapte

Foto: Pinterest

Pare imposibil, însă în Chile, în 2016, lacul Riesco a dispărut complet. Întinderea de apă avea suprafața de 14 kilometri pătrați, iar odată cu apa din lac au dispărut și peștii.

Acum, pe locul lacului se întinde un deșert. Deocamdată, savanții nu pot explica fenomenul, însă bănuiesc că este vorba de o modificare geologică.

2

„Trăsnetul”

Trasnet
Foto: Britannica

Acest fenomen îi înfricoșa pe oamenii din Antichitate. Locul unde lovește trăsnetul rămâne uneori electrificat, așa că poate răni sau chiar ucide un om.

Mai demult, zonele în care lovea trăsnetul erau considerate foarte periculoase, însă cercetările moderne sugerează că electricitatea dispare după doar câteva minute. Asta nu înseamnă că ar trebui să-ți riști viața și să ignori măsurile de siguranță.

3

Ploile cu pești și alte creaturi

Foto: Pinterest

Iată un fenomen natural foarte rar, care a speriat dintotdeauna oamenii: ploaia cu animale. Poate fi vorba de pești, păianjeni și chiar și broaște.

Mult timp, savanții nu au crezut că fenomenul este real și, fiindcă este foarte rar, nimeni nu l-a studiat. Unii au crezut că este vorba de o fantasmagorie inventată de oamenii care au văzut pești rari deplasându-se pe uscat.

Prima persoană care a cercetat în mod serios misterul a fost Andre-Marie Ampere. Acesta a sugerat că rafalele bruște de vânt puternic puteau să ridice animalele, care cădeau la sol după ce vântul se potolea.

Ulterior, savanții au venit cu informații noi: nu era doar vânt, era o „tornadă acvatică”. Asta ar explica faptul că unele animale erau înghețate, fiindcă tornada le ridica la înălțimi foarte mari. Dar încă nu s-au făcut cercetări amănunțite în ceea ce privește acest fenomen.

4

Duna de nisip de pe muntele Baldy

Foto: Pinterest

O anomalie foarte rară și periculoasă a fost descoperită pe muntele Baldy, din SUA. Acest munte este o dună de nisip despre care se spune că este „vie și în mișcare”, fiindcă se deplasează cu câțiva metri în fiecare an.

Însă pericolul se află în găurile misterioase care apar pe dună. Fenomenul a fost descoperit după ce un copil de 6 ani a căzut într-una dintre gropile nou-formate.

După incident, savanții au început să cerceteze găurile, dar tot nu au reușit să explice cum au apărut. Potrivit cercetătorilor, ar putea fi vorba de un fenomen geologic cu totul nou.

5

Tsunami-urile de gheață

Foto: Pinterest

Uneori, gheața părăsește lacurile și se deplasează spre țărm ca un tsunami înghețat. Acesta este un fenomen natural înfricoșător, care apare în anumite condiții de viteză a vântului și temperatură.

Desigur, deplasarea gheții este mai lentă decât cea a apei, însă este la fel de greu de oprit. Oamenii care au fost martori la un astfel de fenomen susțin că sunetul este asemănător celui produs de un tren care se apropie.

Dar nu sunetul este atât de înspăimântător, ci distrugerile cauzate de gheață. Cercetările privind acest fenomen încă sunt în desfășurare.

Ca să știi mai mult, citește „Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice”

Lucian Boia face în această carte o trecere în revistă a diverselor dezastre care și-au pus amprenta asupra evoluției societăților și a civilizației, precum și o comparație cu momentul actual, când este evident că funcționarea mecanismului om–natură suferă un dezechilibru, foarte probabil ireversibil. Într-adevăr, lumea nu se va sfârși, spune autorul, din pricina cutremurelor, sau a petelor solare, sau a variației axei Pământului. Nici chiar din pricina pandemiilor. Primejdia cea mare o reprezintă acum încălzirea climei și efectul de seră, fenomen global și potențial distrugător, a cărui răspundere o poartă cu precădere omul. Dar nu e deloc sigur că omenirea mai poate opri procesul, sau măcar că își dorește să-și schimbe modul de viață. Abia în acest punct specia umană riscă să dispară cu adevărat.

„Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu