5 animale mai puțin cunoscute, apariții rare în sălbăticie

Animalele sunt o componentă vitală a ecosistemului, iar supraviețuirea omenirii este strâns legată de a lor. Pe Terra există aproximativ 8.7 milioane de specii de animale, însă, din păcate, unele dintre ele sunt pe cale de dispariție.

În acest articol îți prezentăm cinci dintre cele mai rare specii de animale din lume, care mai numără doar câteva sute de exemplare în sălbăticie.

1

Vulpea lui Darwin

Vulpea lui Darwin
Foto: Emaze

Vulpea lui Darwin (Lycalopex fulvipes) face parte din familia canidelor. A fost descoperită de Charles Darwin în 1834 pe insula San Pedro, situată în apropierea coastei statului Chile.

Există șanse foarte mici să întâlnești o astfel de vulpe, deoarece mai există în sălbăticie doar 600 de exemplare, cu aproximație. Circa 500 se află în Chile și alte 100 se găsesc pe insula Chiloé.

Vulpea lui Darwin trăiește în special în arii protejate și a fost inclusă de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN) pe lista roșie a speciilor amenințate cu dispariția.

2

Chițcanul-elefant

Chitcanul elefant
Foto: Wikimedia

Acest chițcan cu botul lung (Rhynchocyon petersi) trăiește în zona de sud a Africii, din Deșertul Namib până în pădurile dense din Africa de Sud.

În ciuda faptului că este numit „chițcan” și că este foarte mic, acest animal este, de fapt, rudă mai apropiată a elefanților decât a rozătoarelor.

Chițcanul-elefant este unul dintre cele mai rapide mamifere mici de pe Terra: poate atinge viteza de 30 de kilometri pe oră.

Această specie a fost descoperită abia în 2008. Numărul exact de exemplare care există în lume nu este cunoscut, populația de chițcani-elefanți fiind estimată la cel mult 800 de exemplare.

Bizara creatură nu este inclusă pe lista roșie a UICN, dar este una dintre cele mai rare specii de animale din lume.

3

Lupul roșu

Lupul rosu
Foto: US Fish and Wildlife Service

Lupul roșu (denumit astfel după blana sa brun-roșiatică) își are originile în pădurile și zonele mlăștinoase din sud-estul SUA. În captivitate există 200 de exemplare din această specie, însă în sălbăticie mai există doar 40.

Deoarece încă au loc multe dezbateri cu privire la originea lupului roșu – unii spun că este o corcitură de lup și coiot, alții susțin că este specie distinctă -, animalul lipsește de pe multe dintre listele de animale amenințate cu dispariția realizate de organizațiile internaționale.

Totuși, în 1973, Autoritatea pentru Administrarea Faunei din SUA a recunoscut lupul roșu ca fiind o specie amenințată și i-a acordat statut protejat.

4

Maimuța Roloway

Maimuta Roloway
Foto: Wikimedia

Această maimuță cu blana neagră, albă și maro este originară din vestul Africii. Trăiește într-o arie foarte restrânsă: pădurile străvechi din sud-estul Coastei de Fildeș și din Ghana.

Maimuțele Roloway sunt vânate frecvent pentru carne, iar din acest motiv populația a scăzut dramatic în ultimele decenii.

În Parcul Național Bia, din Ghana, nu mai există niciun exemplar, iar organizațiile internaționale nu dețin cifre exacte cu privire la efectivele existente astăzi în sălbăticie.

5

Condorul californian

Condorul californian
Foto: Wikimedia

Condorul californian (Gymnogyps californianus) este cea mai mare pasăre răpitoare din America de Nord, având anvergura aripilor de aproximativ trei metri.

Condorul a trăit inițial pe coasta de vest a SUA, însă populația a scăzut dramatic în secolul XX, din cauza braconajului, a poluării mediului și a distrugerii habitatului.

În 1987, mai existau doar câteva zeci de exemplare în sălbăticie. În același an, pentru a salva specia, oamenii de știință au capturat toți condorii aflați încă în sălbăticie.

Cele 22 de exemplare prinse au fost relocate la grădinile zoologice din San Diego și Los Angeles, unde au fost incluse în programe de reproducere în captivitate.

Programele au avut succes, iar din 1991 mai multe exemplare au fost eliberate în California și Arizona.

În prezent, condorul californian este cea mai rară specie de pasăre din lume. În 2018, numărul de exemplare care trăiau în sălbăticie și în captivitate a ajuns la 488, față de 463 în 2017.


În continuare, descoperă 10 dintre cele mai ciudate animale care îi fascinează pe biologi și 4 animale care pot influența psihicul uman.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu