5 animale folosite în medicină, de la vaccinuri la curățarea rănilor

Animalele sunt folosite în medicină dintotdeauna, fiind la fel de importante precum plantele. În zilele noastre sunt descoperite constant noi modalități de combinare a caracteristicilor biologice ale animalelor, indiferent cât de periculoase sau exotice ar fi ele.

Să luăm drept exemplu vipera, al cărei venin (ce duce la scăderea tensiunii arteriale a prăzii) este utilizat la tratarea persoanelor cu hipertensiune sau insuficiență cardiacă congestivă. De asemenea, rechinii din mai multe specii produc un compus hepatic care este utilizat pentru a îmbunătăți eficacitatea vaccinurilor.

Așadar, iată cinci exemple animale care sunt folosite în mod frecvent în medicină, la dezvoltarea de medicamente și tratamente clinice.

1

Rechinii

Foto: Wikimedia

Acești prădători subacvatici inspiră teamă de sute de ani, începând cu marii exploratori ai oceanelor și terminând cu fanii filmului „Fălci”, de Steven Spielberg. Totuși, rechinii pot și să salveze vieți omenești.

Ficatul rechinului produce un compus organic numit scualenă, care are un rol critic în capacitatea animalului de a supraviețui în apele adânci. Scualena s-a dovedit, de asemenea, un agent de stimulare foarte eficient în medicina modernă, fiind utilizată în vaccinuri și în alte medicamente antivirale.

Însă cererea mare de scualenă, cauzată în special de industria vaccinurilor, pune în pericol populația de rechini la nivel global. dent.

2

Viperele

Chiar dacă simplul gând de a fi mușcat de o viperă ar crește oricui tensiunea arterială, mușcătura în sine ar avea efectul opus.

Batroxobina, o moleculă din veninul viperei, determină scăderea tensiunii arteriale a prăzii, lăsând fără vlagă animalul mușcat. Acest lucru îi permite viperei să îl înghită fără dificultate.

Prin extragerea batroxobinei din venin au fost create mai multe produse farmaceutice, inclusiv Captropril, care este unul dintre primii inhibitori ai enzimelor de conversie a angiotensinei creați vreodată.

Medicamentul este utilizat pentru a trata hipertensiunea și insuficiența cardiacă congestivă prin dilatarea vaselor de sânge.

3

Crabii-potcoavă

232. sangele crabilor-potcoava_compressed
Grafică: Incredibilia

Crabii-potcoavă sunt considerați „fosile vii”, deoarece specia există de aproximativ 450 de milioane de ani. Se numesc așa datorită formei exoscheletului lor, neted și dur. Deși unii îi gătesc sau îi folosesc ca momeală pentru pești, acești crabi sunt deosebit de importanți pentru medicină.

Sângele lor (care capătă nuanțe de albastru și verde atunci când intră în contact cu aerul) conține o proteină – abreviată LAL – care are capacitatea unică de a detecta prezența endotoxinelor și a bacteriilor care pot provoca infecții.

După ce este extrasă din sânge, proteina LAL este utilizată pentru a verifica dacă vaccinurile, antibioticele sau stimulatoarele cardiace au fost contaminate cu agenți periculoși.

4

Lipitorile

Ce poate fi mai scârbos decât un vierme cu dinți care ți se atașează de corp și se umflă pe măsură ce îți suge sângele? Având sute de dinți ascuțiți, lipitorile pot înghiți atât de mult sânge, încât își cresc uneori și de zece ori greutatea.

Foto: Pinterest

Vestea bună este însă că lipitorile sunt foarte utile în domeniul medical, și au fost folosite în acest scop de mii de ani. În cazul traumatismelor severe, utilizarea lipitorilor poate ajuta la închiderea rănilor și la regenerarea pielii.

De exemplu, după ce chirurgul atașează la loc un deget retezat, aplicarea de lipitori pe locul respectiv va asigura curgerea sângelui, ajutând procesul de vindecare. În plus, lipitorile secretă un anticoagulant – numit hirudină – care previne formarea cheagurilor de sânge.

5

Viermii

La începutul secolului XX, William Baer prezenta o lucrare revoluționară: o nouă tehnică pentru tratarea infecțiilor osoase și ale țesuturilor moi folosind… viermi. Vreme de zeci de ani, larvele de muște au fost utilizate în mod eficient în practica medicală.

Foto: Pinterest

Chiar dacă utilizarea lor a căzut în desuetudine odată cu apariția antibioticelor moderne, în ultimii ani viermii au ajuns din nou la modă printre profesioniștii din domeniul medical.

Viermii pot curăța zonele infectate hrănindu-se cu țesutul deteriorat. Rănile cronice, cum ar fi ulcerele diabetice de la nivelul piciorului, pot fi foarte greu de tratat, dar aplicarea de viermi sterili poate elimina o astfel de rană în doar 48-72 de ore, permițând apoi vindecarea.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu