5 animale dispărute în zilele noastre, pe care le mai poți admira doar în fotografii

De-a lungul istoriei omenirii, sute de specii de animale și plante au dispărut de pe Terra. Omul este principalul vinovat de exterminarea multor creaturi.

Numeroase animale dispărute au fost decimate din cauza vânătorii excesive sau a extinderii civilizației. Acum, unele exemplare mai pot fi găsite doar ca exponate în grădini zoologice sau prin muzee, împăiate, iar existența altora mai este atestată doar de fotografii.

În acest articol îți prezentăm cinci specii de animale dispărute în ultimul secol și jumătate, care – din păcate – mai pot fi văzute doar în fotografii.

1

Lupul sau tigrul marsupial

Animale disparute - tigrul tasmanian
Foto: Wikimedia

O combinație ciudată între câine și tigru, acest animal trăia în Australia, Tasmania și Noua Guinee. Migrația europeană înspre continentul australian și activitatea umană intensă au dus la dispariția speciei.

Aceste animale dispărute erau cele mai mari carnivore marsupiale ale vremurilor moderne. Aveau lungimea medie de 100-130 de centimetri, iar cel mai mare specimen măsura 290 de centimetri de la nas la coadă.

Ultimul mascul al lupului marsupial a trăit la grădina zoologică din Hobart și poate fi văzut în imaginea de mai sus, realizată în 1933.

2

Animale dispărute - Cvaga

Animale disparute - cvaga
Foto: Wikimedia

O subspecie a zebrei, cvaga a trăit în Africa de Sud până în secolul XIX. Din păcate, animalele au fost vânate pentru carne și piele, până când au dispărut complet.

Ultima cvaga a fost vânată în 1870, iar ultimul exemplar ținut în captivitate s-a stins în 1883, la grădina zoologică din Amsterdam. Animalul din imaginea de mai sus este singura cvaga vie fotografiată vreodată.

Fotografia a fost făcută la grădina zoologică din Londra.

3

Porumbelul pasager

Animale disparute - Porumbelul pasager
Foto: Wikimedia

Este surprinzător că până și un porumbel se poate afla pe lista cu animale dispărute. În secolul XIX, porumbeii pasageri erau una dintre cele mai răspândite specii din America de Nord și chiar din întreaga lume.

Păsările au dispărut, însă, din cauza oamenilor, care le-au vânat excesiv. În anul 1901 a fost vânat ultimul exemplar sălbatic, iar în 1914 s-a stins și ultimul exemplar ținut în captivitate.

Aceste păsări erau celebre pentru capacitatea extraordinară de a zbura. Atingeau viteze de până la 100 de kilometri pe oră.

4

Animale dispărute - Broasca aurie

Animale disparute - broasca aurie
Foto: Wikimedia

Micuța broască, având o lungime de doar 40-50 milimetri, trăia în regiunile înalte de lângă orașul Monteverde din Costa Rica. Specia a fost descoperită în 1966 și a dispărut în 1989, așa că oamenii de știință au avut puțin timp la dispoziție pentru an o studia.

Nu se știe exact ce a cauzat dispariția broaștei aurii. Probabil că diminuarea habitatului, o boală infecțioasă și schimbările climatice bruște au avut un impact semnificativ.

5

Țestoasa gigantică din Insula Pinta

Recent, lista cu animale dispărute a fost completată de țestoasa gigantică din Insula Pinta. Este vorba de o subspecie a țestoasei de Galapagos, a cărei existență era amenințată încă de la sfârșitul secolului XIX.

Animale disparute - testoasa gigant
Foto: Wikimedia

Ultimul exemplar a fost descoperit în 1971 și a fost botezat George Singuraticul. Țestoasa, un mascul în vârstă de peste 100 de ani, a murit pe 24 iunie 2012, din cauza unei insuficiențe cardiace.

Din păcate, odată cu George a murit o întreagă specie…


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „5 animale dispărute în zilele noastre, pe care le mai poți admira doar în fotografii”

  1. Si cine e devina ca au disparut ? Tot omul . Tot ceea ce a creeat Dumnezeu , omul distruge . Si e inceputul . Cat de curand vor disparea si vituitoarele de la polul nord . Vor fi doar o amintire , niste imagini , sau niste videoclipuri . Regret asa ceva .

    Răspunde

Lasă un comentariu