5 animale cu superputeri pe care ne-ar plăcea să le avem și noi

Natura a dotat fiecare ființă de pe Pământ cu armele de care are nevoie pentru a supraviețui. Datorită gâtului lung, girafele se pot hrăni din cei mai înalți copaci.

Rațele pot sta în apă fără să se ude datorită grăsimii pe care o secretă și pe care și-o întind peste penaj. În sălbăticie, unele viețuitoare dau dovadă de abilități la care oamenii pot doar să viseze: sunt așa-zisele animale cu superputeri.

De la „lanternele” de sub ochi, la senzorii de căldură, iată câteva dotări uimitoare pe care le au aceste „animale cu superputeri”.

1

Animale cu superputeri: Organele fotofore

Animale cu superputeri - Peste lanterna
Foto: Pinterest

Organele fotofore sunt întâlnite la pești și au rolul de a produce lumină. Unul dintre posesorii unui astfel de organ este „peștele-lanternă” .

Deși nu este singurul pește cu bioluminescență, peștele-lanternă se distinge prin faptul că produce cea mai mare cantitate de lumină dintre toate creaturile.

Organele fotofore sunt amplasate chiar sub ochii peștelui și au rolul de a deruta prădătorii, dar și de a atrage prada. Mai mult, datorită acestor lanterne, peștii din aceeași specie pot comunica între ei.

Această creatură are trei astfel de lanterne: una roșie, una portocalie și una albastră. Majoritatea animalelor din ocean văd lumina albastră, iar foarte puține sunt capabile să o vadă pe cea roșie.

Astfel, peștele-lanternă folosește lumina roșie pentru a găsi mâncare și pentru a comunica în timpul ritualurilor de împerechere. Scopul lanternei portocalii nu este cunoscut încă.

2

Glanda hormonală a salamandrei

Animale cu superputeri - Salamandra
Foto: Elkhorn Slough Foundation

Salamandra este, și ea, pe lista cu animale cu superputeri. În ritualul de împerechere, salamandra cu degete lungi folosește o glandă dedicată.

Situată sub bărbia masculilor, glanda produce niște feromoni irezistibili, pe care îi pulverizează direct în nările femelelor. În fața acestor feromoni, femela nu mai are șanse de scăpare.

Apoi, masculul depune un pachet de spermă pe pământ, iar femela cucerită îl va culege. Astfel, acești feromoni cresc receptivitatea și eficientizează procesul de împerechere.

3

Șarpele cu clopoței are al șaselea simț

Animale cu superputeri - Sarpele cu clopotei
Foto: Reddit

Când vine vorba de animale cu superputeri, nu trebuie să uităm de o reptilă celebră. Pe lângă veninul pe care-l produce, șarpele cu clopoței mai are un avantaj în lupta pentru supraviețuire.

Între ochi și nări, reptila are doi senzori de căldură (lumină infraroșu) extrem de sensibili. Acest al șaselea simț ajută șarpele să detecteze prada și să-i evalueze dimensiunile.

Deoarece organele sunt localizate pe ambele părți ale capului, se produce un efect stereo. Acesta indică atât distanța la care se află prada, cât și direcția în care merge.

Experimentele au arătat că, atunci când sunt privați de simțul mirosului și vederii, acești șerpi pot identifica și prinde animale în mișcare fără nicio problemă.

4

Organul lui Bidder

Animale cu superputeri - Broasca
Foto: Wild Scotland

Majoritatea broaștelor, atât masculi, cât și femele, au un ovar rudimentar. Acesta este denumit „organul lui Bidder” și are capacitatea de a se transforma într-un glandă sexuală funcțională în cazul în care glanda sexuală principală este înlăturată.

Astfel, dacă masculilor le sunt îndepărtate testiculele, organul lui Bidder se poate transforma într-un ovar, iar masculul va deveni… femelă și va depune ouă. Fascinant, nu-i așa? De altfel, broaștele nu sunt singurele animale care-i fascinează pe biologi.

5

Animale cu superputeri: Tardigrada poate trăi în cosmos

Animale cu superputeri - Tardigrada
Foto: BBC

Deși este o creatură extrem e mică, de maximum un milimetru lungime, tardigrada este de departe cea mai rezistentă ființă din lume. Tardigrada poate trăi în aproape orice mediu, de la temperaturi de −272 °C până la 151 °C.

Suportă presiuni foarte mari, de până la 6.000 de atmosfere (adică de șase ori mai mult decât presiunea din Groapa Marianelor). Aceste creaturi pot supraviețui câteva zile chiar și în cosmos!

Mai mult, tardigrada poate rezista cel puțin un deceniu fără apă și hrană și suportă radiații de până la 570.000 de Roentgen. Ca o comparație, omului îi sunt fatali 500 de Roentgen…


Nu doar animalele au superputeri, ci și oamenii. Spre exemplu, iată 10 superputeri pe care numai bebelușii le au.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „5 animale cu superputeri pe care ne-ar plăcea să le avem și noi”

Lasă un comentariu