Viața dincolo de păr și pene: 5 animale chele

Ne așteptăm ca, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii să se confrunte cu o oarecare pierdere a părului. Unii o iau înaintea Mamei Natură și se rad în cap.

În mod similar, există păsări și mamifere pe care ne așteptăm să le vedem mereu acoperite de pene sau blană, cu excepția perioadei în care năpârlesc.

Însă unele viețuitoare sfidează convențiile speciilor lor și chelesc parțial sau devin complet „nudiste” de-a lungul vieții. Iată câteva exemple interesante.

1

Uakari roșu

Capul uakariului este roșu din pricina vaselor de sânge aflate foarte aproape de piele. Foto: Ocean/Corbis

Maimuțele pot fi drăguțe, feroce sau maiestuoase, însă uakari roșu (Cacajao calvus) este de-a dreptul suprarealist. Potrivit National Geographic, aceste animale care își fac veacul în copacii din bazinul Fluviului Amazon au o blană lungă, castanie sau albă, și capul lipsit de păr.

Uakari este ca o mascotă care a uitat să-și pună masca. Alte maimuțe au fața lipsită de păr, însă mai există doar o singură altă specie cheală: tamarinul bălțat (Saguinis bicolor).

Mai mult, uakari roșu este singura maimuță cu capul complet roșu. Culoarea sa nu este cauzată de un pigment, ci de vasele de sânge specializate care se află în apropierea pielii.

Unii au propus teoria conform căreia roșeața feței este un semn de sănătate. Potrivit acestei ipoteze, lipsa părului de pe capul și fața maimuțelor ar putea fi un factor care ajută la comunicarea vizuală.

Fața uakariului este expresivă și are adeseori o expresie îngrijorată. Poate din cauza faptului că vânatul și pierderea habitatului au cauzat scăderea numărului lor cu 30% în ultimii 30 de ani, iar specia a fost etichetată drept „vulnerabilă” pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate.

2

Orhideea incașă peruană, câinele fără veșminte

Orhideea incașă peruană este câinele oficial al statului Peru. Poate fi cu blană sau complet lipsit de păr. Fiind câini de vânătoare, aceste animale sunt crescute să ia urma vânatului cu ochii, nu după miros.

Această rasă are o descendență veche, fiind înfățișată pe obiecte de olărie din jurul anului 750, create de civilizația Moche, din nordul statului Peru.

Orhideea incașă peruană este un simbol național în Peru. Foto: Alamy

Indigenii Quechua, descendenții incașilor, au păstrat acest câine de vânătoare loial, a cărui denumire în limba indigenă se traduce prin „câine fără veșminte”.

Se spune că numele de „orhidee” a fost dat de conchistadori, care au descoperit aceste animale printre florile de orhidee din locuințele incașe. Rasa a intrat în lumina reflectoarelor în 2008.

Atunci, președintele proaspăt ales al SUA, Barack Obama, le-a promis fiicelor lui că le va dărui un câine, iar Asociația Prietenilor Câinilor fără Blană din Peru a oferit familiei prezidențiale o orhidee incașă. Familia Obama a ales, însă, un câine de apă portughez.

3

Porcușorul chel

Un porcușor de Guineea fără blană. Foto: Alamy

Cei care iubesc animalele fără blană știu deja că „porcușorul chel” este versiunea pleșuvă (aproape pleșuvă, pentru că are puțin puf pe bot și pe picioare) a îndrăgitului animal de companie numit „porcușor de Guineea” (Cavia porcellus).

Porcușorul chel este, cel mai probabil, un descendent al porcușorului de Guineea pleșuv, identificat pentru prima oară în 1978 la Institutul Armand-Frappier, din Montreal.

Aceste animale sunt folosite pentru teste dermatologice (cum ar fi cercetările privitoare la tatuaje), însă și-au găsit locul și pe piața animalelor de companie. Faptul că nu au blană este cauzat de o mutație genetică.

Acest animal nu trebuie confruntat cu un alt porcușor de Guineea fără blană, porcușorul Baldwin, cu care nu este înrudit și care se naște acoperit cu o blană care cade atunci când animalul ajunge la maturitate.

Această filmare înfățișează un porcușor Baldwin care își pierde blana și scoate sunete similare cu alarma unei mașini.

4

Vulturul

Un vultur din Africa de Sud. Foto: Natura/Minden Pictures

Vulturul regal (Sarcoramphus papa) are un zbor maiestuos. Lumea ar fi un loc mult mai urât mirositor, mai murdar și mai plin de bacterii dacă vulturii nu ar face curățenie și nu ar mânca animalele moarte.

Mult timp, s-a crezut că tocmai necrofagia este motivul pentru care vulturul este chel, pe principiul că, „atunci când îți vâri capul în cadavre toată ziua, este mai bine să fii chel”.

Dar mai există și un alt motiv pentru chelia acestei păsări: termoreglarea. Pielea expusă de pe capul sau corpul vulturului poate ajuta la reglarea temperaturii sale.

5

Cimpanzeii cu alopecie

Jambo, cimpanzeul chel de la Grădina Zoologică Twycross, din Anglia. Foto: BBC

Unele animale se nasc fără păr, iar altele își pierd părul din alte motive. Unii cimpanzei (Pan troglodytes) suferă de alopecie, o boală autoimună care cauzează pierderea părului și care poate fi întâlnită și la oameni.

Un articol din Revista de Medicină Comparată din SUA subliniază că se știu foarte puține despre căderea părului în rândul primatelor ținute în captivitate, deoarece de obicei se pleacă de la presupunerea că acest fenomen este cauzat de stres.

Potrivit studiului, evaluarea cazurilor individuale pentru a descoperi cauzele medicale și monitorizarea comportamentului animalului sunt, la rigoare, cele mai bune modalități de a trata această afecțiune.


În continuare, vezi și:

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu