5 animale care își ucid prada prin metode neobișnuite

Din când în când, pe YouTube devine viral câte un videoclip cu animale care vânează în moduri incredibile. De obicei este vorba de secvențe cu o singură specie, dar există o listă lungă de metode neobișnuite și mai puțin cunoscute pe care animalele le folosesc la vânătoare.

Vorba ‘ceea, viața e o junglă. De asemenea, se spune că numai cele mai în formă exemplare supraviețuiesc. Totuși, uneori, indivizii care nu sunt în formă se adaptează și supraviețuiesc prin viclenie și răbdrae.

1

Dragonii de Komodo

Foto: Caters News Agency

Aceste fiare, numite uneori „crocodili de pământ”, sunt cele mai mari șopârle de pe planetă: cresc până la 3 metri lungime și cântăresc până la 70 de kilograme.

Sunt carnivore și nu se sfiesc să atace și să mănânce oameni atunci când au ocazia. Din fericire pentru noi, arealul lor este limitat la câteva insule îndepărtate din Indonezia, inclusiv Komodo (care este parc național), de unde și numele acestor reptile.

Dragonii de Komodo vânează în haită, dar metoda lor de a ucide este de a ataca prada mușcând-o de gât, provocându-i hemoragii fatale. Cu toate acestea, primul atac este de prea puține ori fatal.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

De multe ori, victima rămâne extrem de vulnerabilă, cu rănile infectate de bacteriile din saliva șopârlelor. Acestea urmăresc apoi prada până la epuizare și o mănâncă de vie.

2

Acvila de munte

Aceste păsări de pradă au o dietă foarte bogată. Vânează veverițe, potârnichi, fazani și reptile mici, dar sunt cunoscute și pentru atacurile lor asupra căprioarelor.

Acvilele de munte au picioare puternice și gheare ascuțite, care le permit să atace de sus, prin surprindere, și să înhațe prada lipsită de apărare.

Foto: YouTube

Cu toate acestea, acvilele de munte au devenit virale pe YouTube după ce au apărut videoclipuri șocante în care apucau capre de pe marginea stâncilor. Caprele fiind grele și prea greu de cărat în zbor, păsările le dădeau drumul în prăpăstii, pentru a le ucide.

După un astfel de atac, acvila se hrănește cu cadavrul caprei moarte. Având în vedere greutatea caprelor, prinderea și ridicarea lor în zbor nu este o misiune ușoară, ceea ce face ca metoda de vânat a acestor păsări să fie cu atât mai impresionantă.

3

Țiparul electric

Foarte puține animale pot rivaliza cu țiparii electrici atunci când vine vorba de a vâna prin „șoc și groază”. Aceste creaturi trăiesc și în ape tulburi, astfel încât își pot lua prin surprindere victimele, care devin hrană în câteva secunde.

Foto: Blogionik

Dieta țiparilor electrici este carnivoră, formată de obicei din pești, crustacee, insecte și vertebrate mici, precum amfibienii și reptilele. Țiparul se folosește de șocul electric pentru a vâna, dar și pentru a se apăra.

Perișorii sensibili la mișcări de pe corpul anghilei detectează orice schimbare de presiune în apă și declanșează două impulsuri electrice rapide. Aceste șocuri afectează mușchii victimei și, în cele din urmă, îi paralizează, permițând anghilei să-și consume prada în voie.

4

Păianjenii Deinopidae

Aceste arahnide sunt cunoscute în mod obișnuit sub numele de păianjeni aruncători pânză, care explică de la sine tehnica unică de vânătoare pe care o folosesc.

Foto: Flickr / Paul Bertner

Răspândiți în zonele tropicale din Australia, Africa și America, păianjenii vânează după lăsarea întunericului, folosindu-se de văzul excelent. Grație ochilor uriași, păianjenii detectează prada (furnici, molii, greieri și gândaci) și îi aruncă plasa peste ea, într-o mișcare fulgerătoare.

Păianjenul confecționează plasa din propria mătase. Pentru a-și atrage prada, creează o capcană din excremente și așteaptă cu răbdare ca victima să se apropie.

În acel moment, își învelește prada în pânză cu o viteză incredibilă, apoi o consumă.

5

Pasărea secretar

Foto: Reddit

Ar fi o naivitate să ne lăsăm păcăliți de nume; pasărea secretar este dură și nemiloasă. Este o pasăre de pradă, dar – în mod neobișnuit – vânează la sol, fără a avea nevoie de zbor.

Armele alese de păsările secretar – care preferă să vâneze în perechi – sunt chiar picioarele lor, întrucât își ucid prada lovind-o cu putere.

Păsările secretar caută hrană mai ales dimineața și seara. Călcă pe vegetație pentru a speria prada și a o face să iasă din ascunzătoare, iar apoi o calcă în picioare.

Prada păsării secretar este formată în general din insecte (lăcuste și gândaci) și mamifere (șoareci, iepuri și manguste). Uneori omoară și șerpi (cum ar fi cobrele), lovindu-i rapid peste cap, în repetate rânduri.

Numele științific al păsării secretar, Sagittarius serpentarius, se traduce prin „arcașul șerpilor”. Când atacă, își întinde aripile și își ridică creasta cu pene într-o manifestare grandioasă de putere, dar și de distragere a atenției, deoarece o mușcătură de șarpe aplicată pe pene nu-i va face păsării niciun rău.


Distribuie:

Citește în continuare

>