5 animale care au candidat la alegeri pentru funcții publice

Când Mahatma Gandhi a afirmat că „măreția unei națiuni trebuie judecată după felul în care își tratează animalele”, cu siguranță nu se gândea la posibilitatea ca aceste animale să conducă națiunile.

Însă unele animale au devenit reprezentanți politici foarte populari, iar numele lor au intrat în istorie. Aceste animale au fost nominalizate drept candidați la alegeri, iar unele dintre ele le-au și câștigat, devenind „primari onorifici”.

Au fost nominalizate de oameni care voiau să protesteze împotriva corupției din alegeri și politică. Îți prezentăm cinci ocazii în care animalele au candidat la alegeri.

1

Rinocerul din consiliul local

animale-care-au-candidat_001_compressed
Foto: Pinterest

Cacareco, o femelă din specia rinocerul negru, avea numai patru ani când a fost numită candidat pentru consiliul local din Sao Paulo, în 1958.

Era un simbol al protestului împotriva corupției din politică și a obținut 100.000 de voturi, mai mult decât orice alt partid care a participat la alegeri.

Un jurnalist pe nume Itaborai Martins o numise candidat fiindcă era nemulțumit de oamenii înscriși în cursa electorală. Această poveste a inspirat înființarea Partidului Rinocerilor din Canada, condus de rinocerul Cornelius.

La mult timp după moartea lui Cacareco, survenită în 1962, sintagma „votează pentru Cacareco” continuă să fie folosită în cazul voturilor de protest atunci când au loc alegeri în Brazilia.

2

Porcul de președinte

animale-care-au-candidat_002_compressed
Foto: Pinterest

Cei din Partidul Internațional al Tinerilor (porecliți „Yippies”) aveau vederi revoluționare, majoritatea inspirate de implicarea SUA în Vietnam, și erau antisistem.

L-au nominalizat pe Pigasus, un porc, drept candidat la alegerile prezidențiale din SUA din 1968. Porcul de 65 de kilograme a fost botezat Pigasus – un joc de cuvinte bazat pe calul mitologic Pegasus (Pegas) și pe celebra vorbă „Când or zbura porcii!”

Pentru Pigasus s-a cerut protecția serviciilor secrete și alte beneficii ale candidaților. Porcul fusese cumpărat de la un fermier. Pigasus și Yippies au fost acuzați de tulburarea liniștii publice atunci când porcul a fost transportat la Chicago.

Procesul care a urmat a fost urmărit de mai multe publicații prestigioase. Nu se știe cu siguranță ce s-a întâmplat cu Pigasus. Una dintre versiuni spune că a fost mâncat de un ofițer de poliție.

3

Candidatul cel mai îndărătnic: catârul

animale-care-au-candidat_003_compressed
Foto: Pinterest

Imaginează-ți un catâr ce intră într-un tribunal ca să se înregistreze drept candidat pentru alegeri și în loc să-și pună semnătura pe documente, își pune copita. Nu e o scenă din desenele animate – s-a întâmplat în realitate.

Boston Curtis, cunoscut și drept „Catârul din Milton”, a primit 51 de voturi la alegerile care l-au făcut membru al comitetului republican. Cei 51 de oameni care l-au votat habar n-aveau că era vorba de un animal!

Kenneth Simmons, primarul democrat din Milton, a fost cel ale cărui eforturi au avut drept rezultat alegerile din Boston. Primarul avea două motive ca să sprijine alegerile.

Primul era să-i facă de rușine pe republicani și al doilea era să demonstreze că adeseori votanții habar n-aveau pentru cine votau.

4

Un țap bețiv pentru primărie

animale-care-au-candidat_004_compressed
Foto: Pinterest

Acest țap a devenit celebru drept singurul primar cu copite din SUA. Clay Henry mai era cunoscut și pentru că îi plăcea să bea – putea să consume 40 de beri pe zi!

În 1986, a candidat pentru primăria din Lajitas, susținut de Walter Mischer, un om de afaceri din Houston, și a câștigat!

Până în anii ’90, popularitatea lui Henry crescuse atât de mult, încât începuse să apară în filme alături de celebrități din Texas precum Willie Nelson.

Fotografia lui a apărut pe tricouri și oamenii din Lajitas îl iubeau. Nimeni nu știe ce s-a ales de el până la urmă.

5

O pisică pe care numai șoarecii nu au votat-o

animale-care-au-candidat_005_compressed
Foto: Pinterest

Când sloganul tău de campanie este „Numai șoarecii nu-l votează pe Barsik!”, cine nu te-ar vota? Barsik, o pisică din Siberia, a câștigat alegerile pentru primărie la care participau șase alți candidați umani, adunând 91.2% din cele 5.400 de voturi exprimate la acest scrutin din 2016.

Pisica a fost considerată mai de încredere și mai capabilă decât candidații umani. Opoziția rusă l-a susținut pe Barsik și au numit această acțiune „un protest eficient”.

Alegerile pentru care a fost nominalizat Barsik erau neoficiale și o formă de protest al oamenilor din Barnaul față de corupția din politică.

În perioada 2010-2015, orașul nu votase pentru alegerea unui primar, fiindcă guvernul central era cel care numea primarul. Se pare că Barsik era foarte potrivit pentru această muncă.

Ca să știi mai mult

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Comandă cartea „Puterea sub influența drogurilor” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu