Aparențe înșelătoare – 5 animale obișnuite, cu abilități extraordinare

Animalele sunt, de multe ori, superioare oamenilor când vine vorba de simțurile de bază, precum auzul, văzul și mirosul. De aceea, timp de sute de ani, am încercat să învățăm din abilitățile lor și să le folosim în propriul beneficiu.

De exemplu, încă nu putem explica de ce atât de multe animale sălbatice pot prezice cutremurele cu câteva zile și chiar săptămâni înainte de a avea loc. Informațiile pe care le deținem despre abilitățile lor sunt, în majoritate, speculații.

În acest articol îți prezentăm cinci animale care, datorită simțurilor lor, sunt capabile de lucruri imposibile pentru noi, oamenii.

1

Păsările, dotate cu „celule-GPS”

Animale extraordinare - Migratia pasarilor
Foto: Extra News Feed

Multe specii de păsări, mai ales din emisfera nordică, migrează atunci când vine iarna și hrana se împuținează. Unele zboară la mii de kilometri de locul de împerechere și se întorc atunci când vremea se încălzește.

O astfel de călătorie ar fi imposibilă pentru un om fără hărți detaliate sau GPS. Ei bine, păsările fac această călătorie incredibilă fără nicio dificultate. Ele detectează câmpurile magnetice și le folosesc pentru navigare.

Oamenii de știință sunt uimiți de această busolă biologică și de capacitatea păsărilor de a simți forța și direcția câmpurilor magnetice.

Studiile sugerează că niște celule speciale, situate în urechea internă a păsărilor, sunt responsabile de procesarea acestor informații. Totuși, această descoperire importantă nu explică în întregime abilitățile uimitoare de navigare ale păsărilor.

2

Delfinii și ecolocația

Animale - Delifini ecolocatie
Foto: Newsweek

Aceste mamifere acvatice sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a emite unde sonore. Delfinul își obține informațiile din ecoul produs de aceste unde, care sunt emise de un organ din capul animalului.

Practic, acest organ funcționează ca un radar. Așa reușesc delfinii să obțină informații despre prezența unor amenințări sau a prăzii.

Potrivit experților, este posibil ca delfinii să poată identifica, prin ecolocație, chiar și fătul unei femei gravide. În medicina umană, medicii folosesc ultrasunete pentru a vizualiza dezvoltarea fătului. Aceste unde sunt reflectate parțial la granița dintre țesutul muscular și cel epitelial.

Reflexiile pot fi combinate de un computer, obținându-se astfel o imagine detaliată. Delfinii creează unde similare, iar oamenii de știință au remarcat că ei arată un interes crescut față de femeile gravide.

3

Șobolanii, detectori de mine

Animale extraordinare - Sobolani
Foto: Occupy For Animals

Mulți oameni urăsc șobolanii și îi consideră o amenințare. În timp ce aproape toți se chinuie să-i extermine, niște oameni au găsit o modalitate de a-i face utili.

Încă din 1997, șobolanii africani sunt dresați să detecteze minele antipersonal. Deși au vederea slabă, rozătoarele din această specie au un simț al mirosului incredibil. De-a lungul anilor, au detectat 13.200 de mine în Angola, Tanzania, Mozambic și Cambodgia.

În Cambodgia încă sunt îngropate aproximativ 6 milioane de mine antipersonal. Țăranii se feresc să intre pe propriile terenuri, de frică să nu-și piardă viața. Dar, de când cu șobolanii africani, problema pare să-și fi găsit rezolvarea.

După nouă luni de dresaj, animalele sunt capabile să caute mine pe o suprafață mult mai mare decât pot acoperi oamenii. Eficiente, rozătoarele pot „scana” 185 de metri pătrați în doar 20 de minute.

Pentru a îndeplini aceeași sarcină, oamenii au nevoie de patru zile și trebuie să se oprească după fiecare semnal al detectorului de metal și să se asigure că zona este sigură.

Șobolanii, însă, nu sunt destul de grei pentru a declanșa minele. Ei se opresc și răscolesc pământul ori de câte ori întâlnesc mirosul de TNT. Minele descoperite sunt detonate ulterior.

4

Albinele, concurența șobolanilor

Animale extraordinare - Albine
Foto: Enfos

Șobolanii africani au, însă, concurență în domeniul detectării de mine. Cine sunt rivalii lor? Răspunsul pare absurd, dar este adevărat: albinele. Potrivit cercetătorilor, albinele pot detecta mirosul de TNT de la 4.5 kilometri distanță.

În prezent, oamenii de știință cercetează comportamentul insectelor cu ajutorul camerelor de termoviziune. Astfel, speră să afle mai multe despre această abilitate extraordinară a albinelor.

Dacă se dovedește că ele pot fi dresate să detecteze mine, probabil că șobolanii africani vor rămâne fără loc de muncă. Asta, pentru că albinele costă mai puțin și sunt capabile să recruteze și alte albine, pe care să le învețe același lucru.

De altfel, albinele au intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai mic animal folosit la detectarea minelor antipersonal.

5

Porcii, detectoare de delicatese

Animale extraordinare - Porci
Foto: Inviatotravel

Porcii au un impresionant simț al mirosului. De aceea, sunt folosiți pentru a găsi una dintre cele mai scumpe mâncăruri din lume: trufele. Cercetătorii au aflat de ce porcii sunt atât de buni la detectarea acestor ciuperci.

Trufele conțin o cantitate mare dintr-o substanță care este, de asemenea, sintetizată în testiculele vierului. Substanța este secretată apoi în saliva vierilor care vor să se împerecheze, iar femelele sunt atrase de mirosul emanat.

Crezând că e vorba de o oportunitate de împerechere, porcii detectează ciuperca aflată la o adâncime de până la un metru în pământ. Legile din Italia interzic folosirea porcilor pentru detectarea trufelor încă din 1985.

Trufele sunt foarte sensibile la schimbările de mediu, iar porcii distrug mediul de creștere al trufelor atunci când răscolesc pământul. Ecosistemul necesar pentru creșterea trufelor este foarte fragil și poate fi deranjat foarte ușor.

De asemenea, porcii sfârșesc adesea prin a mânca trufele pe care le găsesc. Prin urmare, în ziua de azi, oamenii folosesc câini pentru a găsi trufe. Totuși, câinii au nevoie de dresaj și nu se pot ridica la nivelul porcilor când e vorba de detectarea acestor delicatese.


Te fascinează animalele? Descoperă alte 5 animale cu abilități neînțelese și impresionante, iar apoi află care sunt 4 dintre cele mai inteligente animale din lume.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Aparențe înșelătoare – 5 animale obișnuite, cu abilități extraordinare”

Lasă un comentariu