40% dintre copiii americani cred că hot-dog-ul este o legumă

Mulți copii din Statele Unite par să nu știe nimic despre proveniența alimentelor pe care le consumă.

Potrivit unui nou studiu, 40% dintre copiii americani cred că hot-dog-ul este o legumă, iar 46% dintre ei consideră cartofii prăjiți ca fiind de origine animală.

hotdog este leguma
Ar putea acești crenvurști să treacă drept morcovi? Foto: Pinterest

Într-o țară în care obezitatea este o problemă majoră, aceste rezultate sunt cu atât mai îngrijorătoare. Studiul a fost realizat de psihologii de la Universitatea Furman din Carolina de Sud, pe copii cu vârste cuprinse între patru și șapte ani.

Studiul a arătat că 40% dintre copiii americani cred că hot-dog-ul este o legumă, 46% cred că chips-urile sunt de la animale, în vreme ce 41% nu știu de unde provine șunca.

Potrivit cercetătorilor, mulți copii nu au niciun fel de cunoștințe despre modul în care sunt produse alimentele, un fenomen pus pe seama faptului că numărul micuților care trăiesc în mediul rural și al celor care au văzut măcar o dată o fermă este în scădere.

Foto: iStock

În plus, școlile se concentrează mai mult pe ceea ce este mai sănătos decât pe proveniența alimentelor.

„Părinții pot ascunde în mod deliberat informații despre sacrificarea animalelor pentru a proteja inocența copiilor, considerând că realitățile producției de carne sunt prea înfiorătoare pentru copii la o vârstă fragedă”, notează autorii studiului citat.

„Cartofii sunt de origine animală”

De asemenea, cercetătorii le-au cerut copiilor să clasifice alimentele de origine animală și vegetală ca fiind comestibile sau necomestibile.

Majoritatea copiilor au clasificat corect toate alimentele, cu excepția celor provenite de la vaci, porci și găini. Acestea au fost în special identificate ca fiind necomestibile, subliniind confuziile pe care le fac cei mici.

Având în vedere numărul limitat de copii intervievați (sub 200), acest studiu trebuie tratat cu prudență. Într-adevăr, cercetătorii indică faptul că rezultatele ar putea fi diferite la copiii dintr-o altă grupă de vârstă și care au crescut cu alte culturi sau în alte regiuni ale Statelor Unite.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „40% dintre copiii americani cred că hot-dog-ul este o legumă”

  1. America si Romania , tara tuturor posibilitatilor. Ei nu au habar ce mananca , iar copii din Romania in secolul XXI ,
    invata la lumina lumanarii , si au pamant pe jos .

    Răspunde

Lasă un comentariu