40 de aligatori sedați cu ketamină au „probat” căști audio într-un experiment privind auzul dinozaurilor

În cadrul unui experiment inedit desfășurat de doi oameni de știință, 40 de aligatori americani au fost injectați cu ketamină, un sedativ puternic, după care le-au fost montate căști audio. Totul, pentru a înțelege mai bine cum funcționau sistemele auditive ale dinozaurilor.

O lucrare publicată în Jurnalul de Neuroștiințe de către biologii care au condus experimentul – Lutz Kettler, de la Technische Universitat Munchen, și Catherine Carr, de la Universitatea din Maryland – susține că studiul a fost proiectat pentru a obține o perspectivă nouă asupra „hărților neuronale” ale aligatorilor și asupra modalităților în care aceștia localizează sunetele produse în mediul lor.

Înainte de a le fi montate căștile, cei 40 de aligatori au fost sedați cu ketamină

Crocodilienii – adică crocodilii și aligatorii – există pe Pământ de peste 200 de milioane de ani și sunt considerați cele mai apropiate rude în viață ale dinozaurilor. Păsările sunt următoarele ca grad de înrudire cu dinozaurii și au strămoși comuni cu crocodilienii.

Studiul s-a concentrat pe „diferența de timp interaurală” – un concept care interpretează pauza dintre momentele în care sunetul ajunge la fiecare dintre cele două urechi. După ce au injectat fiecare aligator cu ketamină pentru a-l seda, Kettler și Carr le-au montat animalelor căști audio și electrozi.

Aceste dispozitive au fost puse pe capetele animalelor pentru a înregistra reacția auditivă neuronală. Studiul a arătat că aligatorii și păsările au reacții auditive similare și localizează sunetele folosind un tip similar de hartă neuronală.

De asemenea, mărimea unui aligator nu schimbă felul în care creierul său interspretează direcția sunetului. Asta înseamnă că un dinozaur mare precum T-Rex folosea, cel mai probabil, mecanisme auditive similare cu cele ale aligatorilor și păsărilor pentru a localiza sunetele.

Un schelet de dinozaur din specia Afrovenator, descoperit în Niger. Foto: Wikimedia

În concluzie, studiul arată că „sistemele acustice” ale dinozaurilor „au dus la o organizare stabilă și similară la păsările și crocodilii de astăzi”, în pofida diferențelor anatomice. Lucrarea subliniază importanța „studiilor comparative pe animale” și faptul că aceste studii aruncă lumină asupra proceselor evoluționiste.

Poți vedea întregul studiu aici. Detalii suplimentare în presa internațională: Independent.co.uk, Vice.com, CNET.com.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu