4 mistere neelucidate din lumea artei

De zeci de ani, oamenii se întreabă cine a fost modelul pentru „Mona Lisa”, creația lui Leonardo da Vinci, care a fost motivul zâmbetului ei enigmatic și de ce ochii ei par să urmărească întotdeauna privitorul.

Unii oameni de știință cred că, datorită frecvenței spațiale, zâmbetul se schimbă în funcție de locul din care privești tabloul. Iar în ceea ce privește modelul, se presupune că a fost soția unui binefăcător bogat sau că opera este, de fapt, un autoportret al lui Leonardo da Vinci.

Dar „Mona Lisa” este doar una dintre numeroasele enigme din sfera creației artistice. În acest articol îți prezentăm alte patru mistere neelucidate din lumea artei, de la posibila mărturisire a unei crime comise în 1606, la picturile semnate de Adolf Hitler.

1

A recunoscut Caravaggio într-un tablou că a comis o crimă?

Semnătura lui Caravaggio se găsește sub balta de sânge. Foto: Wikimedia

Michelangelo Merisi da Caravaggio a fost un maestru al barocului italian, cunoscut pentru modul ingenios în care s-a folosit de lumină ca să își pună în valoare personajele. A fost, de asemenea, un artist irascibil, care intra adesea în încăierări.

În 1606, după ce a ucis un om, a fugit din Roma spre Malta. Acolo, în 1608, a creat capodopera „Decapitarea lui Ioan Botezătorul”, singura pictură pe care a semnat-o. Și mai interesant este că și-a semnat numele sub balta de sânge care se scurge din gâtul Sfântului Ioan Botezătorul.

Caravaggio a fugit în Malta și a devenit membru în Ordinul Sfântului Ioan, care îl slujea pe Papă, ca pictor de curte. Cum avea nevoie de permisiunea Papei pentru a se întoarce la Roma, probabil că semnătura însângerată indica faptul că avea să fie salvat prin intermediul Ordinului Sfântului Ioan.

Sau poate a fost o recunoaștere a vinovăției sale în crima de la Roma. Semnătura are forma „f. michelang.” Unii cred că „F” era o prescurtare pentru „frater” sau „frate”, deoarece Caravaggio era afiliat la ordin.

O altă teorie este că „F” vine de la „fecit”, un cuvânt latin care înseamnă „a făcut”, astfel încât semnătura spune de fapt „Michelangelo a făcut-o”, un comentariu ambiguu, cu siguranță.

2

Cine a fost „Fata cu cercel de perlă”?

În jurul anului 1665, artistul olandez Johannes Vermeer a pictat un portret seducător al unei tinere care se uită peste umăr, cu gura întredeschisă. De ureche îi atârnă o perlă foarte mare, în timp ce ochii ei par să te urmărească peste tot.

„Fata cu cercel de perlă” a inspirat o carte bestseller și un film popular, dar modelul este încă necunoscut. Foto: Wikimedia

Oamenii din întreaga lume s-au întrebat mult timp cine a fost această tânără atrăgătoare. Mulți spun că trebuie să fi fost fiica sau amanta lui Vermeer. Alții speculează că nu a fost o persoană reală, ci mai degrabă o figură intenționat misterioasă și atemporală.

Vermeer însuși a fost un om neobișnuit. În primul rând, nu a creat multe opere de artă și există foarte puține documente care să facă lumină în biografia sa. Știm însă că a fost căsătorit și a avut 15 copii.

Pictura, supranumită „Mona Lisa Nordului”, face parte din colecția permanentă a orașului Haga din 1903, dar atrage mulțimi record ori de câte ori și oriunde este expusă în lume.

3

Unde se află „Portretul unui tânăr” al lui Rafael?

„Portretul unui tânăr” al lui Rafael a dispărut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și încă nu a fost găsit. Nimeni nu știe ce culori are, deoarece singurele fotografii în care apare sunt alb-negru. Foto: Wikimedia

Confiscat de naziști, „Portretul unui tânăr” este considerat una dintre cele mai importante opere de artă care au dispărut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pictura a fost creată în jurul anului 1513 de Rafael, un celebru artist renascentist italian, și a fost sustrasă din Muzeul Czartoryski din Cracovia în 1939.

Hans Frank, guvernatorul nazist al Poloniei, a fost prima persoană în posesia căreia a intrat tabloul, care urma să fie expus în Muzeul Führerului din Linz, proiectat de Hitler. Portretul a trecut apoi prin Germania și Austria, după care a ajuns înapoi la Frank. Când l-au arestat Aliații, în 1945, tabloul dispăruse.

Din când în când apar zvonuri conform cărora tabloul s-ar afla la un colecționar privat din altă țară, însă nu se cunosc mai multe detalii. Colecția de artă Czartoryski este administrată în prezent de statul polonez.

Dacă tabloul va fi găsit, acesta va fi atârnat în Muzeul Czartoryski, unde rama sa originală se găsește și acum, însă goală. Se crede că tabloul este un autoportret al lui Rafael.

4

A pictat Adolf Hilter așa ceva?

„Opera de Stat din Viena” a fost pictată de Adolf Hitler în 1912. Școala de artă care l-a respins a crezut că ar fi mai bun la arhitectură decât la pictură. Foto: Wikimedia

În tinerețe, Adolf Hitler voia să fie pictor, dar a fost respins de la școala de artă și, în cele din urmă, s-a orientat către alte preocupări: a devenit faimosul dictator care a pus la cale Holocaustul.

Timp de zeci de ani după moartea sa, picturile lui Hitler au fost în mare parte ignorate. În primul rând, nu erau considerate foarte bune, iar în al doilea rând, mulți au considerat imorală achiziționarea operelor de artă ale fostului Führer.

Cu toate acestea, au fost produse numeroase falsuri, dintre care multe nici măcar nu erau foarte precise.

Apoi, la începutul anilor 2000, pe piața de artă au început să se caute tot mai mult operele lui Hitler, iar prețurile au explodat. Exista o singură problemă: cum să identifici lucrările originale ale lui Adolf Hitler.

Din cauza abundenței de falsuri de slabă calitate, experții au adesea îndoieli cu privire la cum arată cu adevărat o anumită piesă autentică a lui Hitler. Una dintre puținele resurse este compararea pieselor cu lucrările verificate ale lui Hitler din arhiva de stat a Bavariei, dar acolo se găsesc doar câteva.

În prezent, Germania ia măsuri drastice în ceea ce privește vânzarea operelor de artă ale lui Hitler, pentru a contribui la reducerea numărului de falsuri aflate în circulație.

Ca să știi mai mult, citește „Fata cu cercel de perlă”

„Un roman excepțional, enigmatic. O experiență cu adevărat magică.” – The Guardian

Pornind de la celebrul portret al lui Vermeer, „Fata cu cercel de perlă”, Tracy Chevalier construiește un superb roman istoric, avându-l ca personaj central pe cunoscutul pictor olandez. Misteriosul tablou și nu mai puțin misteriosul autor capătă viața prin ficțiune, prin inventarea unei povești de dragoste între pictor și tânăra lui servitoare.

Romanul a fost ecranizat în anul 2003, cu Scarlett Johansson și Colin Firth în rolurile principale.

„Fata cu cercel de perlă” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu