4 mistere elucidate recent cu ajutorul științei

Oamenilor le place să inventeze povești incredibile și misterioase despre fantome, monștri marini, obiecte animate și invazii extraterestre, iar lista poate continua. Însă și mai interesant este felul în care unele dintre aceste enigme sunt elucidate.

Simplificând totul la maximum, poți să vezi următoarele patru povești ca fiind un roman polițist bun, în care oamenii de știință sunt Sherlock Holmes și lumea întreagă este un caz care trebuie rezolvat.

1

Focurile rătăcitoare

„Focurile rătăcitoare și șarpele”, de Hermann Hendrich (1854-1931). Foto: Wikimedia

Multă vreme, s-a crezut că focurile rătăcitoare (denumite „ignis fatuus”) erau fantome sau spirite malefice care puteau fi văzute noaptea deasupra mlaștinilor și cimitirelor, sub forma unor lumini scânteietoare. Potrivit legendelor din toate colțurile lumii, focurile rătăcitoare sunt creaturi din altă lume care încearcă se înșele călătorii, atrăgându-i cu lumina lor într-o capcană.

Oamenii au tendința de a mistifica lucrurile pe care nu le înțeleg, iar cazul focurilor rătăcitoare este exemplar. La fel ca în cazul multor legende referitoare la un fenomen natural până acum inexplicabil, focurile rătăcitoare au fost elucidate de știință.

Deci, ce sunt ele, de fapt? Este vorba de un fenomen de combustie spontană, cauzat de expunerea la aer a unor gaze inflamabile. Gazele rezultate în urma descompunerii materiei organice de către bacterii pot exploda atunci când sunt expuse la oxigen.

În locurile în care se procesează multă materie organică, cum ar fi mlaștinile și cimitirele, aceste gaze sunt prezente în concentrații mari și pot duce la apariția unor focuri plutitoare și lumini scânteietoare care dispar după ce gazele ard. Astfel, misterul a fost elucidat.

2

Luminile cutremurelor

Timp de secole, martori din lumea întreagă au documentat apariția unor lumini ciudate înainte, în timpul și după cutremure. Aceste lumini se manifestă în mod diferit: de la lumini albastre care fulgeră la orizont, până la fulgere care par a ieși din pământ.

Pot să apară cu săptămâni întregi înainte de cutremur și se pot manifesta pe o rază de 160 de kilometri de la epicentru. Până în urmă cu câțiva ani nimeni nu știa care este explicația apariției acestor fenomene.

Misterul a fost rezolvat de o echipă de cercetare compusă din geologi a studiat în 2014 cele 65 de cazuri bine documentate referitoare la luminile cutremurelor și a ajuns la concluzia că anumite roci vulcanice erau de vină pentru această anomalie.

În anumite condiții geologice și climatice, o sarcină electrică este emisă de aceste stânci ca rezultat al creșterii spontane de presiune cauzată de cutremur. Apoi, această sarcină electrică se răspândește în aer și îl ionizează.

În timpul acestei reacții chimice se emite lumină și asta duce la apariția acestor fulgere misterioase pe cer.

3

Pălăriile statuilor de pe Insula Paștelui

Statuile Moai sunt „mascotele” Insulei Paștelui. Se presupune că aceste statui enorme au fost construite de indigenii Rapa Nui, locuitorii insulelor polineziene, în secolele XIII-XV.

Statui Moai cu pălării roșii de pe Insula Paștelui. Teritoriu ce aparține statului Chile, Insula Paștelui este o insulă vulcanică îndepărtată din Polinezia. Foto: Alamy

Statuile sunt enorme, cea mai mare având 10 metri în înălțime și cântărind 82 de tone. După cum poți vedea, unele dintre statui au pălării roșii.

Aceste pălării i-au intrigat pe savanți vreme de zeci de ani, deoarece indigenii Rapa Nui au reușit cumva să plaseze fără macarale aceste accesorii de 12 tone pe capetele statuilor.

În 2018, un proiect de cercetare care a întreprins o modelare 3D a dovedit că există o tehnică mulțumită căreia acest lucru este posibil. Mai întâi, din piatra roșie de pe cealaltă parte a insulei s-a cioplit un cilindru, care a fost rostogolit în locul final și apoi pe o rampă special creată, care ducea spre capul statuii.

Schemă ce prezintă operațiunea de amplasare a pălăriilor de piatră pe capetele statuilor. Foto: Sean Hixon/Penn State

A fost nevoie de 15 oameni pentru această sarcină. Oamenii au tras cilindrul pe rampă în sus folosind frânghii. Apoi, cilindrul a fost plasat în poziție pe capul statuii și i s-a dat forma finală.

Rampa a fost îndepărtată și astfel statuile Moai s-au ales cu pălăriile lor înalte de doi metri.

4

Zgomotul subacvatic

O vreme, zgomotele subacvatice din largul coastelor Americii de Sud au fost atribuite unor monștri marini necunoscuți. Foto: Wattpad

În 1997, agențiile de știri au relatat despre existența unui sunet misterios extrem de puternic, înregistrat subacvatic în apropiere de coasta Americii de Sud. Cercetătorii au detectat sunetul în timp ce căutau vulcani subacvatici și, la un moment dat, au început să creadă că sunetul ar fi putut fi emis de un animal marin uriaș.

Abia în 2005 savanții au avut destule dovezi ca să susțină că zgomotul subacvatic nu îi aparținea unui monstru marin care bântuia adâncurile oceanului, ci era produs de deplasarea gheții.

Este vorba de procesul în cadrul căruia o bucată enormă de gheață se rupe dintr-un ghețar și cade în ocean. Analizând ore întregi de înregistrări din lumea întreagă, cercetătorii au descoperit adevărul.

Sunetul gheții care se desprindea din ghețarii din Antarctica era identic cu misteriosul zgomot subacvatic din 2007. Astfel, enigma a fost elucidată.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „4 mistere elucidate recent cu ajutorul științei”

  1. Omul prost tot prost…. Asa zisii oameni de stiinta ar face tot dar absolut TOT ce e posibil numai ca sa evite a considera faptul ca tehnologia straveche era cu mult mai avansata decat cea cu care se joaca ei. Ma refer aici la teoria lor ieftina legata de ”palariile” statuilor Moai. La sfarsitul secolului 19, adica in perioada victoriana, oamenii de stiinta de atunci aveau posibilitatea crearii unui curent electric cu o presiune de peste 100 milioane volti. Se putea controla vremea, cursurile apelor, transmite energie electrica pe intreg Globul cat si radio si semnal TV. Vedeti patentul d-lui Dr.Nikola Tesla Nr.649,621 si bineinteles Nr.1,119,732. daca la vremea aceea avea omenirea asa tehnologie, incercati a va imagina cum era lumea acum mai bine de 20.000 ani. Ce naiba mai stie omul modern a face…… vai de noi…

    Răspunde
    • A, scuze, curentul folosit de Tesla avea 100 de miliarde de volti. Si da, pentru comoditate si din lene, oamenii de stiinta au considerat ca la cit de prosti erau oamenii in antichitate, cea mai simpla metoda era sa faca o movila de pamant si sa urce palariile pe capul statuilor. De fapt aceste palarii au fost frumos asezate cu ajutorul levitatiei telekinetice, abilitate de care dispuneau papuasii in vechime. Cercetari de ultima ora au aratat ca in genele lor mai exista urma de ADN de la aceste capacitati parakinestezice. Ioi, acuma vad, pai scuze, dar Tesla a fost inginer si nu doctor!, deci este o mica scapare. Apoi si Tesla, mare minune de om a mai fost si asta, si uite cum inventiile lui s-or pierdut si nimenea nu mai reuseste sa le puna in practica, asta iarasi este o chestie extrem de ciudata. Si inca o chestie, patentele de care spui se refera la ozeneuri, deci ai gresit numarul lor… vai de noi…

      Răspunde

Lasă un comentariu