fbpx

4 instrumente medicale sinistre folosite în trecut

Iată o serie de instrumente medicale sinistre (și o substanță extrem de toxică) întrebuințate în trecut și care ne fac să fim recunoscători că trăim în secolul XXI și să apreciem mai mult mijloacele de investigație ale medicinei moderne – mai ales miracolul anesteziei.

Surprinzător este faptul că unele dintre aceste tehnici au evoluat, fiind folosite în medicină chiar și în zilele noastre. Altele, în schimb, au căzut în desuetudine, iar astăzi știm cât de periculoase și potențial letale erau.

1. Băile electrice

Foto: Flickr

Credeai că vom începe cu vreun instrument de tortură medieval? Le vom păstra pe acestea pentru mai târziu și vom deschide lista cu o invenție de dată mai recentă.

Odată cu descoperirea electricității, s-au născut primele instrumente medicale ce făceau uz de aceasta, așa-numitele „băi electrice”, niște dispozitive care foloseau curenții electrici pentru a încărca pacientul cu electricitate.

Unul dintre primii oameni care au experimentat cu băi electrice a fost Benjamin Franklin, datorită căruia procesul de electrificare a unei persoane a devenit cunoscut drept „franklinizare”.

Aceste prototipuri ale băilor electrice au apărut la mijlocul secolului XVIII și au atins popularitatea maximă în secolul XIX. În secolul XX, au fost înlocuite cu dispozitive de terapie cu lumină, care arătau ca niște camere sau cutii pline de lămpi care emiteau diferite feluri de lumină, despre care se credea că este benefică pentru sănătatea fizică și mintală.

Baie electrică de înaltă tensiune, circa 1890-1900. Foto: Wikimedia

În esență, aceste versiuni moderne ale băilor electrice erau un fel de solare timpurii, dar se credea că pot vindeca multe probleme cronice, inclusiv anxietatea și depresia.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Astăzi, știm că până și solarele moderne sunt foarte periculoase și pot cauza cancer de piele. Însă aceste versiuni timpurii erau chiar mai periculoase și cauzau adeseori arsuri severe, vătămări ale mușchilor și alte probleme care puteau pune în pericol viața pacientului.

2. Ghilotina pentru amigdale

Acest dispozitiv este pe atât de periculos pe cât indică denumirea sa și face exact ceea ce sugerează numele. Ghilotinele pentru amigdale erau niște dispozitive lungi, de metal, prevăzute cu o lamă ascuțită la capăt.

Erau folosite pentru a practica amigdalectomia, o procedură de rutină care trata infecțiile cronice ale amigdalelor. Aceste instrumente au început să fie folosite în secolul XVIII, cu mult înainte de apariția anestezicelor și antibioticelor.

Foto: Wikimedia

Au continuat să fie folosite până în anii ’70, când au căzut în dizgrație. Acest dispozitiv cu aură de instrument de tortură permitea medicului să ajungă la amigdalele pacientului, să străpungă abcesele și să scape de țesutul inflamat dintr-o singură mișcare, fără riscul de a fi mușcat de omul suferind.

3. Banca lui Hipocrat

Cunoscută și ca „scamnum”, banca lui Hipocrat a fost inventată chiar de celebrul medic antic. Era folosită pentru a repoziționa oasele rupte și pentru a corecta curbura șirei spinării.

Celebrul doctor grec a folosit acest dispozitiv pentru a trata problemele de coloană și pentru a poziționa corespunzător oasele fracturate. Dispozitivul este compus dintr-o bancă de lemn cu frânghii și scripeți atașați la colțuri.

Pacientul era pus pe dispozitiv și frânghiile erau legate în jurul membrelor, gâtului și taliei sale, în funcția de zona care trebuia tratată. Frânghiile erau acționate prin scripeți, mărind distanța dintre diferite părți ale corpului.

Foto: Wikimedia

Îți amintește de un instrument medieval de tortură (patul care îți lungea trupul)? Dispozitivul medieval a fost inspirat de „banca lui Hipocrat”, la fel ca multe dispozitive ortopedice care funcționează pe baza tracțiunii scheletice. Așa că, într-un fel, această tehnică dăinuie până în ziua de azi.

4. Dispozitive de trepanare

Trepanarea (sau trepanația) este una dintre tehnicile medicale sinistre care au supraviețuit până azi. Trepanările au fost executate timp de milenii, iar medicii greci și azteci se ocupau cândva cu practicarea de găuri în craniul uman.

Se credea că trepanările vindecă mai multe probleme fizice și mintale și erau parte a unor ritualuri religioase. Erau folosite pentru a vindeca orice, de la epilepsie la migrene, abcese și boli mintale, sau pur și simplu ca modalitate de a scoate spiritele malefice care intraseră în capul pacientului.

Nu toate trepanările dădeau greș. Niște rămășițe peruane antice sugerează faptul că trepanația era folosită pentru a curăța țesutul infectat după ce pacientul se rănise grav la cap.

Foto: Wikimedia, Peter Treveris

În unele cazuri, pacientul supraviețuia tratamentului. Însă, după cum îți poți imagina, nu toți erau la fel de norocoși. Surprinzător este faptul că trepanările se practică până în ziua de azi, iar neurochirurgii recurg la această tehnică când trebuie să aibă acces la creier pentru a îndepărta tumorile.

Extra: Mercurul

Menționăm această substanță pentru că oamenii au folosit-o de mii de ani pentru a „vindeca” bolile. Desigur, mercurul, la fel ca arsenicul și plumbul, este extrem de toxic pentru oameni, dar strămoșii noștri nu știau asta.

Unguentele cu mercur erau un tratament popular printre grecii și persanii antici, iar alchimiștii din China erau convinși că mercurul putea chiar prelungi durata de viață sau putea oferi viață eternă și puterea de a merge pe apă.

Împăratul chinez Qin Shi Huang a murit de otrăvire cu mercur după ce băuse un astfel de „elixir al nemuririi”. Câteva secole mai târziu, farmaciștii europeni vindeau pilule cu mercur ca tratament pentru bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul.

Foto: Wikimedia

În imaginea de mai sus se poate vedea un recipient din secolul XVIII făcut pentru a înmagazina astfel de pilule. Desigur, tratamentul era un eșec și cei mai mulți pacienți mureau de insuficiență renală sau hepatică, în chinuri groaznice.

Totuși, practica de a administra mercur a continuat până la începutul secolului XX. Se pare că Gauguin, celebrul pictor francez, a murit de otrăvire cu mercur, încercând să-și vindece sifilisul.

Povești similare se pot spune despre substanțe precum arsenicul, plumbul și azbestul. Cândva, se credea că acestea oferă beneficii pentru sănătate și frumusețe.


Ți s-a părut interesant acest articol? Îți recomandăm și:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • >