4 comploturi celebre, „momente ratate” din istoria conspirațiilor

Cum ar fi arătat lumea fără Adolf Hitler? Care ar fi fost astăzi granițele Europei dacă Napoleon Bonaparte ar fi fost aruncat în aer înainte să ajungă împărat?

Ar mai fi ajuns SUA puterea globală de astăzi dacă soldatul care trebuia să îl păzească pe George Washington ar fi păstrat discreția cu privire la complotul de asasinare a superiorului său?

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor: 42 de planuri de asasinare a lui Hitler

În acest articol aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai cunoscute comploturi eșuate din istoria lumii, evenimente care te fac să te întrebi: „Cum ar fi fost dacă…?”

1

Cele 13 minute norocoase ale lui Adolf Hitler

Au existat numeroase tentative de asasinat împotriva lui Adolf Hitler, cea mai faimoasă fiind așa-zisul „Complot din 20 iulie” 1944, care a stat la baza filmului „Valkyrie” (2008), cu Tom Cruise.

Dacă nu ar fi existat piciorul de masă care să absoarbă șocul exploziei bombei ascunse în servietă, detaliu care i-a salvat viața lui Hitler, probabil că războiul s-ar fi putut încheia cu un an mai devreme.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor: Smithsonian Magazine

Cu toate acestea, există o altă tentativă de asasinare împotriva lui Hitler, mult mai puțin cunoscută, dar care, dacă ar fi reușit, ar fi putut pune capăt războiului chiar și cu cinci ani mai devreme, la doar două luni după ce a început.

Aceasta este povestea lui Georg Elser, un tâmplar în vârstă de 36 de ani care dorea „să prevină o și mai mare vărsare de sânge” și, prin fapta lui, să pună capăt războiului.

Această faptă a însemnat plasarea unei bombe cu ceas în berăria din München în care Hitler ținea anual un discurs.

Elser a petrecut aproximativ 35 de nopți lucrând în secret în berărie, scobind stâlpul de lângă platforma vorbitorului, pentru a ascunde în structură bomba artizanală.

În cele din urmă, soarta a fost tot de partea Führer-ului, care a decis să înceapă discursul mai devreme și să-i reducă lungimea, ca să se întoarcă la Berlin, unde planifica războiul cu Franța.

Hitler și-a încheiat discursul la ora 21:07, iar bomba a explodat la 21:20. Opt persoane au fost ucise din cauza deflagrației, iar 60 au fost rănite.

Elser a fost reținut la scurt timp după aceea și și-a petrecut următorii șase ani într-un lagăr de concentrare. În cele din urmă, în 1945, a fost executat la ordinele lui Hitler.

Dacă Elser ar fi avut succes, probabil că războiul ar fi fost scurtat semnificativ, iar milioane de vieți ar fi fost cruțate.

2

„Dispozitivul infernal” pregătit pentru Napoleon Bonaparte

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor: Muzeul Luvru

Cu aproape cu un secol și jumătate înainte de Hitler, și Napoleon Bonaparte s-a confruntat cu câteva tentative de asasinare. Cel mai faimos complot a avut loc la Paris, în 1800.

Evenimentul este azi cunoscut drept „Complotul din strada Saint-Nicaise”. Scopul era asasinarea lui Napoleon, care la acea vreme era primul consul al Franței.

În noaptea din Ajunul Crăciunului, regaliștii au așezat o căruță plină cu explozivi la marginea drumului pe care Napoleon urma să meargă cu trăsura la operă.

În acea noapte, vizitiul lui Napoleon, probabil amețit de băutură, a mânat caii mult mai repede decât de obicei, iar viteza cu care a apărut trăsura l-a surprins pe complotistul responsabil să detoneze bomba.

Operațiunea a fost zădărnicită și de fitilul care a ars prea lent, din cauza căruia „dispozitivul infernal” a sărit în aer abia după ce a trecut trăsura lui Napoleon și înainte de a sosi cea în care se afla soția acestuia, Josephine.

Dacă „Micul caporal” ar fi ajuns „pe lumea cealaltă” în acea seară, nu ar mai fi devenit împărat. Fără el, peisajul geopolitic al secolului XIX ar fi fost total diferit.

Fără Napoleon, istoria nu ar fi consemnat nimic despre unele dintre cele mai faimoase bătălii și campanii din istorie – Trafalgar, Waterloo și infama invazie asupra Rusiei, pentru a numi doar câteva dintre evenimentele emblematice de care se leagă numele lui Napoleon Bonaparte.

3

Complotul de înjunghiere a lui Abraham Lincoln

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor: American Heritage

Incluzându-l și pe Joe Biden, Statele Unite avut 46 de președinți. Patru dintre ei au fost asasinați, primul fiind al șaisprezecelea președinte, Abraham Lincoln, în 1865. Alți doi, Theodore Roosevelt și Ronald Reagan, au fost răniți timpul unor tentative de asasinare.

Un detaliu mai puțin cunoscut este că asupra lui Lincoln a avut loc o tentativă de asasinare imediat după ce a devenit președinte.

În noiembrie 1860, după ce a fost ales, Lincoln a planificat un tur prin 70 de orașe, care urma să se încheie cu ceremonia de învestire în funcție, în Washington DC, în luna martie a anului următor.

Pe traseul prin Baltimore, care atunci făcea parte dintr-un stat sclavagist, o presupusă conspirație secesionistă, ulterior cunoscută sub numele de „complotul din Baltimore”, a ajuns în atenția lui Allan Pinkerton, fondatorul Agenției de detectivi Pinkerton.

Pinkerton fusese angajat de oficialii feroviari pentru a investiga orice activitate suspectă de-a lungul traseului lui Lincoln. Pinkerton a devenit convins că exista un complot pentru înjunghierea președintelui în momentul în care acesta avea să schimbe trenul în Baltimore.

Ca atare, planurile de călătorie ale lui Lincoln au fost schimbate în ultimul moment, pentru a-i asigura trecerea în siguranță prin oraș, ceea ce Lincoln a și făcut, umblând deghizat.

Dacă Pinkerton nu ar fi reușit să-l păzească, multe evenimente ar fi evoluat diferit. Războiul Civil ar fi putut avea alt deznodământ, iar sclavii poate că ar fi fost eliberați mult mai târziu.

4

Soldatul gură-spartă care trebuia să îl omoare pe George Washington

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor: Memorialul Mount Vernon

Cu 90 de ani înainte de dejucarea acestui complot, în America se petrecea un eveniment istoric de anvergură și mai mare. În 1776, cu aproximativ 13 ani înainte să devină președinte al SUA, George Washington a fost pe punctul de cădea victimă unei conspirații.

La acea vreme, Washington era general în armata continentală, forța care reprezenta cele 13 colonii în lupta împotriva stăpânirii Marii Britanii, în timpul Războiului de Independență.

Flota britanică se îndrepta spre New York pentru a înăbuși rebeliunea, iar un grup format din câțiva soldați continentali, primarul și guvernatorul New York-ului se pregătea să-i ajute pe britanici la debarcare și să-l omoare pe Washington în haosul declanșat.

Sarcina de a-l ucide pe George Washington i-a revenit lui Thomas Hickey, soldat care făcea parte din garda de corp a generalului.

Dacă Hickey ar fi știut să păstreze secretul, conspirația s-ar fi putut desfășura conform planului, fără a fi descoperită. Însă Hickey s-a lăudat cu ceea ce urma să se întâmple și, ca atare, a ajuns să fie spânzurat ca trădător în fața unei mulțimi numeroase.

Conducerea asigurată de Washington în timpul Revoluției a fost crucială, iar rolul pe care l-a jucat mai târziu în ratificarea constituției a fost esențial în devenirea țării.

Este posibil ca SUA să nu fi ajuns niciodată statul pe care îl știm astăzi dacă Washington ar fi fost ucis de complotiști.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

„Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu