Cartea ascunsă 80 de ani de familia lui Carl Gustav Jung și alte 3 opere enigmatice

Cartea ascunsă 80 de ani de familia lui Carl Gustav Jung și alte 3 opere enigmatice

Unele dintre cele mai mari enigme ale omenirii se ascund chiar sub ochii noștri, sub forma unor texte și simboluri care, din perspectivă modernă, rațională, par să nu aibă sens.

De la opera care explică geneza omenirii din perspectiva mayașilor, la jurnalul incursiunii în subconștientul psihanalistului Carl Gustav Jung, iată patru cărți misterioase care au născut o sumedenie de întrebări de-a lungul deceniilor.

1

Popol Vuh este un text mayaș care descrie originea lumii

Popol Vuh este un text care datează de la mijlocul anilor 1500, iar titlul său se traduce prin „Cartea Poporului”. Este scris în limba mayașă K’iche’ și tratează subiectul creării oamenilor și animalelor.

Foto: Wikimedia

Două personaje importante sunt Gemenii Eroi, Hunahpu și Xbalanque, care în cele din urmă devin Soarele și Luna. Cartea a fost găsită de un preot din Guatemala în anii 1700.

Potrivit mitului creației expus în Popol Vuh, la început existau doar cerul și marea, apoi creatorii au dat formă Pământului. Primele ființe au fost animalele, apoi au urmat bărbații din noroi, urmați de bărbații din lemn, care nu au funcționat prea bine.

Cu toate acestea, în cele din urmă creatorii au făcut patru bărbați din porumb. Mai târziu, în timp ce bărbații dormeau, zeii au creat femeile.

2

Haggadah-ul din Sarajevo este unic și aparent indestructibil

Foto: Facsimile Finder

Haggadah-ul din Sarajevo își are originea în Barcelona, Spania, în jurul anului 1350 și este una dintre cele mai vechi Haggadah – texte evreiești care prezintă Sederul („rânduiala”) de Paște – din lume.

Deși conținutul său nu este neapărat atât de misterios, faptul că a fost ferit de distrugere, în pofida numeroaselor nenorociri prin care a trecut, face ca Haggadah-ului din Sarajevo să fie una dintre cele mai… dubios de rezistente cărți din lume.

În 1492, evreii au fost expulzați din Spania, iar Haggadah, pe atunci veche de circa 150 de ani, a trebuit să fie transportată în afara țării, ca să nu fie distrusă. De acolo, a ajuns în Italia, unde a rămas până la sfârșitul anilor 1800.

În 1894, cartea a fost vândută Muzeului Național din Sarajevo, de unde, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a trebuit să fie transportată în afara orașului Sarajevo; în următorul deceniu, a rămas ascunsă sub podeaua unei case musulmane.

În cele din urmă, expusă din nou în anii 1990, Haggadah a supraviețuit unui alt conflict și distrugerii muzeului – Războiul din Bosnia. A fost descoperită – intactă – pe podeaua muzeului printre dărâmături, dar cel care a descoperit-o nu a știut pe ce valoare pusese mâna.

Din fericire, cartea a fost păstrată într-un seif bancar, alături de obiecte mai puțin valoroase, unde a supraviețuit asediului sârbesc. Haggadah-ul din Sarajevo a fost restaurat și prezentat lumii în 1995.

3

Pergamentul Ripley și piatra filozofală

Un preot augustinian din secolul XV, Sir George Ripley, a fost sursa de inspirație pentru unul dintre cele mai ciudate texte cunoscute.

Foto: Wikimedia

Cunoscută drept Pergamentul Ripley, această bucată de piele de vițel este împodobită cu o ilustrație a legendarei pietre filosofale – substanța alchimică ce putea transforma metalele comune în metale prețioase.

De ce? Pentru că, pe lângă faptul că a fost preot, Ripley a fost alchimist și poet, iar pergamentul conține atât poezii atribuite lui Ripley, cât și imagini și informații legate de activitatea sa alchimică.

Deși pergamentul în sine nu a fost scris de Ripley, materialul și textul reprezintă unele dintre cele mai misterioase rămășițe din epoca magiei, anterioară științei moderne.

4

Cartea Roșie a lui Carl Gustav Jung, ținută departe de ochii publicului vreme de 80 de ani

Foto: Pinterest

Psihanalistul elvețian Carl Gustav Jung, contemporan cu Sigmund Freud, a petrecut aproximativ 15 ani explorându-și inconștientul, înainte de a realiza Cartea Roșie, o cronică a căderii psihotice a lui Jung, după părerea unor specialiști în domeniul sănătății mintale.

Pentru a crea Cartea Roșie, care pare o operă scrisă în Evul Mediu, Jung a intrat în ceea ce el a numit „imaginația mitopoetică” și a participat în mod voit la propriile fantezii, înregistrându-le și comentându-le după fiecare experiență.

Multe figuri istorice și religioase i-au apărut lui Jung în timpul călătoriilor sale interioare, iar marele psihanalist i-a obligat pe toți cei care i s-au înfățișat în timpul acestor episoade să se implice și să explice de ce se aflau acolo și care era scopul lor.

Cu toate acestea, Jung însuși și familia lui au ținut departe de public aventurile sale în propriul inconștient timp de aproape 80 de ani; Cartea Roșie a devenit accesibilă publicului abia în 2009.

Potrivit lui Sonu Shamdasani, specialist în istoria psihologiei și a psihiatriei, „Cartea Roșie ar putea fi cea mai influentă scriere din istoria psihologiei”. Cartea Roșie este disponibilă și în limba română.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu