4 boli și simptome pentru care puteai fi ars pe rug ca vrăjitor

Când au ars pe rug diverși oameni acuzați de vrăjitorie, autoritățile au crezut sau au susținut, de cele mai multe ori, că apără societatea de forțele răului. În lipsa cunoștințelor medicale de care beneficiem astăzi, oamenii atribuiau fenomenele stranii și inexplicabile unor entități precum demonii sau vrăjitoarele.

Este o idee care datează de la începuturile civilizației. Potrivit lui Lois N. Magner, expert în istoria științelor medicale, credința că forțele supranaturale stau la originea bolilor „este universală în societățile preistorice și în civilizațiile care s-au dezvoltat între 3.500 și 1.500 î.e.n. în Mesopotamia, Egipt, China și India”.

Vrajitoare 01
Mulți oameni care erau, de fapt, bolnavi au sfârșit arși pe rug pentru vrăjitorie. Foto: theoccultmuseum.com

De exemplu, „miturile și legendele hinduse descriu un panteon vast de zei și o varietate mare de demoni care puteau cauza boli și epidemii. Zeii și vracii legendari se luptau cu acești demoni”, afirmă Magner.

Însă anumite maladii erau în mod special corelate cu vrăjitoria și cu forțele întunecate.

1. Epilepsia

Această boală, care cauzează crize prin perturbarea activității electrice a creierului, afectează 65 de milioane de oameni la nivel mondial. În timpul crizei, persoana afectată devine confuză sau leșină. Pierzându-și conștiența, nu mai reacționează la stimuli externi, iar corpul îi este cuprins de convulsii.

Nu este de mirare că martorii care asistau la un asemenea episod erau speriați și credeau că suferindul este posedat de forțe malefice. „Malleus Maleficarum”, un tratat asupra vrăjitoriei, scris în secolul al XV-lea, spune:

Vrajitoare 02
În urmă cu câteva secole, epilepticii erau cel mai adesea acuzați că sunt posedați de demoni. Foto: amazonaws.com

„Nu există infirmitate, nici măcar lepra sau epilepsia, care să nu poată fi cauzată de vrăjitoare. Am descoperit că mulți au fost afectați de epilepsie din cauza unor ouă îngropate alături de cadavrele vrăjitoarelor, mai ales atunci când aceste ouă au fost servite unei persoane în băutură sau în mâncare.”

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În epoca proceselor vrăjitoarelor din Salem (când sute de oameni au fost arestați și 19 executați pentru vrăjitorie), deja mulți medici nu mai credeau în aceste superstiții. Totuși, este probabil că publicul larg credea încă în faptul că vrăjitoarele joacă un rol important în apariția epilepsiei.

2. Bolile mintale

Bolile mintale, precum schizofrenia și tulburarea de identitate disociativă, pot cauza mari schimbări emoționale și comportamentale. Aceste boli au fost demonizate, stigmatizate și neînțelese de-a lungul întregii lor istorii.

De aceea, bolnavii psihic erau „vindecați” prin exorcizare. Multe dintre persoanele care au fost considerate posedate și care au fost arse pe rug sufereau, probabil, de boli psihice.

Vrajitoare 03
Un bărbat este ars pe rug. Imagine: total-croatia-news.com

Din păcate, unele culturi încă mai cred în asta. Potrivit The Guardian, în Guyana, simptomele bolilor mintale sunt „adeseori atribuite vrăjitoriei. Comunitățile îi ostracizează pe cei suferinzi. Uneori, aceștia au fost atacați, cu binecuvântarea liderilor religioși.”

3. Otrăvirea cu cornul secarei

Consumul de produse de panificație contaminate cu cornul secarei (o ciupercă din care a fost extras LSD, unul dintre cele mai puternice droguri cunoscute) poate determina simptome asemănătoare cu ale epilepsiei sau ale unei boli mintale.

Spasmele musculare violente, voma, halucinațiile, senzațiile neplăcute la nivelul pielii sunt câteva dintre simptomele otrăvirii cu această ciupercă.

Toate aceste stări sunt descrise în documentele proceselor vrăjitoarelor din Salem. De altfel, potrivit PBS, întreaga vânătoare de vrăjitoare a pornit într-o zonă unde recolta de secară a fost, probabil, infectată cu cornul secarei.

4. Encefalita letargică

Vrajitoare 04
Foto: thevintagenews.com

Specialiștii cred că encefalita letargică este o altă boală prost înțeleasă care a dus la arderea oamenilor pe rug. Maladia, ale cărei cauze sunt încă necunoscute, duce la inflamarea puternică a creierului.

Simptomele includ febra, durerile de cap, vederea dublă, reacțiile fizice și psihice întârziate și letargia.

Boala poate duce la comă, iar pacienții pot suferi de mișcări anormale ale ochilor, slăbiciune în partea superioară a corpului, dureri musculare, tremur, rigiditate a gâtului și schimbări de comportament, inclusiv psihoze.

Este o maladie rară și cu adevărat înspăimântătoare.


Dacă ți-a plăcut acest articol, citește despre Ciuma Dansului, cea mai bizară epidemie din istorie. Apoi, află detalii despre 5 dintre cele mai ciudate boli de care suferă oamenii.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu

>