4 animale care pot influența psihicul uman

Indiferent cum ne atacă – prin „injecții” cu neurotoxine care ne afectează creierul sau inducându-ne anxietate prin simpla lor prezență – aceste animale pot fi la fel de periculoase pentru sănătatea mintală cum sunt pentru sănătatea fizică.

În acest articol îți prezentăm patru animale care pot influența psihicul uman.

1

Meduzele Irukandji provoacă sentimente de disperare și gânduri sinucigașe

Irukandji
Foto: The Cairns Post

Aceste meduze minuscule (au lungimea de sub un centimetru) trăiesc în apele tropicale din nordul Australiei. În ciuda aspectului delicat, Irukandji se numără printre cele mai periculoase creaturi din lume.

Când înțeapă, aceste meduze inoculează în corpul victimei un venin ce cauzează crampe musculare extrem de puternice, dureri severe de spate și de rinichi, vărsături, senzații de arsură, dureri puternice de cap, creșterea tensiunii arteriale și accelerarea pulsului.

Dar efectele veninului nu se limitează la manifestările fizice. Înțepăturile meduzei Irukandji afectează și psihicul victimei.

De multe ori, aceasta începe să aibă sentimente de disperare și deznădejde atât de profunde încât, chiar și după atenuarea efectelor fizice, victima cere să fie ucisă (Lisa Gershwin, biolog australian, descrie o asemenea experiență într-un interviu din 2007).

Acest efect a fost denumit „sindromul Irukandji”.

2

Văduva neagră cauzează stări de delir

Vaduva neagra
Foto: Forbes

Veninul acestui păianjen conține o neurotoxină puternică denumită larotoxină.

Această substanță determină creierul să elibereze cantități mari de serotonină și dopamină, care cauzează o stare de euforie și halucinații.

Astfel, pe lângă crampe musculare și transpirație abundentă, persoana mușcată de văduva neagă trece printr-o stare de delir și devine inconștientă de împrejurimi.

3

Ploșnițele pot provoca paranoia și anxietate

Plosnite
Foto: Detroit News

Ploșnițele nu răspândesc și nu cauzează boli oamenilor, dar mușcătura lor poate provoca reacții alergice mai mult sau mai puțin grave.

Pe lângă faptul că sunt neplăcute la vedere, ploșnițele pot avea efecte neașteptate asupra psihicului uman. Prezența acestor insecte în locuințele oamenilor, precum și faptul că sunt foarte dificil de exterminat pot genera tulburări psihice la unele persoane.

Potrivit Business Insider, studiile au arătat că unii oameni ale căror locuințe sunt infestate cu ploșnițe pot manifesta simptome precum paranoia, insomnii, comportamente obsesive și anxietate.

Potrivit psihologului Alexis Hansen, aceste comportamente sunt cauzate de doi factori.

În primul rând, ploșnițele invadează patul, unul dintre cele mai intime spații ale victimei. În al doilea rând, insectele atacă atunci când victima doarme și este cea mai vulnerabilă.

4

Căpușele pot cauza comportamente psihotice

Capusa
Foto: Proven Repellent

Transmisă ușor de la căpușe la oameni, boala Lyme afectează sute de mii de oameni din întreaga lume. Lăsată netratată, această maladie poate fi fatală.

Este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, iar în stadiile incipiente simptomele pot semăna cu cele ale gripei.

Pe măsură ce boala se agravează, pot apărea manifestări musculoscheletice (tumefierea sau inflamarea articulațiilor), neurologice (pareze, meningită) sau cardiace (tulburări de ritm cardiac, palpitații, durere în piept).

Însă o consecință mai puțin cunoscută a infecției cu Borrelia burgdorferi este apariția comportamentelor psihotice. Persoanele infectate pot manifesta un comportamente obsesive, paranoia, furie bruscă, depresie și atacuri de panică.


În continuare, descoperă 13 cele mai periculoase animale de pe Pământ, iar apoi află care sunt 7 dintre cele mai periculoase ciuperci otrăvitoare din lume. De asemenea, s-ar putea să te intereseze 15 dintre cele mai groaznice dureri prin care poate trece un om.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu