4 acte de caritate extraordinare (și o escrocherie pe măsură) făcute de oameni obișnuiți

Uneori, un gest de bunătate poate schimba radical viața unui om. Actele de caritate aduc lumină într-o lume adeseori prea întunecată. Deși Ziua Mondială a Bunătății este una singură, celebrată pe 13 noiembrie, merită oricând să spunem poveștile eroilor necunoscuți ai societății.

Bunii samariteni de pe această listă au făcut sacrificii mari pentru a-i ajuta pe alții, fie că a fost vorba de timp, bani, mâncare, haine sau adăpost. Acești oameni nu sunt bogați și nici celebri, dar au făcut mari eforturi pentru a-i sprijini pe cei aflați la nevoie.

Poveștile lor de viață sunt ieșite din comun și ne arată că lumea poate fi mai bună. În același timp, ne demonstrează că o escrocherie mascată într-o poveste lacrimogenă, dar inventată cap-coadă, poate genera sute de mii de dolari.

1

Cele 14 vaci ale tribului Maasai

acte de caritate
Foto: mentalfloss.com

După evenimentele din 11 septembrie 2001, un trib din Kenya a vrut să-și arate sprijinul pentru americani. Așa că, din puținul pe care-l aveau, cei din comunitatea Maasai au donat una dintre cele mai prețioase resurse – vacile.

Maasai folosesc acest animal sacru pentru a obține lapte, precum și pentru a-și confecționa haine și decorații. Bălegarul de vacă este folosit pentru a izola locuințele împotriva infiltrațiilor.

În 2002, la câteva luni după atentate, bătrânii tribului s-au adunat și au binecuvântat 14 vaci. Oamenii tribului au confecționat și câteva pancarte, pe care au scris:

„Pentru poporul american. Vă dăruim aceste vaci pentru a vă ajuta”.

Apoi, animalele i-au fost dăruite lui William Brancick, fostul ambasador al SUA în Kenya. Acest act a fost un mare gest de bunăvoință.

Oamenii din tribul Maasai știu prea puține despre orașele americane și zgârie-norii de acolo, dar au donat una dintre cele mai de preț posesiuni ale lor.

Însă problemele de logistică au împiedicat transportarea vacilor în America, astfel că, după mai mulți ani de indecizie, oficialii SUA au decis să lase animalele în Kenya.

În schimb, în semn de mulțumire, SUA au implementat un program de burse școlare pentru africani, care continuă și astăzi.

2

Frizer pentru cei fără locuință

acte de caritate
Foto: William Yan / The Guardian

Mark Bustos este frizerul vedetelor. Dar el mai este, în același timp, și frizerul celor fără locuință. Bustos lucrează pentru Three Squares Studio, unul dintre cele mai luxoase saloane din New York.

Celebrul salon se laudă cu o listă de clienți celebri, precum Naomi Campbell, Chris Evans și Aaron Paul. Dar duminica Bustos renunță la clientela celebră și face acte de caritate, tunzând gratuit oamenii fără locuință din Union Square.

A călătorit și în jurul orașului San Diego, pentru a ajuta oamenii nevoiași. Contul său de Instagram este plin cu poze „înainte și după” ale celor pe care îi tunde.

Aici face cunoscute și poveștile clienților săi fără locuință. Una dintre fotografii îl înfățișează pe un bărbat din Texas, pe nume Shane (cunoscut drept „Frankenstein”).

Viața lui Shane a devenit grea după ce s-a mutat în San Diego, pentru a-și găsi de lucru. Bustos l-a întâlnit pe bărbat când acesta mâzgălea un mesaj pe o bucată de carton.

„Imediat ce am ieșit de pe autostradă, l-am văzut pe Shane. Avea în mână un carton pe care scria un singur cuvânt – un cuvânt pe care nu vrem să-l simțim… dar pe care îl cunoaștem foarte bine. Un cuvânt din cauza căruia prea mulți oameni și ființe vii mor în fiecare zi. Pe cartonul lui scria pur și simplu «FOAME».”

Bustos este mândru că îi ajută pe cei pe care norocul nu i-a ajutat. Unii dintre clienții lui au reușit să-și refacă viața și să-și găsească un loc de muncă.

3

Un om paralizat a renunțat la șansa de a merge

În 2009, Daniel Black a fost grav rănit într-un accident de ciclism. Britanicul a rămas paralizat după ce un motociclist a intrat în bicicleta pe se deplasa.

De ani de zile, Daniel are nevoie de asistență neîntreruptă din partea mamei lui. Din această cauză, femeia a fost nevoită să renunțe la serviciu pentru a-l ajuta.

De-a lungul anilor, un prieten a reușit să strângă câteva mii de lire pentru o operație. Se credea că Daniel ar putea merge din nou, mulțumită terapiei cu celule stem.

Însă Daniel a aflat între timp despre un băiat cu dizabilități, pe nume Brecon Vaughan. Acesta suferă de diplegie spastică  (cunoscută și ca boala Little).

Maladia paralizează mușchii și cauzează probleme de coordonare, în special la picioare. Diplegia spastică apare din cauza leziunilor sau a dezvoltării anormale a zonei din creier care controlează funcțiile motorii.

Când oamenii au început să strângă bani pentru tânărul Brecon, Black s-a simțit obligat să contribuie și el. A donat 20.000 de lire pentru operația lui Brecon. Această sumă reprezenta aproximativ o treime din totalul necesar.

În cele din urmă, Brecon a călătorit în Statele Unite pentru a fi operat. Acum, se deplasează fără cadru și poate merge la școală. Între timp, sacrificiul lui Daniel a fost premiat în 2013 de autoritățile britanice.

În mod incredibil, bărbatul nu credea că donația sa a fost foarte importantă:

„Nu cred că merit vreun premiu, fiindcă pentru mine nu a fost ceva atât de însemnat. Dacă mai mulți oameni ar face lucruri bune, atunci gestul meu nu ar însemna mare lucru”, a spus Daniel Black.

4

Povestea lui Stephen și miile de oameni inimoși

acte de caritate
Foto: Wikimedia

Stephen Sutton avea doar 15 ani când doctorii i-au spus că suferă de cancer intestinal. În 2013, doctorii îi mai dădeau lui Stephen doar un an de trăit.

Prin urmare, tânărul și-a făcut o listă cu lucruri pe care trebuia să le facă înainte de a muri. Stephen a creat un blog intitulat „Povestea lui Stephen”, unde a publicat 46 de dorințe.

Blogul a devenit foarte cunoscut și mii de oameni s-au mobilizat pentru a-l ajuta să-și îndeplinească dorințele. Așa a ajuns Stephen să cânte la tobe pe stadionul Wembley din Londra, în fața a mii de microbiști.

Apoi, a sărit cu parașuta în tandem, a vizitat Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, a mângâiat un elefant, a organizat un meci caritabil de fotbal și a luat parte la un „flash mob” (mulțime de oameni adunată spontan pentru susținerea unei cauze). Și lista continuă.

Totuși, dorința numărul unu de pe lista lui Stephen este cea care l-a făcut celebru. El și-a dorit să strângă 10.000 de lire pentru o organizație care ajută adolescenții care suferă de cancer.

Și-a folosit cunoștințele pentru a-și promova cauza pe rețelele de socializare. Suma pe care și-a propus să o strângă a fost depășită rapid.

Cu ajutorul unor acte de caritate făcute de câteva celebrități, Stephen a strâns uimitoarea sumă de 3.2 milioane de lire sterline. Din păcate, în 2014, Stephen a murit.

Mama sa, Jane Sutton, a primit în numele lui Ordinul Imperiului Britanic. Ea duce mai departe moștenirea fiului său și face acte de caritate strângând bani pentru bolnavii de cancer.

5

Un fals act de caritate: Nicio faptă bună nu rămâne nerăsplătită

acte de caritate
Foto: 6abc.com

Iată și o „faptă bună” care, în primăvara anului 2019, la mai bine de un an de la comiterea ei, s-a dovedit a fi o escrocherie bazată pe o falsă poveste lacrimogenă, desfășurată după un scenariu bine pus la punct.

Unicul scop al autorilor (Kate McLure și Johnny Bobbitt, un bărbat fără adăpost) a fost să convingă publicul să doneze cât mai mulți bani într-un cont deschis special pentru această acțiune.

În martie 2019, escrocii au fost acuzați de înșelăciune și spălare de bani, riscând până la trei ani de închisoare. Iată cum au prezentat autorii escrocheriei firul evenimentelor pe site-ul GoFundMe, dedicat strângerii de bani pentru diverse cauze:

Femeia, pe nume Kate McLure, s-a oprit pe Autostrada 95 din Philadelphia, SUA, deoarece rămăsese fără benzină. Era panicată și nu avea asupra sa niciun ban. Văzând-o, Johnny Bobbitt s-a oferit să îi aducă niște benzină de la o benzinărie din apropiere.

A mers trei kilometri pe jos pentru a cumpăra combustibilul, cu ultimii săi 20 de dolari. McLure spune că generozitatea bărbatului a luat-o prin surprindere.

Bobbitt era veteran de război și rămăsese fără casă în 2016. Neavând un loc de muncă și fiind disperat, a început să aibă probleme cu banii și cu drogurile.

Recunoscătoare pentru gestul bărbatului, McLure s-a întors de mai multe ori pe Autostrada 95. L-a căutat pe Bobbitt ca să-i înapoieze banii, i-a dat haine de iarnă, apă și bani ca să-și cumpere de mâncare.

Pentru ca el să nu sufere de frig în timpul iernii, McLure a încercat să găsească ajutor pentru Bobbitt pe internet. Donațiile au venit repede, depășind cu mult ținta propusă, de 10.000 de dolari.

Campania lui Kate a înregistrat peste 14.000 de donații și a strâns peste 400.000 de dolari. O parte din bani au fost folosiți pentru a-i oferi un adăpost lui Bobbitt (fapt real, McLure și prietenul ei i-au cumpărat o rulotă de 18.000 de dolari).

Banii care au rămas au fost puși în mai multe conturi supravegheate de un consilier financiar (în realitate, Kate McLure și prietenul său au cheltuit banii în cazinouri și pe articole de lux).


Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomandăm să descoperi ce se întâmplă Când fiecare zi e vineri, 13 – TOP 10 cei mai ghinioniști oameni din lume, unde vei descoperi cazurile extraordinare ale unor oameni care au cunoscut cu adevărat ghinionul.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu