33% dintre speciile de plante și animale ar putea dispărea în următorii 50 de ani

O cercetare recentă prezintă estimări detaliate și îngrijorătoare privind dispariția globală a speciilor de plante și animale până în 2070, din cauza schimbărilor climatice.

Combinând informații despre extincțiile recente cauzate de schimbările climatice, viteza de mișcare a speciilor pe un areal dat și proiecții privind clima în viitor, studiul estimează că una din trei specii de plante și animale s-ar putea confrunta cu dispariția în următorii 50 de ani.

Ultimele două exemplare de rinocer alb sunt femele, pentru că ultimul mascul a murit în martie 2018. Foto: Getty Images

Rezultatele se bazează pe date privind sute de specii cercetate pe tot globul. Publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, studiul arată cum s-ar putea manifesta tiparele de dispariție la scară largă.

Pentru a estima ratele viitoarelor dispariții, Cristian Román-Palacios și John Wiens, ambii cercetători la Departamentul de Ecologie și Biologie Evoluționară de la Universitatea din Arizona, au analizat trecutul recent.

Mai exact, au examinat extincții locale petrecute deja. Román-Palacios și Wiens au analizat date privind 538 de specii din 581 de situri din întreaga lume.

S-au concentrat pe speciile de plante și animale care au fost examinate în aceleași situri pe o perioadă de cel puțin zece ani. Au descoperit că 44% din cele 538 specii studiate dispăruseră deja din cel puțin unul dintre siturile studiate.

Broasca uriașă comună din Madagascar este una dintre numeroasele specii afectate de schimbările climatice recente. Foto: John J. Wiens

„Analizând 19 variabile la fiecare sit, putem stabili ce factori cauzează dispariția și cât de multă schimbare poate tolera o populație fără să dispară. Am estimat cât de repede se pot deplasa populațiile pentru a încerca să scape de temperaturile în creștere. Când punem cap la cap toate aceste informații pentru fiecare specie, putem veni cu estimări detaliate ale ratelor de dispariție la nivel mondial pentru sute de specii de plante și animale”, menționează Román-Palacios într-un comunicat de presă.

Studiul a identificat temperaturile maxime anuale (cele mai tari temperaturi zilnice înregistrate vara) ca fiind variabila-cheie, cea care explică cel mai bine dacă o populație va dispărea sau nu.

„Dacă oamenii provoacă creșteri mai mari ale temperaturii, am putea pierde mai mult de o treime sau chiar jumătate din toate speciile de animale și plante, pe baza rezultatelor noastre”, afirmă John J. Wiens.

Un ienupăr-aligator uscat din Arizona. În imposibilitatea de a face față temperaturilor în creștere, această specie este „împinsă” spre vârful versanților. Credit: Pereti Ramona

Studiile anterioare s-au concentrat asupra dispersiei – sau migrației către habitate mai reci – ca mijloc prin care speciile pot să „scape” de căldură.

Analizând ratele de mișcare din trecut, cercetătorii au descoperit că majoritatea speciilor nu vor putea să se disperseze suficient de repede pentru a evita dispariția.

Studiul a arătat că multe specii au fost capabile să tolereze unele creșteri ale temperaturilor maxime, dar numai până la un punct. Aproximativ 50% dintre specii au dispărut pe plan local dacă temperaturile maxime au crescut cu mai mult de 0.5 grade Celsius și 95% au dispărut dacă temperaturile au crescut cu mai mult de 2.9 grade Celsius.

Așadar, proiecțiile privind pierderea speciilor depind de cât de caldă va deveni clima în viitor.

Originară din Maui, Hawaii, pasărea Po’ouli a fost descoperită abia în anii ’70. Păsările trăiau pe versantul sud-vestic al vulcanului Haleakala. Populația a scăzut rapid și până în 1997 mai rămăseseră doar trei Po’ouli. Eforturile pentru împerecherea păsărilor rămase au eșuat, iar specia a fost declarată în mod oficial dispărută șapte ani mai târziu. Foto: Paul E. Baker

„Dacă vom respecta Acordul de la Paris (care reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020), s-ar putea să pierdem mai puțin de 20% dintre speciile de plante și animale de pe Pământ până în 2070. Dar dacă provocăm creșteri mai mari ale temperaturii, am putea pierde mai mult de o treime sau chiar jumătate, pe baza rezultatelor noastre”, susțin cercetătorii.

Proiecțiile studiului privind dispariția speciilor sunt similare pentru plante și animale, dar extincțiile sunt proiectate a fi de două până la patru ori mai accentuate la tropice decât în ​​regiunile temperate.

„Aceasta este o mare problemă, deoarece majoritatea speciilor de plante și animale sunt la tropice”, a spus Román-Palacios.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu