3.200 megapixeli: aceasta este cea mai mare cameră digitală din lume

Un nou instrument de imagistică a fost pus recent la încercare și, datorită acestui fapt, vom putea vedea cele mai mari fotografii făcute vreodată în încercarea de a sonda misterele universului: noțiuni precum energia întunecată și materia întunecată, mecanismele Sistemului Solar sau componența Căii Lactee.

Planul focal al celei mai mari camere digitale din lume a realizat primele fotografii de 3.200 de megapixeli (ale unui broccoli, după cum putem vedea puțin mai jos).

Imaginea unui broccoli captată de planul focal al celei mai puternice camere digitale din lume, de la Laboratorul Acceleratorului Național SLAC. Foto: SLAC

În continuare, echipa se pregătește să instaleze această serie de senzori într-un telescop capabil să detecteze obiecte de 100 de milioane de ori mai puțin luminoase decât cele ce pot fi văzute cu ochiul liber.

Cea mai mare cameră digitală din lume se află în dezvoltare la Laboratorul Acceleratorului Național SLAC al Departamentului de Energie al SUA încă din 2015.

Acest dispozitiv va fi elementul central al Observatorului Vera C. Rubin, aflat în prezent în construcție în Chile și care, vreme de zece ani, va capta cele mai mari și mai cuprinzătoare instantanee ale cerului nopții realizate vreodată.

Rezoluția oferită de planul focal mare este suficient de mare încât să poți observa o minge de golf la aproximativ 24 de kilometri distanță. Foto: Greg Stewart / SLAC

Spre deosebire de senzorul de imagine al unei camere comerciale obișnuite, de 3.5 centimetri, planul focal al celei mai avansate camere digitale din lume se întinde pe 61 centimetri.

A fost asamblat la începutul anului 2020 și dispune de 189 de senzori de imagine individuali care înregistrează 16 megapixeli fiecare.

Planul focal este suficient de mare pentru a captura o porțiune a cerului de mărimea a 40 de luni pline și pentru a detecta obiecte astronomice cu o sensibilitate de parcă am vedea noi înșine lumânări aprinse la mii de kilometri distanță.

Planul focal, gata asamblat. Foto: SLAC

Aceste imagini sunt atât de mari, încât pentru a vedea una la dimensiune completă ar fi nevoie de 378 de ecrane de televizor de calitate 4K. Rezoluția este atât de bună, încât permite observarea unei mingi de golf de la 24 de kilometri distanță.

„Această realizare este una dintre cele mai importante din întregul proiect al Observatorului Rubin. Finalizarea planului focal al camerei și testarea cu succes a acesteia reprezintă o victorie majoră, care va permite Observatorului Rubin să furnizeze științe astronomice de ultimă generație”, spune Steven Kahn, directorul observatorului SLAC, potrivit unui comunicat de presă publicat de Universitatea Stanford.

În continuare, echipa va începe să lucreze pentru a integra planul focal în corpul camerei, împreună cu obiectivele sale, un obturator și un sistem de filtrare pentru a observa cerul nopții în culori diferite.

Videoclipul de mai jos cuprinde o prezentare generală a proiectului Observatorului Vera C. Rubin.

Odată asamblată, cea mai performantă cameră digitală din lume va avea aproximativ dimensiunea unui SUV, urmând ca testarea finală să înceapă la jumătatea anului 2021.

Noul observator din Chile poartă numele Verei C. Rubin, astronom american care a avut contribuții semnificative la dezvoltarea conceptului de materie întunecată în timp ce studia viteza de mișcare a galaxiilor.


În continuare, vezi cu arată și ce funcții are cea mai rapidă cameră video din lume, care pare să „oprească timpul” și surprinde lumina în slow motion.

Ca să știi mai mult, citește cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.
Cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu