30 de fenomene ale naturii superbe, surprinse în fotografii

Nu există, probabil, om care să rămână indiferent la frumusețile planetei noastre. Universul are căile sale de a crea locuri și fenomene ale naturii atât de frumoase, încât uneori nu îți vine să crezi că sunt reale.

Iată, în continuare, câteva imagini ieșite din comun, care surprind fenomene ale naturii absolut spectaculoase.

1

Stâlpii de lumină, Rusia

fenomene ale naturii
Foto: Firetrip

Iată primul exemplu de pe lista noastră de fenomene ale naturii spectaculoase. În regiunea polară, din cauza temperaturilor scăzute, lumina naturală apare sub forma unor coloane, care sunt create de lumina care ricoșează din cristalele de gheață din aer.

Denumite și „stâlpi de lumină”, aceste coloane pot fi văzute în Rusia și la Cascada Niagara.

2

Coșurile de zăpadă

fenomene ale naturii
Foto: Getty Images

Fumarolele sunt deschideri în crusta planetei. Se formează în zonele în care sunt prezenți vulcani, iar prin ele ies la suprafață aburi și gaze. Dar, în zonele reci, aburul îngheață când iese din fumarolă și are ca rezultat formarea așa-numitelor coșuri de zăpadă.

3

Florile de gheață

fenomene ale naturii
Foto: University of Washington

Atunci când temperatura aerului este mult mai scăzută decât cea a gheții, pe suprafața mărilor înghețate se formează sute de flori de gheață, care fac peisajul să arate ireal.

4

Fenomene ale naturii - Ghețarii dungați, Antarctica

fenomene ale naturii
Foto: I Love Travelling

Dacă atunci când te gândești la aisberguri singura culoare care îți vine în minte este albul, ai dreptate, dar nu în totalitate. Aisbergurile din Antarctica – în dungi albastre, galbene, verzi și maro – sunt o excepție superbă.

Acest efect este creat de către valurile care se sparg de aisberg și îngheață imediat, fără a se forma spumă. Diferitele culori ale dungilor sunt cauzate de alge și sedimente.

5

Fulgerele vulcanice

fenomene ale naturii
Foto: Gente Viral

Acest fenomen natural mai este cunoscut și sub numele de „furtună de noroi”, care îl descrie perfect. Când erup, vulcanii expulzează materie încărcată pozitiv, care, atunci când vine în contact cu aerul încărcat negativ, produce o descărcare electrică.

Este un fenomen cu durată foarte scurtă. Acesta este motivul pentru care este dificil de filmat sau de studiat.

6

Poarta către iad, Turkmenistan

fenomene ale naturii
Foto: Far Out Magazine

„Poarta către iad” este situată în Turkmenistan și nu este un fenomen în întregime natural. A fost creată în 1971, când geologii căutau petrol în zonă. După ce au început forajele preliminare, pământul s-a surpat și a creat o gaură adâncă de aproximativ 20 de metri.

Din crater a început să iasă gaz metan, care explodează foarte ușor. Pentru a preveni explozia, oamenii de știință au hotărât să dea foc craterului. Deși s-a estimat că gazul avea să ardă câteva săptămâni, flacăra arde și acum, la aproape 50 de ani de la eveniment.

7

Apusuri și răsărituri cu străluminări verzi

fenomene ale naturii
Foto: Wikimedia

Acest fenomen natural are loc înainte de apus sau răsărit.Durează numai câteva secunde și este foarte rar deoarece se formează doar în anumite condiții.

8

Furtuna eternă a Venezuelei

fenomene ale naturii
Foto: Tree Hugger

Cunoscut și drept „fulgerele din Catatumbo”, acest spectacol atmosferic apare peste locul unde râul Catatumbo se varsă în lacul Maracaibo. Fenomenul poate fi observat 160 de nopți din an, pentru aproximativ 10 ore pe zi.

9

Fenomene ale naturii - Valul bioluminiscent

fenomene ale naturii
Foto: Pinterest

Prezența masivă a planctonului în apa mării creează, în unele zone ale lumii, un spectacol de lumini impresionant. Acest fenomen poate fi admirat noaptea, atunci când microorganismele, care sunt bioluminiscente, colorează apa într-un albastru electric.

10

Găurile albastre

fenomene ale naturii
Foto: Office Holidays

Una dintre cele mai populare găuri albastre este cea din Belize. Pe vremea nivelul mării era mult mai scăzut decât astăzi, găurile albastre erau peșteri.

După ce nivelul mării a crescut, peșterile au fost inundate. Astăzi, există numeroase astfel de găuri în întreaga lume, unele având adâncimea de peste 300 de metri.

11

Câmpuri cu pânză de păianjen

fenomene ale naturii
Foto: Neogaf

În timpul inundațiilor, când sute de mii de păianjeni migrează în același timp, câmpurile din Australia sunt acoperite cu pânză de păianjen.

12

Fenomene ale naturii - Cercurile de zâne, Namibia

fenomene ale naturii
Foto: Business Insider

Dacă se întâmplă să zbori din Angola spre Africa de Sud, uită-te pe fereastră și vei vedea spații nesfârșite umplute cu petece de pământ în formă de cercuri.

Teoria oamenilor de știință referitoare la formarea lor nu a fost încă confirmată. Aceștia spun că termitele de nisip, care trăiesc în sol, ar putea fi responsabile pentru crearea lor.

13

Baloanele înghețate de metan

fenomene ale naturii
Foto: National Geographic

Dacă vizitezi Alberta, Canada, oprește-te la Lacul Abraham, pentru a vedea un fenomen natural incredibil. Lacul este plin de sute de bule de metan, care se formează atunci când materia organică moartă se scufundă pe fundul lacului, unde este digerată de bacterii.

14

„Cercuri în recolte” subacvatice

fenomene ale naturii
Foto: Taringa

Aceste bizare fenomene ale naturii au fost descoperite pentru prima dată în 1995, în sudul Japoniei, și au rămas un mister pentru foarte mult timp.

În 2011, oamenii de știință au elucidat, într-un final, enigma: crearea cercurilor a fost atribuită peștelui balon. Masculul acestui pește, care are doar 12 centimetri lungime, creează aceste cercuri complicate când fâlfâie din coadă în scopul de a atrage o parteneră.

15

Fenomene ale naturii - Lacul pătat, Canada

fenomene ale naturii
Foto: El Correo

Acest lac din Canada conține cantități mari de minerale, precum sulfatul de magneziu, sulfatul de sodiu și calciu din lume. Datorită concentrației ridicate de minerale, când se evaporă, apa din Lacul Pătat creează cercuri frumos colorate.

16

Migrația crabilor roșii, Insula Crăciunului

fenomene ale naturii
Foto: Pinterest

Această specie de crabi este endemică pe insulele din Oceanul Indian. În fiecare an, la începutul sezonului de reproducere, timp de aproximativ 18 zile, crustaceele invadează străzile Insulei Crăciunului.

17

Norii lenticulari

fenomene ale naturii
Foto: Wildcard Weather

Norii aceștia sunt atât de ciudați încât oamenii au crezut că sunt OZN-uri. Forma lor de lentilă poate fi atribuită aerului umed care plutește deasupra unui munte.

18

Fenomene ale naturii - Norii irizați

fenomene ale naturii
Foto: Viralscape

Motivul pentru care vedem rar astfel de nori este că ei se formează în condiții atmosferice speciale.

19

Migrația fluturelui monarh

fenomene ale naturii
Foto: Wikimedia

Acești fluturi își petrec iarna în Mexic și în sudul statului american California. Pentru a ajunge aici, ei migrează în masă în fiecare an, producând spectacol pe cer.

20

Fenomene ale naturii - Peisajele Daxia

fenomene ale naturii
Foto: Nanotechnology Institute

Peisajele Daxia  pot fi admirate în mai multe locuri din China. Au fost formate de ploi și vânt, care au „sculptat” depozitele de minerale și de gresie roșie timp de milioane de ani.

21

Curcubeiele de foc

fenomene ale naturii
Foto: Pinterest

Aceste fenomene ale naturii sunt formate de lumina reflectată din cristalele de gheață din norii de mare altitudine.

22

Coloanele de bazalt

fenomene ale naturii
Foto: Pinterest

Aceste coloane sunt rezultatul erupției unui vulcan antic.

23

Fenomene ale naturii - Soarele negru

fenomene ale naturii
Foto: La Verdad Noticias

Acest peisaj superb este creat de un stol de milioane de grauri, care se mișcă pe cer la unison, într-un spectacol impresionant de forme.

24

Peșterile de gheață

.

fenomene ale naturii
Foto: Pinterest

Peșterile de gheață sunt fenomene ale naturii care apar atunci când apa se sparge de marginile ghețarilor și crează o gaură.

25

Fenomene ale naturii - Hverir, Islanda

fenomene ale naturii
Foto: Pinterest

Această zonă cu izvoare geotermale, situată în Islanda, te face să te simți pe o altă planetă. Aici se află numeroase fumarole, găuri de aerisire și izvoare sulfuroase de noroi. Fenomenul natural al turnurilor de aburi apare din cauza fierberii apei și noroiului.

26

Bolovanii sferici, Moeraki, Noua Zeelandă

fenomene ale naturii
Foto: Buzzfeed

Celebrele pietre sferice gigantice pot fi văzute peste tot în lume, inclusiv de-a lungul plajei Koekohe din Noua Zeelandă.

27

Fenomene ale naturii - Aurora Boreală

fenomene ale naturii
Foto: Left Hudson

Aurora Boreală este, poate, unul dintre cele mai celebre fenomene ale naturii.

28

Vârtejurile de foc

fenomene ale naturii
Foto: Mozenga

Acest fenomen natural poate apărea oriunde este foc, însă este foarte rar deoarece, pentru a se forma, are nevoie de condiții atmosferice și climatice speciale.

29

Laponia finlandeză

fenomene ale naturii
Foto: Taringa

În Finlanda, când temperaturile scad foarte mult, copacii sunt literalmente acoperiți de zăpadă.

30

Fenomene ale naturii - Penitenții

fenomene ale naturii
Foto: Pinterest

Acești țepi de zăpadă sunt formațiuni naturale întâlnite la altitudini foarte mari. Sunt de înălțimea unui om și au forma unor lame subțiri îndreptate înspre soare. „Penitenții” apar datorită umidității scăzute la mare înălțime.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

3 comentarii la „30 de fenomene ale naturii superbe, surprinse în fotografii”

  1. Sunt uimita de tot ce citesc, multumim mult, locuiesc la 300m de mare si am avut fericirea, uneori, sa observ valuri bioluminiscente, e fantastic ! La multi ani si un an fara Dragnea !

    Răspunde
  2. „Acest superb fenomen al naturii creează imaginea uimitoare…”. Nu se creeaza doar IMAGINEA, ci acele flori de gheata sunt create realmente fizic, in conditiile de temperatura din Oceanul Arctic.

    Răspunde

Lasă un comentariu