30 de fenomene ale naturii superbe, surprinse în fotografii

Nu există, probabil, om care să rămână indiferent la minunile care înfrumusețează planeta noastră. Extraordinarele fenomene ale naturii fac Pământul un loc mai interesant.

Locurile unde acestea se manifestă sunt inundate de turiști care se minunează de frumusețea lor și le imortalizează cu aparatele de fotografiat. Universul are căile sale de a crea locuri și fenomene ale naturii atât de frumoase, încât uneori nu îți vine să crezi că sunt reale.

Iată, în continuare, câteva imagini ieșite din comun. Aceste fenomene ale naturii atrag nenumărați observatori.

Stâlpii de lumină, Rusia

fenomene ale naturii

Iată primul dintre aceste fenomene ale naturii. Vremea din anumite părți ale lumii, cum ar fi regiunea polară, poate să devină extrem de rece.

Din cauza temperaturilor scăzute, lumina naturală apare sub forma unor coloane. Acestea au fost denumite „stâlpi de lumină”.

Ei pot fi văzuți în Rusia și la Cascada Niagara. Ei sunt rezultatul pe care lumina îl crează atunci când ricoșează din cristalele de gheață.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Coșurile de zăpadă

fenomene ale naturii

Fumarolele sunt deschideri în crusta planetei noastre. Ele se formează în zonele în care sunt prezenți vulcani.

Scopul lor este să emită aburi și gaze. Dar, în zonele reci, aburul îngheață când iese din fumarolă și are ca rezultat formarea așa-numitelor coșuri de zăpadă.

Florile de gheață

fenomene ale naturii

Acest superb fenomen al naturii creează sute de flori de gheață pe suprafața mării înghețate. Această imagine, care seamănă cu un câmp, ia naștere atunci când temperatura atmosferei este mult mai scăzută decât cea a gheții.

Fenomene ale naturii – Ghețarii dungați, Antarctica

fenomene ale naturii

Dacă atunci când te gândești la iceberg-uri singura culoare care îți vine în minte este culoarea albă, ai dreptate, dar nu în totalitate. Iceberg-urile din Antarctica – în dungi albastre, galbene, verzi și maro – sunt o excepție superbă.

Aceste fenomene ale naturii sunt create de către valurile care se sparg de iceberg și care îl umplu de apă. Când aceasta se întâmplă, apa îngheață imediat și nu se formează spumă.

Diferitele culori ale dungilor sunt cauzate de alge și sedimente.

Fulgerele vulcanice

fenomene ale naturii

Acest fenomen natural mai este cunoscut și sub numele de „furtună de noroi”, care îl descrie perfect. Erupția unui vulcan produce reziduuri încărcate pozitiv, care creează o descărcare electrică atunci când se lovesc de sarcina încărcată negativ prezentă în atmosferă.

Este un fenomen cu durată foarte scurtă. Acesta este motivul pentru care este dificil de filmat sau de studiat de către oamenii de știință.

Poarta către iad, Turkmenistan

fenomene ale naturii

Dacă te uiți la fotografie, vei vedea că numele se potrivește locului ca o mănușă. Este situat în Turkmenistan și interesant este faptul că nu este un fenomen în întregime natural.

Crearea sa datează din 1971, când geologii căutau petrol. Dar ei au săpat într-o zonă cu multe gaze naturale. Pământul s-a prăbușit și s-a creat o gaură adâncă de aproximativ 20 de metri.

Gazele naturale creează metan, care explodează ușor. Astfel, oamenii de știință au hotărât să le dea foc. S-a estimat că aveau să ardă pentru câteva săptămâni. Dar, 42 de ani mai târziu, flacăra încă arde.

Apusuri și răsărituri cu străluminări verzi

fenomene ale naturii

Acest fenomen natural include străluminări și raze de culoare verde. Este un fenomen scurt, care are loc înainte de apus sau răsărit.

Durează numai câteva secunde și este foarte rar. Aceasta pentru că formarea sa are nevoie de condițiile potrivite, care să altereze lumina Soarelui.

Furtuna eternă a Venezuelei

fenomene ale naturii

Cunoscut și drept „fulgerele din Catatumbo”, acest spectacol atmosferic apare peste gura de vărsare a râului Catatumbo, în locul în care acesta se varsă în lacul Maracaibo.

Fenomenul poate fi observat pentru 160 de nopți din an, pentru aproximativ 10 ore pe zi. Acesta este format la o înălțime de 1 kilometru de către o masă de nori de furtună.

Fenomene ale naturii – Valul bioluminiscent

fenomene ale naturii

Acesta constă în apariția apei albastre strălucitoare în numeroase locații din jurul lumii. Fenomenul cauzează strălucirea apei cu o culoare albastră scânteietoare.

Aceasta se datorează concentrației ridicate de microorganisme marine numite fitoplancton. Acestea sunt bioluminiscente, ceea ce înseamnă că emit lumină naturală.

Găurile albastre

fenomene ale naturii

Una dintre cele mai populare găuri albastre este cea din Belize. Puțini cunosc istoria formării ei. Găurile albastre au fost cândva peșteri, pe vremea în care nivelul mării era mult mai scăzut decât astăzi.

Creșterea nivelului mării a dus la inundarea acestor peșteri. Există astăzi astfel de găuri peste tot în lume. Unele dintre ele au o adâncime de peste 300 de metri.

Câmpuri cu pânză de păianjen

fenomene ale naturii

Australia este casa acestui fenomen neobișnuit. El duce la acoperirea câmpurilor întinse cu pânză de păianjen.

De obicei, fenomenul apare în timpul inundaților, când mulțimi de păianjeni migrează în același timp.

Fenomene ale naturii – Cercurile de zâne, Namibia

fenomene ale naturii

Dacă se întâmplă să zbori din Angola spre Africa de Sud, uită-te pe fereastră și vei vedea spații nesfârșite umplute cu petece de pământ în formă de cercuri. Teoria oamenilor de știință referitoare la formarea lor nu a fost încă confirmată.

Aceștia spun că termitele de nisip, care trăiesc în sol, ar putea fi responsabile pentru crearea lor.

Baloanele înghețate de metan

fenomene ale naturii

Dacă vizitezi Alberta, Canada, oprește-te la Lacul Abraham, pentru a fi martorul acestui fenomen natural incredibil. Lacul este plin de sute de baloane de metan.

Acestea sunt literalmente visul oricărui fotograf. Ele se formează atunci când materia moartă organică se scufundă pe fundul lacului, unde este digerată de bacterii.

„Cercuri în recolte” subacvatice

fenomene ale naturii

Aceste bizare fenomene ale naturii au fost descoperite pentru prima dată în 1995, în sudul Japoniei. Ele au rămas un mister pentru foarte mult timp.

În 2011, oamenii de știință au rezolvat într-un final misterul. Creația cercului a fost atribuită peștelui balon.

Masculul peștelui are numai 12 centimetri lungime. Acesta crează aceste cercuri complicate când fâlfâie din coadă în scopul de a atrage o parteneră.

Fenomene ale naturii – Lacul pătat, Canada

fenomene ale naturii

Acest lac din Canada conține cele mai mare cantități de minerale, cum ar fi sulfatul de magneziu, sulfatul de sodiu și calciu din lume.

Datorită concentrației ridicate a acestor minerale, când apa din Lacul Pătat se evaporează, ea crează cercuri frumos colorate.

Migrația crabilor roșii, Insula Crăciunului

fenomene ale naturii

Acești crabi de pământ sunt endemici pe insulele din Oceanul Indian. Ei inundă străzile Insulei Crăciunului în fiecare an pentru aproximativ 18 zile.

Acest fenomen apare când ei își părăsesc ascunzișurile din pădurile locale cu scopul de a se reproduce.

Norii lenticulari

fenomene ale naturii

Norii aceștia sunt atât de ciudați încât oamenii au crezut că sunt OZN-uri. Forma lor de lentilă poate fi atribuită aerului umed care plutește deasupra unui munte.

Acesta creează o serie de valuri oscilante.

Fenomene ale naturii – Norii irizați

fenomene ale naturii

Motivul pentru care vedem rar astfel de nori este că există niște condiții specifice necesare apariției lor. Stratosfera este de obicei atât de uscată, încât nu permite formarea norilor.

Totuși, iernile polare extreme crează condițiile potrivite. Acestea permit destulă umezeală care să ducă la apariția lor.

Migrația fluturelui monarh

fenomene ale naturii

Acești fluturi își au casa în Mexic și California de Sud. Ei își petrec iarna aici, în hibernare.

Totuși, pentru a ajunge aici, ei migrează masiv în fiecare an din statele din est. Astfel, ei aduc o bucurie în inimele tuturor celor care sunt martori la fenomen.

Fenomene ale naturii – Peisajele Daxia

fenomene ale naturii

Peisajele Daxia sunt unice, scufundate în culori roșii țipătoare. Ele pot fi găsite în mai multe locuri din China.

Procesul formării lor a fost rezultatul depozitelor de minerale și gresie roșie, care au fost sculptate de ploi și vânt timp de milioane de ani. Astăzi, ele sunt niște forme de relief incredibil de frumoase.

Curcubeiele de foc

fenomene ale naturii

Aceste fenomene ale naturii se numără printre cele mai rar lucruri de pe Pământ. Curcubeiele de foc se formează de lumina reflectată din cristalele de gheață în norii de mare altitudine.

Ele apar sub forma unui arc de culoarea spectrului. Datorită formei sale, curcubeul de foc pare paralel cu orizontul.

Coloanele de bazalt

fenomene ale naturii

Aceste coloane sunt rezultatul erupției unui vulcan antic. Coloanele erau platouri cu lavă.

Din punct de vedere geometric, sunt atât de bine făcute, încât ai zice că au fost realizate artificial sau prin magie.

Fenomene ale naturii – Soarele negru

fenomene ale naturii

Această minune a naturii a fost formată de un stol de milioane de grauri în Danemarca și este de o frumusețe fără pereche.

Comunicând uimitor, aceste păsări se mișcă pe cer al unison. Ele creează cele mai uimitoare forme.

Peșterile de gheață

fenomene ale naturii

Peșterile de gheață sunt fenomene ale naturii care apar atunci când apa se sparge de marginile ghețarilor și crează o gaură. Asta înseamnă că temperatura din peșteră rămâne la zero grade Celsius.

Frumusețea lor, care îți taie răsuflarea, se datorează celor câteva bule de aer din gheață. Acestea permit gheții să absoarbă orice culoare în afară de albastru.

Fenomene ale naturii – Hverir, Islanda

fenomene ale naturii

Acest loc geotermal din Islanda te va face să te simți pe o altă planetă. Este un dar geologic al Pământului.

Aici sunt numeroase fumarole (deschideri lângă un vulcan), găuri de aerisire și izvoare sulfuroase de noroi. Fenomenul natural al turnurilor cu aburi apare din cauza fierberii apei și noroiului.

Dacă prinzi acest spectacol în timpului fenomenului Luminilor Nordice, cele două oferă împreună un spectacol straniu.

Bolovanii sferici, Moeraki, Noua Zeelandă

fenomene ale naturii

Celebrele pietre sferice gigantice pot fi văzute peste tot în lume, inclusiv de-a lungul plajei Koekohe. Aici, ele sunt protejate într-o rezervație științifică în care s-a aflat motivul formării lor.

Știm acum că datează din era paleolitică și conțin noroi, nămol fin și lut, cimentate cu calcit.

Fenomene ale naturii – Aurora Boreală

fenomene ale naturii

Aurora Boreală este, poate, unul dintre cele mai celebre fenomene ale naturii. El este cunoscut și drept „luminile polare”.

Fenomenul se referă spectacolul natural al luminii verzi pe cer. Se manifestă în regiuni de latitudine mare, cum ar fi regiunea Arctică și Antarctică.

Culoarea este cauzată de atomi de gaz. Aceștia o emit datorită coliziunii cu particule încărcate cu energie electrică.

Particulele vin din vânturile solare, care au reușit cumva să intre în atmosferă.

Vârtejurile de foc

fenomene ale naturii

Acest fenomen natural rar poate să apară oriunde este foc. Trebuie să existe condițiile potrivite de temperatură a aerului favorabilă și curenți.

Fenomenul amintește de o tornadă de foc care se separă de flăcări pe măsură ce se ridică în aer.

Laponia finlandeză

fenomene ale naturii

Toți știm că este rece în Finlanda. Dar știai că în acest parc temperaturile scad atât de mult încât toți copacii sunt acoperiți de zăpadă?

Peisajul, ce pare desprins de pe o altă planetă, trebuie neapărat văzut, dacă ești în zonă.

Fenomene ale naturii – Penitenții

fenomene ale naturii

Acești țepi de zăpadă sunt formațiuni naturale întâlnite la altitudini foarte mari. Sunt de înălțimea unui om și au forma unor lame subțiri îndreptate înspre soare.

„Penitenții” apar datorită umidității scăzute la mare înălțime.


Distribuie:

Citește în continuare

3 comentarii la „30 de fenomene ale naturii superbe, surprinse în fotografii”

  1. Sunt uimita de tot ce citesc, multumim mult, locuiesc la 300m de mare si am avut fericirea, uneori, sa observ valuri bioluminiscente, e fantastic ! La multi ani si un an fara Dragnea !

    Răspunde
  2. “Acest superb fenomen al naturii creează imaginea uimitoare…”. Nu se creeaza doar IMAGINEA, ci acele flori de gheata sunt create realmente fizic, in conditiile de temperatura din Oceanul Arctic.

    Răspunde

Lasă un comentariu