30 de curiozități despre urșii polari, giganții Nordului

Poate crezi că nu sunt prea multe de știut despre aceste animale, în afară de faptul că „sunt albe și trăiesc în locuri reci”. Da, sunt două curiozități despre urșii polari (cele mai banale), dar pe lângă acestea mai sunt multe alte lucruri interesante pe care merită să le afli.

Vei fi surprins să afli cât de complexe sunt aceste animale și cum s-a dezvoltat specia lor de-a lungul anilor pentru a se adapta la împrejurimi. Așadar, iată 30 de curiozități despre urșii polari, stăpânii incontestabili ai ghețurilor.

curiozități despre urșii polari
Urșii polari investighează submarinul USS Honolulu, la 450 km. distanță de Polul Nord. Foto: Wikimedia

1. Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre urșii polari. Ziua Internațională a Urșilor Polari este pe 27 februarie și se sărbătorește în fiecare an.

2. Termenul latin pentru ursul polar era „ursus maritimus”. Ușor de ținut minte: „ursus” înseamnă „urs”, iar maritimum „care aparține mării, maritim”.

3. Aceste animale superbe pot fi întâlnite în America de Nord și în Eurasia, de cele mai multe ori la nord de Cercul Polar.

4. Unii urși au fost văzuți deplasându-se mult spre sud, până în Alaska și în Golful Hudson, din Canada.

5. Deși înaintează pe continent până la 200 de kilometri depărtare de mare, în timpul lunilor de iarnă trăiesc în apropierea gheții sau chiar pe gheață.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

6. Când anotimpurile se schimbă și gheața se topește, urșii migrează pe o anumită rază familiară. Aceasta variază între 129.500 de kilometri pătrați și 350.000 de kilometri pătrați.

7. Un urs polar obișnuit poate străbate mai mult de 2.900 de kilometri pe an, urmărind o sursă de hrană.

8. Când umblă pe gheață, pot sări peste crăpături de șase metri!

9. Urșii polari sunt singura specie de urs considerată ca aparținând mamiferelor marine, deoarece își petrec cea mai mare parte din timp pe gheața mării.

10. Pielea lor este, de fapt, neagră. Singurul motiv pentru care par albi este că blana lor este translucidă și reflectă lumina, ceea ce îi face să pară că sunt albi.

curiozități despre urșii polari
Un urs polar sărind pe bucățile de gheață mișcătoare. Foto: Wikimedia

11. Au picioarele păroase, însă nu doar pentru a se proteja de frig. Labele lor sunt acoperite cu un păr scurt care îi ajută să aibă tracțiune pe gheață.

12. În apă, pot ajunge la viteze de înot de 10 kilometri pe oră. Ca să îți faci o idee despre ce înseamnă asta, ține cont că viteza medie de mers pe jos a omului este de 5 kilometri pe oră.

Lista noastră de curiozități despre urșii polari te va ajuta să cunoști mai bine aceste animale superbe

13. Pot înota fără oprire ore și uneori zile întregi! Ai crede că este imposibil dacă nu ești pește, însă urșii au labe uriașe pe care le folosesc ca pe niște vâsle și își ridică picioarele din spate ca pe o cârmă.

Asta le permite să economisească energie, ceea ce înseamnă că pot să înoate pe distanțe mai lungi fără să obosească.

14. Își petrec jumătate din timp căutând mâncare, însă au rareori succes la vânătoare. Adică în mai puțin de 2% din cazuri.

15. Prada lor principală o constituie focile, precum și animalele mai mici, cum ar fi păsările. Dacă este nevoie, se hrănesc și cu stârvuri, ouă și vegetație.

16. Urșii polari sunt considerați „hipercarnivore”, adică au o dietă compusă din peste 70% carne.

17. Testele genetice din 2006 au arătat că există și hibrizi între ursul polar și ursul grizzly.

18. Acești hibrizi pot fi aduși pe lume doar de femelele de urs polar, și cresc ca urșii polari, însă au blana maro.

19. Populația de urși polari sălbatici este de aproximativ 26.000 (în anul 2019) și se împarte în 19 subpopulații. Din păcate, doar una este în creștere, cinci sunt stabile, iar patru sunt în declin. Cât despre celelalte nouă subpopulații, încă nu se știe.

20. În medie, urșii polari pot ajunge la greutatea a zece oameni! Adică în jur de 800 de kilograme.

curiozități despre urșii polari
Un urs polar se hrănește cu carcasa unei foci cu barbă. Foto: Wikimedia

21. Pot atinge lungimea de 3 metri, fiind cele mai mari carnivore terestre de pe planetă.

22. Femelele au jumătate din mărimea masculilor.

23. Au un miros foarte fin și pot adulmeca prada de la un kilometru distanță. Își folosesc acest simț pentru a localiza pe gheață găurile de respirație ale focilor.

24. Urșii găsesc găurile și așteaptă până când focile ies la suprafață ca să respire și apoi le atacă. Aceasta este „vânătoarea la copcă”.

25. Pot detecta dacă o focă se află în apă, chiar dacă pe gheață se află un strat de zăpadă de un metru.

26. Pot fi foarte rapizi atunci când este nevoie. Urșii polari pot ataca prada de la o distanță de 15-30 de metri și pot atinge viteza de 40 de kilometri pe oră.

Ursoaicele și puii lor au cerințe nutriționale ridicate, care nu sunt îndeplinite dacă sezonul de vânătoare este prea scurt. Foto: Wikimedia

27. Din păcate, a fost una dintre primele specii afectate de schimbările climatice, și se estimează că numărul lor va scădea cu 30% până în anul 2050.

28. Există mai multe metode de a lua urma animalelor folosind tehnologia modernă, însă World Wild Fund a descoperit că poți recolta ADN-ul unui urs din urmele lăsate în zăpadă.

29. Cu excepția femelelor gestante, urșii polari nu hibernează iarna. Uneori, dacă este foarte frig, își sapă bârloguri și hibernează temporar. Acest proces se numește „letargia carnivorelor”.

30. Iată și ultima informație de pe lista Incredibilia.ro de curiozități despre urșii polari. Cel mai mare urs polar documentat vreodată avea 1.002 kilograme și a fost descoperit în nord-vestul Alaskăi, în 1960.

Urșii polari sunt o specie de urs unică și s-au adaptat pentru a supraviețui în habitatul lor. Din păcate, din cauza încălzirii globale și a schimbărilor climatice, ar putea deveni o specie dispărută mult mai repede decât credem.

Însă, mulțumită eforturilor de conservare, există zone în care populația de urși polari este în creștere și, ținând cont de eforturile lumii întregi de a reduce încălzirea globală, s-ar putea să reușim să îi salvăm!


În continuare, citește despre Timothy Treadwell, omul care și-a dedicat viața urșilor, până când l-au mâncat, apoi descoperă povestea ursoaicei Katia, închisă pe viață într-o pușcărie din Kazahstan.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Un comentariu la „30 de curiozități despre urșii polari, giganții Nordului”

  1. “Fram, ursul polar”. Cartea lui Cezar Petrescu iubita de toti copiii… Friedjof Nansen, exploratorul polar.

    Răspunde

Lasă un comentariu