3 informații declasificate ce dezvăluie față hidoasă a lumii în care trăim

Trăim într-o lume a extremelor. Poți întâlni oameni care se ajută reciproc, își zâmbesc, se inspiră unul pe celălalt și, cel mai important, fac toate aceste lucruri fără să aștepte nimic în schimb.

Nu știm cum ar arăta lumea dacă în ea ar fi doar bunătate și frumusețe, fiindcă nu am trăit niciodată într-un asemenea loc. Din păcate, lumea este, în egală măsură, plină de hidoșenii. Oamenii se ucid unul pe altul fără să clipească, fură și își fac rău unul altuia prin tot felul de metode.

Un bombardier B-52F al SUA aruncând bombe peste Vietnam. Foto: Wikimedia

Unele crime ies la lumină imediat, în vreme ce altele rămân ascunse vreme îndelungată. În acest articol îți prezentăm trei informații declasificate și tulburătoare care ne demonstrează că adevărul are mai multe straturi, iar varianta statului asupra unor evenimente trebuie privită cu scepticism.

Foarte probabil, aceste revelații îți vor aduce aminte și de unele situații petrecute în România ultimelor decenii…

1

Spania: 300.000 de bebeluși răpiți și vânduți în cadrul unor adopții ilegale

Randy Ryder (nou-născut), ținut în brațe de o femeie care tocmai îl cumpărase dintr-un spital din Malaga, în 1971. Foto: REX / BBC

Din 1939 până în 1989, o rețea secretă de doctori, asistente, călugărițe și preoți din Spania a răpit circa 300.000 de nou-născuți și i-a vândut în cadrul unor procese de adopție ilegală. Membrii rețelei le-au spus părinților că bebelușii muriseră la naștere sau la scurt timp după aceea.

După un război civil sângeros, generalul Francisco Franco a ajuns la putere în 1939. Până la moartea lui Franco, în 1975, Spania a rămas în mare parte izolată de restul lumii, ceea ce i-a împiedicat dezvoltarea economică.

Totuși, un scandal care a ieșit la iveală în 2011 a aruncat într-un con de umbră toate celelalte activități dubioase din timpul dictaturii lui Franco. Potrivit unui documentar BBC, în 1939 și 1989, aproximativ 300.000 de copii au fost răpiți din sânul familiilor lor.

Răpirile erau orchestrate de o organizație secretă din care făceau parte reprezentanți ai Bisericii Catolice, doctori și asistente. Toți aceștia au fost implicați în traficul de copii.

Organizația vindea copiii cuplurilor care doreau să îi adopte. Biserica Catolică avea o mare influență asupra serviciilor sociale și asupra spitalelor din Spania, mulțumită lui Franco.

La cererea cuplurilor care nu puteau avea copii, această organizație fura nou-născuții din spitalele pe care le controla și îi vindea solicitanților. Unele dintre mame și-au abandonat copiii voluntar, fiindcă erau singure sau sărace.

Însă pentru restul pierderea copiilor era o tragedie, fiindcă cei de la spital le spuneau tinerilor părinți că nou-născuții muriseră. Mai mult, părinții au fost împiedicați să își vadă copiii, sub pretextul că spitalul se ocupa de înmormântare.

Protestatari pe străzile din San Sebastian cerând să se facă dreptate în cazul bebelușilor răpiți. Foto: Flickr

Organizația răpea în principal copiii familiilor comuniste și republicane, cele care se împotriveau regimului lui Franco. Familiile a 261 de bebeluși răpiți au făcut eforturi să-și găsească copiii pierduți, însă numai câteva au avut succes.

2

SUA: Atacuri teroriste împotriva propriilor cetățeni

În 1962, armata SUA a plănuit să organizeze atacuri teroriste asupra propriilor cetățeni și să dea vina pe Cuba pentru a justifica un război împotriva acestei țări. Numele acestui plan secret era „Operațiunea Northwoods”.

La începutul anilor ’60, guvernul SUA căuta un pretext să înceapă un război împotriva Cubei. Cum comuniștii lui Fidel Castro ajunseseră recent la putere, SUA îi considera o amenințare.

Așa că guvernul Statelor Unite avea nevoie de o scuză care ar fi putut justifica un război împotriva Cubei. Oficialii din Departamentul de Apărare și din Consiliul de Conducere au venit cu o propunere.

Fidel Castro (stânga) și liderul sovietic Nikita Hrușciov în timpul unei vizite oficiale de patru săptămâni la Moscova, în luna mai 1963. Foto: TASS/AFP/Getty Images

Potrivit planului lor, agenții CIA și ai altor instituții americane urmau să organizeze atacuri teroriste în orașe de pe tot cuprinsul SUA. Atacurile aveau să fie îndreptate împotriva civililor nevinovați și a bazelor militare.

Astfel, se putea arunca vina asupra Cubei și se putea face o declarație de război. Numele oficial al acestui plan era „Operațiunea Northwoods”.

Pe lângă ample atacuri teroriste desfășurate în orașe din SUA, operațiunea mai includea aruncarea în aer a unor vase americane, deturnarea unor avioane ale SUA, asasinarea emigranților cubanezi și scufundarea ambarcațiunilor cu refugiați.

Consiliul de Conducere a aprobat operațiunea, după care i-a prezentat planul președintelui. Detaliile operațiunii au fost prezentate Secretarului pentru Apărare al președintelui Kennedy, iar operațiunea a fost respinsă.

Astfel, „Operațiunea Northwoods” a rămas la stadiul de plan.

3

Mexic: Cum să îți convingi propriii soldați să împuște 300 de studenți

Studenți într-un autobuz ars în timpul protestelor. Foto: Wikimedia

În 1968, guvernul mexican a plasat lunetiști în clădirile din apropierea unei zone în care protestau studenții. Un lunetist a împușcat soldații care se aflau acolo din motive de siguranță, iar ceilalți soldați au crezut că studenții au tras în ei.

Drept urmare, au început să tragă în studenții nevinovați și neînarmați, ucigând peste 300 de tineri.

Cu zece zile înainte de inaugurarea Jocurilor Olimpice de Vară din 1968, în capitala Mexicului a avut loc un masacru, după ce forțele armate au început să tragă într-o mulțime de oameni nevinovați.

Circa 10.000 de elevi de liceu și studenți s-au adunat în Plaza de las Tres Culturas pentru a protesta față de acțiunile guvernului și a-și striga nemulțumirile. Însă guvernul nu avea de gând să-i asculte.

Monument închinat victimelor masacrului din Mexic din 1968. Foto: Wikimedia

În curând, în zonă au sosit forțe militare și ofițeri de poliție, care intenționau să-i aresteze pe liderii organizațiilor studențești. Însă, la scurt timp după ce au ajuns în piață, s-a auzit o împușcătură.

Imediat după aceea, soldații și poliția au început să tragă în mulțime, crezând că studenții îi atacaseră. Au murit între 300 și 400 de tineri, deși mass-media guvernamentale susțineau că muriseră doar 20 de oameni.

Adevărul despre masacru a ieșit la lumină după 40 de ani. Din documentele, relatările, înregistrările și jurnalele de știri de la acea vreme reiese o imagine clară a evenimentului.

Guvernul a plasat lunetiști în clădirile din jurul pieței și le-a ordonat să tragă în forțele de securitate. De asemenea, guvernul s-a făcut responsabil de răpirea și torturarea mai multor studenți.

Președintele de atunci al Mexicului, Diaz Ordaz, a fost făcut răspunzător pentru acest masacru.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

4 comentarii la „3 informații declasificate ce dezvăluie față hidoasă a lumii în care trăim”

 1. Sunt fenomene specifice sistemului capitalist, in care un grup insignifiant de privilegiati controleaza actiunea guvernelor pentru a le apara averile si lacomia impotriva intereselor majoritatii populatiei.
  Pentru a-si pastra si /sau extinde bogatia si dominatia aceste categorii de oameni otravesc viata planetei cu razboaie, droguri, trafic de fiinte, escrocherii intelectuale si economice, etc..
  In Romania dupa 1989 toate aceste fenomene sunt mai mult decat evidente, iar populatia a fost pricopsita cu o datorie publica de peste 66 miliarde de euro, catre aceste grupuri malefice.
  Disparitia capitalismului este singura solutie de revenire la normalitatea umana!

  Răspunde
   • Nimic nu este nemuritor. Nici capitalismul, nici comunismul, nici imperiile. Este posibil sa apăra sisteme sociale noi, o combinație între cele doua cu procente diferite din fiecare. Uitați-va la China, care prin politicile sale numai comunista nu este. Dar nici capitalista in totalitate. In ce privește imperiile priviți înapoi in istorie și vedeți ca toate au avut o perioada de înflorire și consolidate, după care au urmat decăderea și dispariția. De la Imperiul Mongol a lui Gingis Han, de la imperiile antice ale lui Alexandru cel Mare, Imperiul Persan, Imperiul Roman, Otoman, Habsburgic, Napoleonean , Tarist, Britanic, toate au trecut prin asemenea faze de dezvoltare, decădere și disparitie. In general când imperiile ajung la apogeul puterii, in scurt timp istoric intra pe panta decăderii. Atenție la cei care acum sunt la apogeu!

Lasă un comentariu