3 crime celebre soluționate în moduri surprinzătoare

„În zilele noastre, trebuie să fii om de știință dacă vrei să fii criminal”, afirma scriitorul Vladimir Nabokov. Asta, deoarece criminaliștii au astăzi la dispoziție mijloace de investigare care le diminuează considerabil ucigașilor șansele de a scăpa și care i-ar fi făcut invidioși pe anchetatorii de acum câteva secole sau chiar decenii.

Dar nu întotdeauna este nevoie de tehnici moderne pentru a soluționa un caz. O întâmplare fericită, o descoperire accidentală sau flerul detectivilor se pot dovedi elemente-cheie în identificarea și prinderea criminalilor.

În acest articol îți prezentăm trei crime celebre rezolvate în circumstanțe ieșite din comun.

1

Ucigașul în serie David Berkowitz a fost prins datorită unei amenzi

David Berkowitz
Foto: The New York Times

Unul dintre cei mai celebri ucigași în serie din istorie este David Berkowitz, cunoscut sub numele de Son of Sam („Fiul lui Sam”). Între 29 iulie 1976 și 31 iulie 1977, Berkowitz a terorizat locuitorii orașului New York, împușcând mortal șase persoane.

Deși a fost subiectul celei mai mari „vânători” de oameni desfășurate vreodată de poliția din metropola americană, Berkowitz a reușit să se ascundă vreme de un an. În tot acest timp, trimitea redacțiilor ziarelor scrisori bizare, în care ironiza poliția și promitea să comită alte crime.

Cazul a fost intens mediatizat de presă, dar, în ciuda eforturilor, părea că misteriosul criminal va scăpa neprins. Însă o eroare de judecată a lui Berkowitz și spiritul de observație al unei femei pe nume Cacilia Davis au dus, într-un final, la rezolvarea cazului.

Pe 31 iulie 1977, Davis își plimba câinele în apropierea locului unde Berkowitz a comis ultima crimă, când a observat un polițist completând un formular de amendă pentru o mașină parcată ilegal.

La câteva momente după ce polițistul a plecat, un tânăr a trecut pe lângă mașină, părând să o studieze cu interes. Femeia s-a îngrijorat deoarece bărbatul ținea în mână un „obiect de culoare închisă”.

Speriată, a fugit spre casă, auzind o serie împușcături în spatele ei. Timp de patru zile, Davis a păstrat tăcerea cu privire la incident. Însă, în cele din urmă, a contactat poliția, care a verificat fiecare mașină pentru care fusese emisă o amendă în acea noapte.

Unul dintre automobilele investigate îi aparținea lui Berkowitz, care făcuse greșeala să fugă de la locul faptei cu propriul său autoturism. La 9 august 1977, anchetatorii au programat un interogatoriu cu suspectul, care părea să se aibă profilul criminalului.

A doua zi, polițiștii au percheziționat mașina lui Berkowitz, descoperind o armă, o geantă cu muniție, hărți ale locurilor crimelor și o scrisoare de amenințare adresată unui inspector de poliție. Confruntat cu dovezile, Berkowitz a recunoscut fapta, spunând: „Ei bine, m-ați prins.”

2

O scrisoare cifrată duce la rezolvarea unei crime vechi de o jumătate de mileniu

Giuliano de Medici
Portret al lui Giuliano de Medici, realizat de Sandro Botticelli (1478). Foto: Wikimedia

În 1478, Giuliano de Medici, guvernator al Florenței, a fost atacat de un grup de asasini înarmați cu cuțite, în timp ce se plimba alături de fratele său. În urma atacului, Giuliano a decedat.

Crima a fost pusă rapid pe seama lui Francesco de Pazzi, membru al unei familii rivale din Florența. Asasinatul a rămas în istorie drept „conspirația Pazzi”.

Însă, cinci secole mai târziu, s-a dovedit că anchetatorii florentini făcuseră o greșeală. În 2004, istoricul și cercetătorul Marcello Simonetta a descifrat o scrisoare pe care a descoperit-o într-o arhivă privată.

Potrivit The New York Times, scrisoarea a dezvăluit că omul care a organizat atacul a fost, de fapt, Federico da Montefeltro, duce de Urbino.

În document, ducele își exprima dorința arzătoare de a scăpa de frații de Medici și menționa propria contribuție la un complot împotriva faimoasei familii (în care să fie implicați 550 de soldați și 50 de cavaleri). Astfel, la 526 de ani de la asasinat, Francesco da Pazzi a fost, în sfârșit, absolvit de vină.

3

Doctorul Jean-Baptiste Denys a fost victima unei înscenări

Una dintre crimele care au făcut furori în secolul XVII l-a avut în prim-plan pe Jean-Baptiste Denys, medicul personal al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.

În 1667, Denys a devenit celebru după ce a reușit să vindece un băiat bolnav efectuând o transfuzie cu sânge de oaie. La scurt timp după aceea, medicul a încerca să realizeze o a doua transfuzie de sânge de la animal la om, dar de această dată lucrurile au luat o turnură tragică.

Jean-Baptiste Denys
Foto: Wikimedia

Pacientul era Antoine Mauroy, un bărbat care suferea de o boală psihică pe care Denys credea că va putea să o vindece cu ajutorul unei transfuzii cu sânge de vițel.

Deloc surprinzător, pacientul a murit, iar Denys a fost arestat imediat și acuzat de crimă. Totuși, s-a dovedit că nu transfuzia îl ucisese pe Mauroy. Constatând că aspectul cadavrului nu corespundea cu o simplă contaminare cu sânge de vițel, anchetatorii au suspectat o altă cauză a decesului.

Adevăratul ucigaș s-a dovedit a fi soția lui Mauroy, Perrine, care își otrăvise soțul cu arsenic. Femeia avusese și complici: rivalii lui Denys din domeniile medical și științific, care voiau să îl discrediteze și care știau că vor putea pune crima pe seama experimentelor deja controversate ale doctorului.

Denys fost în cele din urmă achitat, dar interesul său pentru transfuzii de sânge a luat sfârșit. S-a retras din activitatea medicală, iar transfuziile au fost interzise în Franța la scurt timp după aceea.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu