3 dintre cele mai vechi tăblițe cu blesteme descoperite vreodată

A blestema pe cineva nu a fost întotdeauna doar o figură de stil; cândva, blestemele erau afaceri serioase. În 2013, Autoritatea pentru Antichități din Israel a aflat cât de serios era acest meșteșug mulțumită unei tăblițe de 1.700 de ani descoperite în Cetatea lui David.

În timp ce efectuau săpături pe un teren unde urma să fie amenajată o parcare, arheologii au descoperit o tăbliță din plumb pe care era inscripționat un blestem ce pare să fi slujit drept apărare într-un proces juridic.

Tăblița cu blestemul invocat de Krylla. Foto: Robert Walter Daniel

Înfășurată strâns în formă de sul, tăblița a lăsat ca secretele sale să fie revelate abia după ce a fost desfăcută cu grijă. Blestemul scrijelit pe plumb chema șase zei să o protejeze pe Kyrilla, o femeie care părea a fi prinsă într-un fel de proces împotriva unui bărbat pe nume Iennys.

Detaliile exacte ale cazului sunt necunoscute, dar procesul trebuie să fi fost foarte dur. Tăblița invoca „artileria grea” din lumea spiritelor, chemând în ajutor patru zei greci (Hecate, Pluto, Persefona și Hermes), un zeu gnostic (Abraxas) și un zeu babilonian (Ereșkigal).

Blestemul conține și cuvinte magice de origine ebraică

Blestemul începe cu formula: „Vino la mine, tu, demon care ești în Pământ, care conduci” și se termină astfel: „Lovesc și țintuiesc în cuie limba, ochii, mânia, furia, vrăjmășia lui Iennys”.

Hecate, detaliu dintr-o pictură (circa 440 î.e.n.) reprezentând întoarcerea Persefonei din lumea de dincolo. Foto: MOMA New York

Scris preponderent în limba greacă, blestemul face apel la puterea Pământului și la un demon al lumii subterane, fiind creat, cel mai probabil, de cineva care lucra ca magician profesionist.

Magicianul probabil că a efectuat o serie de ritualuri în timp ce a realizat inscripția, pentru a se asigura că blestemul avea să funcționeze.

Foaia subțire de plumb a fost rulată strâns și ascunsă într-un colț al unei clădiri datate din epoca romană timpurie, construită de Legiunea a 10-a a Romei.

Există o mulțime de necunoscute cu privire la tăbliță, dar textul conține unele detalii care le permit arheologilor să speculeze cu privire la cele petrecute între Kyrilla și Iennys.

Clădirea în care a fost ascuns blestemul trebuie să fi avut o legătură importantă cu Iennys. Probabil că a fost casa lui, locul unde lucra sau este posibil să fi fost tribunalul sau locul unde urma să fie soluționată disputa juridică în care erau implicate cei doi. Clădirea în sine a fost distrusă și abandonată după un cutremur.

Tăblița blestemului este cu aproximativ un secol mai veche decât cele mai vechi tăblițe cu blesteme descoperite anterior. Și acestea – două blesteme – fac apel la Hecate, zeița vrăjitoriei, a fantomelor și a nopții.

Această tăbliță conține un blestem îndreptat împotriva unui senator roman numit Fistus, posibil singurul caz cunoscut al unui blestem care vizează un senator. O stea în opt puncte îi acoperă organele genitale, iar din cap îi ies șerpi. Foto: Museo Archeologico Civico di Bologna

Descrisă ca însoțitoare a Persefonei și locuitoare a Hadesului, Hecate este adesea prezentată purtând două torțe și, la fel ca pe tăblițele cu blesteme, are șerpi în loc de păr.

În 2009, în depozitul Museo Archeologico Civico di Bologna, din Italia, au fost redescoperite tăblițe cu blesteme vechi de 1.600 de ani. Deși fuseseră găsite în secolul al XIX-lea, abia recent au fost descifrate, când și „țintele” lor au putut fi identificate.

O tăbliță numește un senator roman drept victimă a blestemului, iar cealaltă menționează un medic veterinar și pe soția sa. Tableta cu blestemul îndreptat împotriva senatorului este cât se poate de explicită.

Un desen care scoate în evidență textul blestemului care a fost descoperit într-un conac roman din Cetatea lui David din Ierusalim. Foto: Robert Walter Daniel

Înfățișează conturul unui cadavru mumificat și prezintă un text care solicită distrugerea, zdrobirea, uciderea și strangularea politicianului, numit Fistus.

Cât despre veterinarul Porcello și soția sa, Maurilla, blestemul său cerea să fie zdrobiți (în mod repetat) și implora zeii să le dizolve membrele.

Deși nu se știe ce au făcut acești oameni pentru a stârni o asemenea furie încât cineva să angajeze „profesioniști ai blestemelor” ca să le vină de hac, tăblițele ne ajută să înțelegem cât de complex era imaginarul strămoșilor noștri.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley”

Cei mai periculoși magi de la Iisus încoace, gurul sexului, ambasadorul Iadului, Diavolul negru din Ashkbabad, regele depravării și cel mai pervers om din lume. Acestea au fost doar unele dintre denumirile atribuite celor trei figuri spirituale notorii ale secolului XX: Osho, G. I. Gurdjieff şi Aleister Crowley. În afara controverselor și scandalurilor care se țes în jurul acestora, autorul argumentează că, totuși, acești oameni cu tendințe egocentrice erau străluciți gânditori și maeștri extraordinari în arta lor.
Cartea „Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „3 dintre cele mai vechi tăblițe cu blesteme descoperite vreodată”

  1. Doamne fereste! Astea nu vin din imaginatia unora care sunt angajati sa blesteme dar in realitate sunt escroci. Nu, astea sunt blesteme venite din partea unor fermecatori puternici, foarte avansati in lumea antica in practicile lor. Tibetanii inainte de Buddhism aveau asemenea practici. Religia lor se chema Bon (‘o’ cu doua puncte deasupra). Stiu ca preotii lor puteau chema ploaia sau ceata sau puteau imbolnavi ori vindeca dupa bunul plac. Daca voiai o femeie si femeia nu te iubea te duceai la fermecator si o facea sa te iubeasca sau iti omorai dosmanii in felul asta. Diverse practici necurate… Chiar si in ziua de azi poporul tibetan mai are asemenea zeitati la care se inchinau preotii din Bon. Un astfel de zeu este Pehar Gyalpo sau Nechung Choekyong, un ministru al lui Pehar. II cautati pe Google si ii gasiti.

    Răspunde

Lasă un comentariu