3 animale care stăpânesc arta fotosintezei

Fotosinteza este un mod foarte eficient de a produce substanțe nutritive. În loc să piardă timpul căutând, mâncând și digerând hrana, plantele folosesc energia solară pentru a transforma dioxidul de carbon și apa în oxigen și zaharuri.

Prin fotosinteză, plantele generează energie pentru propriul uz, eliberând în același timp oxigenul esențial vieții pe pământ. Acest proces magic se petrece în interiorul unor organite specializate, numite cloroplaste, care conțin clorofilă.

Un amănunt mult mai puțin cunoscut este că există și animale care folosesc fotosinteza ca să supraviețuiască. În acest articol îți prezentăm trei creaturi care reușesc să stăpânească arta fotosintezei.

1

Melcul verde de mare

Melcul verde de mare
Foto: plantnet.org

Melcul de mare (Elysia chlorotica) este un melc viu colorat care trăiește în apele din apropierea coastei de est a Statelor Unite ale Americii și Canadei. Caracteristica sa distinctivă este corpul de culoare verde, în formă de frunză.

Melcul se hrănește în principal cu alge, dar acestea nu sunt singura lui sursă de energie.

Cercetătorii au descoperit că melcul de mare „fură” cloroplastele și unele gene de la algele pe care le mănâncă, ceea ce îi permite să supraviețuiască fără să se hrănească.

Elysia chlorotica poate petrece zile în șir expus la soare și, la fel ca plantele și algele verzi, își obține energia prin fotosinteză. Fenomenul simbiotic care face posibil acest lucru se numește cleptoplastie.

Se știe că unii melci Elysia chlorotica pot susține procesul de fotosinteză timp de până la un an după doar câteva hrăniri cu alge.

2

Afidele Acyrthosiphon pisum

Afidele
Culoarea acestor insecte depinde de nivelul de carotenoide din organism. Foto: npr.org

Acyrthospihon pisum este o insectă răspândită în întreaga lume. Se hrănește cu frunzele, mugurii și păstăile leguminoaselor.

Deși pare banală la o primă vedere, această creatură fascinantă este capabilă să colecteze lumina solară și să folosească energia rezultată din fotosinteză în scopuri metabolice.

Fenomenul este posibil datorită carotenoidelor, un tip de pigment folosit de organismul animalelor pentru funcții cruciale precum vederea, creșterea oaselor și producerea de vitamine.

Majoritatea animalelor obțin carotenoidele consumând plante, alge și ciuperci care sintetizează în mod natural acești compuși de culoare roșu-portocaliu.

Însă în 2010 biologii Nancy Moran și Tyler Jarvik de la Universitatea din Arizona au descoperit că afidele Acyrthosiphon pisum își pot produce singure carotenoidele, la fel ca plantele.

Carotenoidele sunt responsabile de culoarea afidelor, iar cercetătorii au descoperit că insectele își schimbă coloritul în funcție de nivelurile de carotenoide din organism și de condițiile de mediu.

În mediile optime, afidele produc o cantitate medie de carotenoide și capătă culoarea portocalie. La temperaturi joase, insectele au un nivel ridicat de carotenoide și devin verzi.

Dar carotenoidele nu au doar rol estetic, ci sunt folosite de Acyrthospihon pisum și pentru a transforma lumina soarelui în energie.

3

Salamandra pătată

Salamandra patata
Foto: Scott Wahlberg / Flickr

La fel ca melcul verde de mare, embrionii salamandrei pătate (Ambystoma maculatum) au o relație simbiotică cu algele.

Femela depune ouă de culoare deschisă pe plantele subacvatice care trăiesc aproape de suprafață, pentru ca lumina să ajungă la ele.

Cercetătorii au descoperit că algele verzi sunt prezente în embrioni și îi ajută să obțină de la lumina soarelui energia necesară pentru creștere și dezvoltare.

Salamandra pătată este cel mai evoluat organism și singurul animal vertebrat cunoscut care este capabil de fotosinteză. De obicei, sistemul imunitar al organismelor evoluate împiedică astfel de comportamente simbiotice, însă această reptilă face excepție.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „3 animale care stăpânesc arta fotosintezei”

  1. Deosebit de interesant !Este singurul site care îl urmăresc cu adevărată plăcere!Mulțumesc mult celor care sunt în spatele site-ului și le urez LA MULȚI ANI DIN TOATĂ INIMA !!

    Răspunde

Lasă un comentariu