28 de curiozități despre tsunami, valurile ucigașe

Sunt o forță tăcută și distructivă, care rareori cruță viețile ființelor care îi ies în cale. În acest articol îți prezentăm 28 de curiozități despre tsunami, valurile cele mai nimicitoare de pe planetă.

Un tsunami este o serie de valuri oceanice create de cutremure subacvatice sau de erupții vulcanice, alunecări de teren sau schimbări drastice ale presiunii atmosferice.

Cu toate acestea, valurile tsunami mai pot fi cauzate și de teste nucleare, de căderi de meteoriți sau de ruperi de ghețari. Ele reprezintă una dintre cele mai puternice embleme ale puterii naturii.

1. Iată prima informație de pe lista noastră cu curiozități despre tsunami. De obicei, valurile tsunami sunt cauzate de cutremure, însă pot fi provocate și de erupții vulcanice, alunecări de teren, de schimbări rapide ale presiunii atmosferice sau de meteoriți.

2. Un tsunami nu este un singur val mare, ci o serie de valuri. Durata de timp dintre aceste valuri este cuprinsă între câteva minute și două ore. De obicei, primul val nu este și cel mai puternic. Valurile ulterioare, precum al cincilea sau al șaselea, pot fi mult mai mari.

3. În lucrarea sa „Istoria Războiului Peloponesiac”, istoricul grec Tucidide (460-395 î.e.n.) a fost primul care a asociat tsunami-urile cu seismele subacvatice.

4. În cea mai adâncă parte a oceanului, valurile tsunami au adeseori o înălțime cuprinsă între 30 și 90 de centimetri. Este posibil ca marinarii nici măcar să nu-și dea seama că un tsunami trece pe sub ei.

5. Iată una dintre cele mai alarmante curiozități despre tsunami. Aproximativ 99% dintre toate decesele cauzate de tsunami au apărut în arealul de 250 de kilometri de la locul de origine al tsunami-ului sau în cel mult 30 de minute după ce tsunami-ul a fost generat.

Prin urmare, cei care locuiesc în zonele de coastă și simt că are loc un cutremur puternic ar trebui să știe că ar putea urma un tsunami și ar trebui să părăsească zonele joase.

6. Cu până la o jumătate de oră înainte ca un tsunami să lovească, oceanul pare a se retrage (dar nu întotdeauna). Retragerea apei are loc înainte ca tsunami-ul să lovească țărmul.

curiozități despre tsunami
Cutremurul din 2004 din Indonezia, de 9 grade pe scara Richer, a eliberat mai multă energie decât toate cutremurele de pe planetă din ultimii 25 de ani. Foto: Wikimedia

 

7. Nimeni nu a văzut un tsunami cauzat de un meteorit, însă mulți savanți cred că un astfel de corp ceresc ar fi putut crea un tsunami care a distrus viața de pe Pământ cu peste 3.5 miliarde de ani în urmă.

8. Valurile generate de vânt pot avea o viteză cuprinsă între 3.2 și 97 de kilometri pe oră, însă valurile tsunami pot călători cu viteze de 970 de kilometri pe oră, adică aproape de viteza unui avion cu reacție.

9. Savanții cred că un asteroid a lovit Oceanul Indian cu aproximativ 4.800 de ani în urmă. Se crede că tsunami-ul rezultat avea o înălțime de aproximativ 180 de metri.

10. Tsunami-urile cauzate de cutremure sunt create în zonele de subducție, în momentul în care o placă tectonică mai ușoară este forțată să încalece o placă mai grea. Ridicarea sau coborârea bruscă a fundului oceanului deplasează întreaga masă de apă de deasupra.

Această creștere și scădere a nivelului oceanului deasupra zonei cutremurului generează un tsunami. Dacă plăcile tectonice se despică sau alunecă una pe lângă cealaltă, tsunami-ul nu se va forma.

11. Palmierii cu trunchiurile lor lungi și golașe sunt bine adaptați la viața pe țărm și adeseori supraviețuiesc nevătămați de tsunami.

12. Tsunami-ul din 2004 din Oceanul Indian a ucis peste 216.000 de oameni, probabil chiar până la 283.000. Printre victime s-au numărat nu numai localnici, ci și mii de turiști din Australia, Suedia, Marea Britanie și SUA, care își petreceau vacanța de Crăciun în stațiunile de pe litoralul Asiei de Sud-Est.

Val tsunami 02
Foto: Nature

13. Zona acoperită de un tsunami în interiorul unei mase de pământ (orizontal) se numește „zonă de inundație”. Cel mai înalt punct (vertical) atins de ape se numește „punct de înălțime”.

14. Iată una dintre cele mai îngrijorătoare curiozități despre tsunami. Savanții au emis ipoteza că următorul megatsunami ar putea să se producă în Insulele Canare. Valul ar putea traversa Oceanul Atlantic și ar putea devasta orașele de coastă din SUA precum New York, Boston sau Miami, cu valuri cu înălțimea de peste 30 de metri.

15. Un megatsunami este un tsunami cu valuri extrem de înalte și este cauzat de obicei de o alunecare de pământ. Un megatsunami s-a produs în Golful Lituya, Alaska, în 1958, și a fost cel mai înalt tsunami înregistrat vreodată, având înălțimea de 534 de metri.

Ca prin miracol, numai doi oameni au murit.

16. Oamenii mor adeseori după primul val tsunami, fiindcă se întorc acasă prea devreme sau se duc pe plajă să ajute oamenii și animalele aflate în pericol, fiind uciși de următorul val tsunami.

Aceste curiozități despre tsunami te vor ajuta să înțelegi mai bine un fenomen devastator

curiozități despre tsunami
Palu, Indonezia. Urmările unui val tsunami. Foto: Economist.com

17. Dacă ești prins de un val tsunami, este mai bine să nu încerci să înoți, ci să apuci un obiect care plutește și să te lași purtat de curent.

18. „Tsunami” înseamnă „val portuar” în japoneză („tsu” înseamnă „port”, iar „nami” înseamnă „val”). Japonia are o istorie plină de valuri tsunami.

19. Când lovește zonele de coastă, tsunami-ul are de obicei viteza de 35 de kilometri pe oră. Pe măsură ce înaintează pe pământ, viteza se schimbă drastic, în funcție de înclinația plajei și de împrejurimile țărmului.

Forța retragerii unui tsunami poate fi la fel de puternică și uneori și mai puternică decât forța sa de impact.

20. Cutremurul din Indonezia din 2004, care a avut 9 grade pe scara Richter, a eliberat mai multă energie decât toate cutremurele de pe planetă din ultimii 25 de ani. Un segment din podeaua oceanului s-a mișcat în sus și a avansat spre mare cu mai mult de nouă metri, deplasând cantități imense de apă.

21. Multe dintre victimele tsunami-ul din 2004 din Oceanul Indian au fost femei și copii. Se pare că multe femei își așteptau soții să se întoarcă de la pescuit, iar copiii au fost pur și simplu prea slabi ca să se lupte cu curentul.

Aproximativ o treime dintre cei morți au fost copii și, în multe locuri, au murit de patru ori mai multe femei decât bărbați.

Mahabalipuram
Orașul Mahabalipuram a fost scos la iveală de un tsunami. Foto: Getty

22. Iată și o informație pozitivă pe lista noastră cu curiozități despre tsunami. Tsunami-ul din 2004 din Oceanul Indian a scos la iveală orașul pierdut Mahabalipuram, capitala unui regat puternic care făcea comerț cu China, Roma, Grecia, Arabia și Egipt cu circa 1.500 de ani în urmă.

Se spune că orașul-capitală a fost înghițit de mare când se afla în culmea gloriei.

23. Tsunami-urile pot otrăvi apele de la suprafață și sistemele acvatice de pe sol, precum și solul însuși, lăsând în urmă mari cantități de sare. Prin urmare, mii de oameni pot muri din cauza înfometării și a bolilor, la mult timp după producerea tsunami-ului.

24. Tsunami-urile s-au produs în fiecare ocean de pe Pământ, însă aproximativ 80% dintre ele se formează în Cercul de Foc al Pacificului.

25. Un tsunami lovește țărmul cu o forță de mii de ori mai mare decât cea a unui val obișnuit. Valurile obișnuite sunt create de vântul care împinge apa de la suprafața oceanului sau de la suprafața altui corp de apă.

Valurile tsunami sunt create de un incident care afectează întreaga coloană de apă, de pe fundul oceanului până la suprafață.

26. Europa a fost lovită de doar două tsunami-uri mari documentate: unul a lovit Creta și coasta mediteraneană din jur în anul 1530 î.e.n., iar celălalt a lovit orașul Lisabona, din Portugalia, în 1755.

curiozități despre tsunami
Cutremurul și tsunami-ul din Lisabona, din noiembrie 1755, într-o gravură de epocă. Foto: Wikimedia

27. Cu câteva ore înainte ca tsunami-ul din Oceanul Indian să lovească, oamenii au relatat că au văzut animale terestre și păsări îndreptându-se spre zonele înalte. Câinii și animalele de la grădinile zoologice au refuzat să iasă din adăposturi.

După tsunami, au fost descoperite foarte puține animale sălbatice moarte.

28. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre tsunami. Valurile tsunami nu arată ca valurile normale fiindcă nu se sparg și nu se încovoaie precum acestea.

Ele lovesc sub forma unor mase mari și rapide de apă sau sub forma unui singur val mare și abrupt, care are înfățișarea unui zid de apă.

Ca să știi mai mult, citește „Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice”

Lucian Boia face în această carte o trecere în revistă a diverselor dezastre care și-au pus amprenta asupra evoluției societăților și a civilizației, precum și o comparație cu momentul actual, când este evident că funcționarea mecanismului om–natură suferă un dezechilibru, foarte probabil ireversibil. Într-adevăr, lumea nu se va sfârși, spune autorul, din pricina cutremurelor, sau a petelor solare, sau a variației axei Pământului. Nici chiar din pricina pandemiilor. Primejdia cea mare o reprezintă acum încălzirea climei și efectul de seră, fenomen global și potențial distrugător, a cărui răspundere o poartă cu precădere omul. Dar nu e deloc sigur că omenirea mai poate opri procesul, sau măcar că își dorește să-și schimbe modul de viață. Abia în acest punct specia umană riscă să dispară cu adevărat.

„Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu