13 fotografii inedite cu Norma Jean Mortenson înainte de a deveni Marilyn Monroe

Înainte de Marilyn Monroe, a existat Norma Jane Mortenson, o brunetă cu părul cârlionțat, care, probabil, nu și-a imaginat niciodată că avea să fie altceva decât un om de rând. Dar soarta i-a rezervat o viață cu totul specială: tânăra timidă avea să devină un simbol al feminității și al seducției, venerată atât de bărbați, cât și de femei.

Există multe imagini celebre cu Marilyn Monroe, dar fotografiile ei din tinerețe sunt mai puțin cunoscute. În acest articol te invităm să pătrunzi dincolo de luminile scenei și să descoperi câteva fotografii ale vedetei, înainte de a deveni faimoasă.

O copilărie traumatizantă

Marilyn Monroe - 05
Norma Jean Mortenson pe vremea când era copil, alături de mama ei, Gladys Baker. California, 1929. Foto: Pinterest

Norma Jean Mortenson s-a născut în California în 1926, fiind al treilea copil al lui Gladys Baker. Mama ei s-a luptat cu schizofrenia de-a lungul întregii sale vieți.

Marilyn Monroe - 12
Norma Jeane Mortenson la vârsta de 5 ani. California, 1931. Foto: Pinterest

În primii opt ani de viață ai fiicei ei, Baker a jucat un rol minor, ajutând o familie adoptivă să o crească pe fată.

Însă în 1934, Baker a suferit o cădere nervoasă și a fost internată într-o clinică psihiatrică, unde avea să-și petreacă restul vieții.

Marilyn Monroe - 06 bis
Norma Jean Mortenson în adolescență, pe vremea când locuia în casa mătușii ei, Ana. Această casă este una dintre multele în care avea să locuiască de-a lungul copilăriei dificile. Sawtelle, California, 1938. Foto: Pinterest

Astfel, Norma Jeane a rămas pe drumuri, fără apărare. Fata a fost plimbată dintr-o casă adoptivă în alta și a trecut prin episoade traumatizante în aproape toate locurile în care a stat.

Marilyn Monroe - 07
Norma Jeane Mortenson la 14 ani. După ce mătușa ei, Ana, s-a îmbolnăvit, Norma Jeane a trebuit să se mute la familia Goddard. Ea mai locuise acolo, însă părăsise locuința la 11 ani, atunci când tutorele ei legal, Erwin Goddard, a molestat-o. Van Nuys, California, 1940. Foto: Pinterest

În primele două case, a fost abuzată sexual și a început să dezvolte un defect de vorbire și să se bâlbâie. După un timp, s-a stabilit în casa unei prietene a mamei sale. Însă aici a molestat-o tutorele ei legal, Erwin Goddard.

Abandonată la 15 ani, căsătorită la 16

Marilyn Monroe - 03
Norma Jeane Mortenson ca regină a frumuseții, la vârsta de 15 ani. Fotografia este făcută cu un an înainte să se căsătorească. California, 1941. Foto: Pinterest

În 1942, soții Goddard s-au decis să se mute în Virginia de Vest și au abandonat-o pe Norma Jean, atunci în vârstă de 15 ani. La sugestia mamei ei adoptive, Mortenson s-a măritat cu vecinul ei, James Dougherty, în vârstă de 21 de ani.

Cei doi abia se cunoșteau, însă aceasta era singura cale prin care fata putea să evite internarea într-un orfelinat. Nunta a avut loc la 18 zile după ce Mortenson a împlinit 16 ani.

Marilyn Monroe - 04
La vârsta de 16 ani, Norma Jeane Mortenson s-a măritat cu James Dougherty. California, 19 iunie, 1942. Foto: Pinterest

Tânăra căsătorită se pregătea, așadar, pentru o viață de gospodină. A renunțat la școală și s-a dedicat total soțului ei.

Dougherty era încântat.

„Mă simțeam cel mai norocos tip din lume. Ne iubeam la nebunie.”, a mărturisit el mai târziu.

Norma Jeane și James Daugherty aveau păreri diferite despre relația lor. Foto: Pinterest

Însă dragostea nu era reciprocă.

„Soțul meu și cu mine abia ne vorbeam. Nu aveam nimic să ne spunem. Muream de plictiseală.”, își amintea Marilyn Monroe peste ani.

Marilyn Monroe - 18
James Dougherty, aflat în marina comercială, pozează alături de soția sa lângă tabăra militară. Avalon, Insula Santa Catalina, 1943. Foto: Pinterest

În 1943, Dougherty s-a alăturat marinei comerciale. După un an, a fost trimis în Pacific și și-a lăsat soția singură.

Marilyn Monroe - 20
Foto: Pinterest

Plictisită, singură și încercând să facă față problemelor financiare, tânăra s-a angajat într-o fabrică unde se construiau aeronave pentru armată.

Un moment care i-a schimbat viața

Marilyn Monroe - 10
Norma Jeane Dougherty muncind la fabrica Radioplane Munitions. California, 1944. În timp ce lucra în fabrică, tânăra a fost remarcată de un ofițer care se ocupa cu propaganda armatei. El i-a făcut această fotografie în timp ce lucra. A fost prima ei ipostază ca model. Foto: Pinterest

Însă în fabrică a fost descoperită de un fotograf pe nume David Conover. În curând, tânăra a renunțat la serviciu și a început să lucreze ca model pentru Agenția de Modele Blue Book.

Marilyn Monroe - 23
Norma Jeane Dougherty se apropie intim de un alt model, în timpul filmării unei reclame la produse de îngrijire a părului. Foto: Pinterest

Fotografiile cu ipostaze senzuale îl înfuriau pe soțul ei. În 1946, Norma Jean a decis să se decide carierei și și-a părăsit soțul.

De la Norma Jeane Dougherty la Marilyn Monroe

Marilyn Monroe - 21
Norma Jeane Dougherty (centru), alături de colegele de la prim agenție de modeling cu care a lucrat, Blue Book. California, circa 1945-1946. Foto: Pinterest

A divorțat de Dougherty, și-a vopsit părul blond și în curând și-a schimbat numele în „Marilyn Monroe”. Apoi, s-a remarcat în filme precum „Unora le place jazz-ul” sau „Cum să te căsătorești cu un milionar”.

Marilyn Monroe - 09
Norma Jean Mortenson în adolescență (centru), la o serbare în aer liber, alături de un grup de prietene. California, 1941. Foto: Pinterest

Mai târziu, Marilyn Monroe s-a căsătorit cu celebrități, a avut aventuri cu înalți oficiali, printre care președintele John F. Kennedy, și și-a lăsat amprenta pe aleea celebrităților de la Hollywood.

Avea să devină o legendă așa cum lumea nu mai văzuse – și să lase în urmă trecutul.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu