23 de fotografii tulburătoare cu zăpada neagră și toxică din Siberia

Ninge în Siberia, dar peisajul nu este în niciun caz o feerie de iarnă. Este un coșmar industrial postapocaliptic cu care locuitorii din zona Kuzbass se confruntă în mod regulat: zăpada neagră.

Cei care critică fenomenul macabru spun că zăpada neagră indică o catastrofă ecologică declanșată de poluarea cu cărbune. Praful de cărbune conține arsen și mercur, iar studiile au confirmat că zăpada neagră din Siberia conține și compuși de sulf și nitriți.

zăpada neagră

Toate acestea sunt toxice atunci când sunt inhalate. „Oare așa arată zăpada în iad?”, se întreabă un utilizator de Twitter. Poate că nu este departe de adevăr.

Kuzbass, prescurtarea de la „Bazinul Kuznețk”, este una dintre cele mai mari regiuni carbonifere din lume. Este responsabilă de aproximativ 60% din producția de cărbune a Rusiei, din care mare parte este exportată.

De ce este zăpada neagră?

Zăpada neagră din bazin este rezultatul prafului de cărbune din atmosferă. Praful de cărbune își are originea în puțurile de cărbune, în mine și în haldele de steril.

Directorul general al fabricii Prokopievskaia, Anatol Volkov, aruncă vina asupra faptului că „s-a stricat un scut” la uzina de preparare a cărbunelui. O echipă de la agenția de mediu a Rusiei investighează acum dacă s-a depășit limita de poluare la această uzină.

zăpada neagră

Cei de la uzină dau vina pe gazele emise de mașini și pe alte fabrici care funcționează pe bază de cărbune. Rețelele de gaz din regiune nu au fost legate între ele așa cum trebuia și, din această cauză, cele mai multe locuințe private și afaceri locale contribuie și ele la poluare.

Dar ScienceAlert a observat că „lipsa măsurilor de protecție a mediului în Siberia este o problemă de durată, sistematică și nu o chestiune care să fi apărut în urma unor nereguli recente.”

Locuitorii din Prokopievsk, Kisleiovsk și Leninsk – Kuznețki au postat pe internet imagini cu zăpada neagră, care pot fi văzute de lumea întreagă.

Zăpada neagră din Siberia are un mare potențial toxic

Are cineva de suferit? Din cauza prafului de cărbune omniprezent, speranța de viață în Kuzbass este cu 3-4 ani mai mică decât media națională a Rusiei, de 66 de ani pentru bărbați și 77 de ani pentru femei. Toxinele din praful de cărbune declanșează astm, inflamații, cancer la plămâni, accidente vasculare și boli ale sistemului respirator.

zăpada neagră

„Guvernul interzice fumatul în public, însă nu face nimic legat de faptul că inhalăm praf de cărbune și acesta ni se depune în plămâni ”, a declarat un cetățean îngrijorat.

Mai mult, nu există sisteme care să protejeze oamenii de aerul dăunător.

„Este mai greu să găsești zăpadă albă decât zăpadă neagră în timpul iernii. În aer se află mereu mult praf de cărbune. Când ninge, acesta devine vizibil. În restul anului nu îl poți vedea, însă este acolo”, spune Vladimir Slivyak, de la ONG-ul pentru protecția mediului Ecodefense.

Autoritățile ruse au încercat să ascundă negrul zăpezii și să vopsească în alb un parc pentru copii, însă cei responsabili au fost pedepsiți și vopseaua a fost îndepărtată. Potrivit CBS News „zăpada neagră toxică pare a fi un fenomen obișnuit în zonă.”

Acest fenomen nu se manifestă niciunde altundeva în mod regulat.

Ce se poate face?

zăpada neagră

Întrucât Rusia este un mare exportator de cărbune, unii activiști cer străinilor boicotarea cărbunelui rusesc. Autoritățile încearcă să diminueze efectele negative ale exploatării cărbunelui asupra mediului.

Între timp, unele exploatări spun că vor reloca locuitorii din zonele cu cele mai ridicate niveluri de poluare. Numai timpul va spune dacă aceste lucruri chiar se vor petrece.

zăpada neagră

Exploatările miniere din lumea întreagă sunt vectori cunoscuți în privința problemei schimbărilor climatice, ceea ce înseamnă că fenomenul din Siberia și alte fenomene asemănătoare afectează întreaga planetă, nu doar zona Kuzbass.

zăpada neagră

zăpada neagră

zăpada neagră

zăpada neagră

zăpada neagră

zăpada neagră

zăpada neagră

zăpada neagră

zăpada neagră

zăpada neagră


În continuare, vezi 25 de imagini „din iad”, care arată ce înseamnă poluarea în China.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>