De la tiparele geometrice ale ochilor unei muște, până la procesele interne intens colorate ale unui crustaceu gestant – câștigătorii din acest an ai Competiției Nikon Small World au reușit să imortalizeze niște scene microscopice pe care nu avem șansa să le vedem altfel.
Primul loc a fost câștigat de o fotografie care înfățișează o broască țestoasă care se dezvoltă în uter. Imaginea a fost creată de tehnicienele în microscopie Teresa Zgoda și Teresa Kugler, care au absolvit recent Institutul Rochester de Tehnologie din New York.
Folosind fluorescența și o tehnică de imagistică optică denumită „microscopie stereo”, cele două au suprapus sute de imagini pentru a crea această fotografie finală.
„Microscopia ne permite să observăm în detaliu microorganismele și unitățile de bază care compun lumea în care trăim. Astfel, ajungem să apreciem profund lucrurile mici, care trec de prea multe ori neobservate”, a spus Kugler.
2.000 de fotografii înscrise în concurs
Imaginea câștigătoare cu broasca țestoasă a fost una dintre cele peste 2.000 de imagini pe care fotografi din din aproape 100 de țări le-au înscris în competiție.
De 45 de ani, competiția Nikon Small World prezintă publicului imagini științifice uimitoare, la intersecția dintre artă și știință. Iată ceilalți câștigători ai concursului de anul acesta, printre care se află și un român:
Locul 2: Proiecțiile colorate ale unor protozoare unicelulare de apă dulce
Locul 3: Un embrion de aligator în faza în care i se dezvoltă sistemul nervos și scheletul
Locul 4: Un mascul de țânțar
Locul 5: Un fulg de zăpadă
Locul 6: Un păianjen alb mic
Locul 7: Stamina unei garoafe roșii chinezești
Locul 8: O picătură de apă înghețată
Locul 9: Secțiune transversală în mugurele unei lalele
Locul 10: Celule în telofază (stadiul final al mitozei)
Locul 11: Ovarele unei femele Drosophila adulte. Actina este colorată în galben și nucleul în verde.
Locul 12: Larvă de țânțar
Locul 13: Cuprit (mineral compus din oxid de cupru)
Locul 14: O femelă de păianjen din specia Oxyopes dumonti
Locul 15: O Daphnia magna gestantă (mic crustaceu)
Locul 16: Ochii unei muște
Locul 17: Vitamina C
Locul 18: O bucată de cristobalit
Locul 19: Embrion de caracatiță cu două pete din California
Locul 20: Vasele de sânge ale unei inimi de șoarece după un infarct miocardic
Dacă te pasionează fotografia, delectează-te cu aceste 12 fotografii impresionante, câștigătoare la concursul Nat Geo Travel 2019. Apoi, descoperă 5 fotografii aparent banale în spatele cărora stau povești uimitoare.